StoryEditor

Demokracia je taká silná, akí silní sú občania, tvrdí český premiér Fiala

17.11.2023, 10:52
Autor:
TASRTASR

Demokracia musí podľa českého premiéra neustále viesť zápas o to, aby sa udržala, a je tak terčom dezinformácií, populistov a diktátorov.

Demokracia je podľa českého premiéra Petra Fialu taká silná, akí silní sú občania v nej žijúci - do akej miery sú demokratmi a ako veľmi chcú žiť v slobode.

Pri príležitosti Dňa boja za slobodu a demokraciu to napísal v piatok na sociálnej sieti X. Na oslavách sa pre chorobu tento rok nezúčastnil osobne, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Sloboda aj demokracia sú podľa slov Fialu krehké a neustále sa ich snaží niekto oslabiť. "Prekážajú všetkým tým, ktorí nechcú rešpektovať pravidlá, snažia sa spoločnosť ovládnuť vo svoj prospech, nemajú úctu k druhým, diskusiu považujú za zdržiavanie a slobodnú spoločnosť za prekážku pre svoje ciele," vyhlásil český premiér.

Demokracia preto musí podľa neho neustále viesť zápas o to, aby sa udržala, a je tak terčom dezinformácií, populistov a diktátorov.

Predseda českej vlády dodal, že 17. november je preňho najkrajší štátny sviatok, lebo zmenil nielen jeho život, ale bol rozhodujúcim zlomom v dejinách, ktorý doteraz ovplyvňuje súčasnosť. Priniesol slobodu, nezávislosť a demokraciu, bez ktorých by nebolo bezpečie ani prosperita, dodal Fiala.

Česko a Slovensko si v piatok pripomínajú Deň boja za slobodu a demokraciu a tiež Medzinárodný deň študentstva. V hlavnom meste ČR, ale aj na mnohých miestach po celej republike sa konajú oslavy.

V Prahe sa v rámci Festivalu slobody uskutočnia rôzne debaty, koncerty či výstavy. Tohtoročným mottom osláv na bývalej Národní tříde je: "Časy sa menia". Organizátori sa chcú zamerať na súčasné spoločenské témy a otázky smerovania Česka do budúcnosti.

Súčasťou programu je aj "Havlova obývačka", v ktorej hostia tentokrát upriamia pozornosť na osobnosť prvej manželky československého a českého prezidenta Václava Havla Olgy.

Na Václavskom námestí sa večer uskutoční Koncert pre budúcnosť a slávnostný deň ukončí odovzdávanie cien Pamäti národa v Národnom divadle.

 

01 - Modified: 2024-04-26 09:27:11 - Feat.: - Title: Musíme sa poučíť z kríz a chýb. Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý, vyhlásil Fiala 02 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 03 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 04 - Modified: 2024-04-17 21:52:55 - Feat.: - Title: Fiala a De Croo adresovali list hlavám inštitúcií Európskej únie o ruskom zasahovaní do volieb 05 - Modified: 2024-04-17 05:16:27 - Feat.: - Title: Český premiér Fiala s americkými senátormi rokoval o Ukrajine a ochrane demokracie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 13:17