Minaret odlomený od bývalej mešity Xinqu leží blízko čínskej národnej vlajky v čínskej ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Čína zavrela či prestavala stovky mešít na severe krajiny, uvádza Human Rights Watch

24.11.2023, 12:46
Autor:
ČTKČTK

Správa ľudskoprávnej organizácie uvádza, že miestne úrady v rade mešít odstránili výrazné architektonické rysy ako minarety a kupoly, aby stavby vyzerali viac "čínsky".

Čínska vláda rozšírila uzatváranie mešít z Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang do ďalších regiónov. Vo svojej novej správe to tento týždeň uviedla organizácia pre ľudské práva Human Rights Watch (HRW).

Podľa nej boli v poslednej dobe uzavreté alebo stavebne pozmenené stovky mešít v severočínskej Chuejskej autonómnej oblasti Ning-sia a v severnej provincii Kan-su, kde žije mnoho moslimov.

Správa HRW, ktorá vychádza z výpovedí svedkov, zo satelitných záberov aj z verejne dostupných dokumentov, uvádza, že miestne úrady v rade mešít odstránili výrazné architektonické rysy ako minarety a kupoly, aby stavby vyzerali viac "čínsky".

image

Tajné vyjednávanie mocností: Rusko a Čína zvažujú výstavbu podmorského tunela na Krym

"Počínštenie" náboženstiev

Čínsky prezident Si Ťin-pching v roku 2016 vyzval na "počínštenie" jednotlivých náboženstiev, a začal tak kampaň zameranú predovšetkým na oblasť Sin-ťiang, v ktorej žije viac ako 11 miliónov Ujgurov a príslušníkov ďalších moslimských menšín, napísala agentúra AP.

OSN vlani uviedla, že Čína by sa v Sin-ťiangu mohla dopúšťať zločinov proti ľudskosti. Podľa odhadov bol viac ako milión členov ujgurskej menšiny poslaný do internačných táborov, kde sa stali obeťou nútenej práce, násilnej politickej agitácie i mučenia.

Podľa správy HRW ale čínske úrady protimoslimskú kampaň rozšírili aj za hranice Ujgurskej oblasti a v rámci takzvanej "konsolidácie mešít" uzavreli či zničili množstvo islamských svätýň alebo ich upravili na sekulárne využitie.

Čínske ministerstvo zahraničia na otázku AP ohľadom kampane oznámilo, že prikladá ochrane a rekonštrukcii mešít veľký význam. "Príslušné organizácie by mali prestať vydávať neobjektívne správy namierené proti Číne a prestať používať náboženské otázky k politickým manipuláciám a očierňovaniu," dodalo ministerstvo.

"Uzatváranie, demolácia a menenie pôvodného účelu mešít je súčasťou systematickej snahy obmedziť praktizovanie islamu v Číne," podotkla predstaviteľka HRW pre Čínu Maya Wangová.

image

Peking kritizuje preplávanie austrálskej vojenskej lode cez Taiwanský prieliv: Nepodnikajte provokatívne kroky

Zmizli desiatky minaretov a kupol

V obciach Liao-čchiao a Čchhuan-kchou v provincii Ning-sia úrady odstránili kupola a minarety všetkých siedmich mešít a pri troch z nich zbúrali aj ich hlavnú budovu, informuje správa HRW s odkazom na videonahrávky a fotografie na internete, ktoré boli porovnané so satelitnými zábermi. Mešity boli zničené medzi rokmi 2019 a 2021.

V dokumente z marca 2018, ktorý vydala radnica mesta Jin-čchuan, metropola oblasti Ning-sia, úrady žiadajú prísnu kontrolu počtu a rozsahu náboženských stavieb. Požadujú tiež, aby mešity prijali „čínsky architektonický štýl“.

Úrady viac ako miliónového mesta Čung-wej v roku 2019 informovali, že "pozmenili 214 mešít a ďalších 58 konsolidovali". Zakázali tiež činnosť 37 "nelegálne registrovaných náboženských miest".

Likvidácia mešít bola zaznamenaná aj na ďalších miestach v Číne. Napríklad v máji sa v meste Na-ku v provincii Jün-nan stretli demonštranti s políciou kvôli plánovanej demolácii kupola miestnej mešity, napísala agentúra AP.

01 - Modified: 2023-11-23 23:14:03 - Feat.: 1 - Title: V Holandsku sa konali zhromaždenia proti pravici a Wildersovmu víťazstvu. Jeho strana chce zakázať mešity 02 - Modified: 2023-11-23 12:26:14 - Feat.: 1 - Title: Nemci sa čudujú, ako im líder Talibanu vytrel zrak. Čo stojí za vystúpením radikála 03 - Modified: 2023-11-24 11:38:50 - Feat.: 1 - Title: Čína láka turistov. Zrušila víza pre šesť krajín vrátane Nemecka či Francúzska
01 - Modified: 2024-04-27 14:29:23 - Feat.: - Title: Nemecká tajná služba varuje domáce firmy pred rizikami z Číny 02 - Modified: 2024-04-27 13:32:06 - Feat.: - Title: Čínsku loď naďalej vyšetrujú pre poškodenie plynovodu v Baltskom mori 03 - Modified: 2024-04-27 09:41:02 - Feat.: - Title: Taiwan hlási obnovenú aktivitu čínskej armády v blízkosti ostrova. 12 lietadiel prekročilo hranicu 04 - Modified: 2024-04-27 07:53:37 - Feat.: - Title: Je to súčasť čínskej propagandy. Filipíny popreli existenciu dohody s Čínou o spornom atole v Juhočínskom mori 05 - Modified: 2024-04-26 15:27:53 - Feat.: - Title: Irán a Čína sa dohodli na bližšej vojenskej spolupráci
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 00:42