Belgická polícia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Zápas o kokaín. Belgičania ho nestíhajú páliť, gangy sa ho snažia kradnúť späť

08.11.2023, 15:30
Autor:
ČTKČTK

Belgicko sa rovnako ako susedné Holandsko v posledných rokoch stalo hlavným európskym prekladiskom čoraz predávanejších drog, ktoré mieria na kontinent z krajín Latinskej Ameriky.

Belgická polícia v poslednom čase najmä kvôli prekvitajúcemu drogovému trhu v Antverpách zabavuje toľko kokaínu, že čelí neobvyklému problému. Keďže nestíha drogu likvidovať, uskladnené kontajnery sa stávajú cieľom zločincov, ktorí sa pokúšajú získať ju späť. Píše o tom bruselský web Politico.

Belgicko sa rovnako ako susedné Holandsko v posledných rokoch stalo hlavným európskym prekladiskom čoraz predávanejších drog, ktoré mieria na kontinent z krajín Latinskej Ameriky. Policajti vlani zabavili v antverpskom prístave rekordných 110 ton kokaínu a tento rok to podľa doterajších štatistík bude ešte viac.

image

Najrozšírenejšou syntetickou drogou v Európe je amfetamín

Lenže zatiaľ čo holandské úrady stíhajú drogu spáliť krátko po zhabaní, v Belgicku sa to zatiaľ nedarí. Náklad často zostáva v kontajneroch v prístave, kde sa k nemu pokúšajú dostať zločinci.

Pred tromi týždňami polícia podľa médií zastavila ozbrojenú skupinu, ktorá sa pokúšala dostať k jednému z kontajnerov obsahujúcich drogu. Minulý piatok zase trojica mužov vyzbrojených nožmi zviazala dvoch zamestnancov prístavu, ktorí ich objavili blízko iného kontajnera, v ktorom bol kokaín.

"Množstvo, ktoré zabavujeme dnes, je oveľa väčšie a už (pre gangy) nejde o odpisovateľné straty. Dnes sú jasne pripravení urobiť veľa pre to, aby dostali drogy späť," povedala televíznej stanici VRT komisárka zodpovedná za drogovú kriminalitu Ine Van Wymerschová.

Belgicko má kvôli rozdeleniu na flámsku a valónsku časť zložitejšiu administratívnu štruktúru ako mnohé iné krajiny vrátane Holandska. Jednotlivé úrady teraz nie sú zajedno, prečo sa nedarí kokaín likvidovať podobne rýchlo ako v susednom štáte.

image

Nemecká polícia zaistila takmer pol tony kokaínu v banánových škatuliach

Zástupca federálneho ministerstva financií Kristian Vanderwaeren tvrdí, že problémom je nedostatočná kapacita zariadenia na pálenie drogy, ktorá je záležitosťou flámskych úradov. Naproti tomu flámska ministerka Zuhal Demirová oponuje a vidí ťažkosti v nedostatočnom počte federálnych colných úradníkov, ktorí majú na starosti prepravu kontajnerov na pálenie.

Van Wymerschová tvrdí, že sa v týchto dňoch snaží zabezpečiť, aby sa stala likvidácia drogy prioritou. Svoj plán by mala prezentovať bezpečnostnej rade federálnej vlády.

01 - Modified: 2024-04-26 18:12:04 - Feat.: - Title: Belgicko plánuje dodať stíhačky F-16 Ukrajine ešte tento rok 02 - Modified: 2024-04-26 05:47:46 - Feat.: - Title: Zamestnanci nemeckých supermarketov objavili kokaín v prepravkách s banánmi 03 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 04 - Modified: 2024-04-24 06:34:33 - Feat.: - Title: Belgičan opakovane šoféroval v opitosti, pokuty mu odpustili. Vysvitlo, že alkohol produkuje jeho vlastné telo 05 - Modified: 2024-04-17 17:03:42 - Feat.: - Title: Belgický správny súd zrušil zákaz konferencie nacionalistov a konzervatívcov, uskutočnila sa
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 03:32