Ľudia tancujú v Tel Avive po tom, čo palestínske islamistické hnutie Hamas prepustilo prvú skupinu izraelských rukojemníkov, ktorých zadržiavalo v Pásme Gazy. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Hamas prepustil prvú skupinu rukojemníkov, na slobodu sa dostali aj palestínske ženy a deti z väzníc

24.11.2023, 15:47
24.11.2023, 23:47
Autor:
ČTKČTK

Podľa dohody o dočasnom prímerí má Hamas počas štyroch dní prepustiť spolu 50 rukojemníkov výmenou za prepustenie 150 Palestínčanov z izraelských väzníc.

Palestínske radikálne hnutie Hamas dnes prepustilo 24 rukojemníkov vrátane 13 izraelských žien a detí, ktoré od októbrového útoku držalo v zajatí v Pásme Gazy. Informoval o tom Medzinárodný výbor Červeného kríža, ktorý pomáhal s prevozom oslobodených ľudí cez hraničný priechod Rafáh do Egypta.

Medzi prepustenými je tiež desať Thajčanov a jeden občan Filipín, uviedlo katarské ministerstvo zahraničia.

VIDEO: Prvých rukojemníkov prepustili v rámci prímeria medzi Izraelom a Hamasom

Izraelčania sa dostali na slobodu v rámci dohody o dočasnom prímerí, ktorá počíta tiež s prepustením spolu 150 Palestínčanov z izraelských väzníc. Vopred neoznámené prepustenie Thajčanov pomohli vyjednať Egypt a Katar, napísala agentúra Reuters.

Pôvodné informácie z Káhiry hovorili o 12 prepustených Thajčanoch, hovorca katarského ministerstva zahraničia Mádžid Ansárí neskôr na sociálnej sieti X spresnil, že išlo o desať občanov Thajska a jedného občana Filipín.

Medzi prepustenými rukojemníkmi sú štyri deti 

Zábery televíznych staníc ukázali, ako biele dodávky Červeného kríža previezli izraelských rukojemníkov do Egypta. V Rafáhu prešli prepustení, ktorí strávili v zajatí skoro sedem týždňov, rýchlou zdravotnou prehliadkou a po prevoze do Izraela mali byť letecky prepravení do nemocníc. Tam už na nich čakali ich príbuzní.

Podľa menného zoznamu prepustených zverejnených izraelskými úradmi sú medzi nimi štyri deti a šesť senioriek.

Na slobode sa ocitla okrem iného aj matka s dvoma malými dcérkami vo veku dva a päť rokov. Väčšina rukojemníkov bola zajatá v kibucu Nir Oz a niektorí z nich majú dvojité občianstvo. Štyri osoby majú podľa Berlína okrem izraelského aj nemecké občianstvo, napísala agentúra DPA.

image

Veľvyslanec Izraela pre HN: Západu trvalo dlho, kým prehliadol zámery Hitlera. Podobné je to dnes s Hamasom

Dôležitý prvý krok

"Návrat unesených je jedným z cieľov vojny... sme odhodlaní vrátiť všetkých našich rukojemníkov," komentoval prepustenie izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Člen vojnového kabinetu a minister bez portfólia Benny Ganc uviedol, že boj o návrat všetkých rukojemníkov je "morálnou povinnosťou" Izraela.

"Urobili sme dôležitý prvý krok. Budeme ďalej pokračovať a urobíme všetko, čo je potrebné, aby sme rukojemníkov priviedli späť domov," povedal minister obrany Joav Galant.

Pri útoku Hamasu na južný Izrael zo 7. októbra bolo do Pásma Gazy unesených zhruba 240 ľudí vrátane cudzincov. V zajatí skončilo aj 26 thajských občanov, uvádza Bangkok.

image

Prímerie v Pásme Gazy je podľa izraelského ministra obrany len krátka prestávka. Ofenzíva bude obnovená

Dnešné prepustenie časti z nich potvrdil aj thajský premiér Sríttcha Tchavisin. Ďalší Thajčania sa majú na slobodu dostať v nasledujúcich dňoch, uviedla s odvolaním sa na svoje zdroje agentúra Reuters. Podľa denníka Haarec sa prepusteným Thajcom dostane starostlivosť v nemocnici v izraelskom meste Beer Jakov.

Podľa dohody o dočasnom prímerí má Hamas počas štyroch dní prepustiť spolu 50 rukojemníkov výmenou za prepustenie 150 Palestínčanov z izraelských väzníc.

Hamas pred dnešným začiatkom prímeria prepustil len štyri ženy, ktoré držal od začiatku októbra ako rukojemník. Išlo o dve Američanky a dve staršie Izraelčanky, ktoré sa dostali na slobodu ešte v októbri. Na konci minulého mesiaca, krátko po tom, ako izraelská armáda začala rozsiahlu pozemnú operáciu na severe Pásma Gazy, sa armáde podarilo oslobodiť unesenú vojačku Ori Megidišovú.

image

Zbili ma palicami, sieť tunelov pripomínala pavučinu, popísala prepustená Izraelčanka

Izrael prepustil palestínske ženy a deti z väzníc

Izrael dnes prepustil zo svojich väzníc 39 palestínskych žien a detí na základe dohody o dočasnom prímerí s radikálnym palestínskym hnutím Hamas. Na sieti X to uviedlo ministerstvo zahraničia Kataru, ktorý pomáhal dohodu dojednať, informoval denník The Times of Israel. 

Prepustenie prvej skupiny väzňov je splnením izraelských záväzkov vzťahujúcich sa k prvému dňu platnosti dohody o prímerí, ktorá má trvať štyri dni. Táto skupina by mala zahŕňať 24 žien, z ktorých niektoré boli odsúdené za pokus o vraždu pri útokoch na izraelské sily, a 15 dospievajúcich detí, ktoré boli odsúdené napríklad za hádzanie kameňov na izraelské sily.

01 - Modified: 2023-11-24 14:49:04 - Feat.: 1 - Title: Egypt oznámil, že medzi rukojemníkmi prepustenými Hamasom bude aj 12 Thajčanov 02 - Modified: 2023-11-24 14:03:17 - Feat.: 1 - Title: Prímerie v Pásme Gazy je podľa izraelského ministra obrany len krátka prestávka. Ofenzíva bude obnovená 03 - Modified: 2023-11-24 13:41:36 - Feat.: 1 - Title: Veríme, že Čína si dá pozor, aby nepodporila ruskú vojnu. Ani omylom, povedala francúzska ministerka
01 - Modified: 2024-05-11 09:52:09 - Feat.: - Title: Operácia pokračuje. Izraelská armáda vyzvala na evakuáciu v ďalších oblastiach mesta Rafah 02 - Modified: 2024-05-10 19:32:03 - Feat.: - Title: Rokovania o prímerí v Pásme Gazy sú podľa Hamasu opäť na začiatku. Vedenie hnutia prehodnotí stratégiu 03 - Modified: 2024-05-10 07:40:21 - Feat.: - Title: Izrael a Hamas musia byť flexibilní, ak chcú prímerie, tvrdí Egypt 04 - Modified: 2024-05-10 06:58:34 - Feat.: - Title: Poznáme sa 40 rokov. Verím, že s Bidenom prekonáme nezhody, vyhlásil Netanjahu v americkej televízii 05 - Modified: 2024-05-10 05:21:33 - Feat.: - Title: Vývoj rokovaní o prímerí v Pásme Gazy má v rukách Izrael, tvrdí Hamas
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
11. máj 2024 22:38