Elon Musk. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Hamas pozval Elona Muska na návštevu Pásma Gazy

28.11.2023, 21:27
Autor:
ČTKČTK

Musk v pondelok navštívil Izrael, kde sa stretol s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom. Ten ho zaviedol aj do jedného z kibucov, ktoré sa stali terčom útoku ozbrojencov z Hamasu.

Zástupca radikálneho hnutia Hamas v Libanone Usáma Hamdán dnes pozval amerického miliardára Elona Muska na návštevu palestínskeho Pásma Gazy, aby sa presvedčil o rozsahu skazy spôsobenej izraelským bombardovaním, uviedla agentúra Reuters.

Musk v pondelok navštívil Izrael, kde sa stretol s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom. Ten ho zaviedol aj do jedného z kibucov, ktoré sa 7. októbra v izraelskom pohraničí stali terčom útoku ozbrojencov z Hamasu.

"Pozývame ho na návštevu Gazy, aby sa v súlade s normami objektivity a dôveryhodnosti presvedčil o rozsahu masakrov a skazy páchaných na obyvateľoch Gazy," uviedol Hamdán na tlačovej konferencii v Bejrúte.

Musk pri návšteve Izraela sľúbil, že bez súhlasu tamojšej vlády neaktivuje pre Pásmo Gazy internetovú službu Starlink vlastnenú jeho spoločnosťou SpaceX. Minulý mesiac totiž vyhlásil, že pomôže s obnovením spojenia v Pásme Gazy, ktoré tam bolo v dôsledku bojov niekoľkokrát prerušené, aby umožnil koordináciu humanitárnej pomoci a záchrany civilistov.

image

Izraelský premiér zaviedol Muska do kibucu, v ktorom vraždil Hamas

Miliardár, ktorý vlastní sociálnu sieť X, v pondelok povedal, že je odhodlaný urobiť maximum na zastavenie šírenia nenávisti. Podľa médií mala návšteva Izraela pomôcť zlepšiť Muskov imidž po tom, čo ho židovské združenia obvinili z antisemitizmu. Musk na svojej sieti predtým súhlasne reagoval napríklad na príspevok, v ktorom používateľ platformy napísal, že Židia podporujú "nenávisť voči belochom".

Spoločnosti Apple, Disney, Warner Bros Discovery alebo Lionsgate tento mesiac pozastavili marketing na sieti X kvôli tomu, že sa ich reklamy začali objavovať pri príspevkoch s antisemitským obsahom.

Izrael a Hamas od piatku dodržiavajú prímerie, počas ktorého si vymenili zajatcov a ktoré umožnilo prísun humanitárnej pomoci do Pásma Gazy. Pokoj zbraní mal pôvodne platiť štyri dni, ale po predĺžení dohody vyprší až vo štvrtok ráno.

Prímerie dohodnuté minulý týždeň bolo prvým zastavením bojov po siedmich týždňoch od útoku Hamasu na Izrael, pri ktorom podľa izraelských údajov zahynulo 1200 ľudí a asi 240 rukojemníkov bolo odvlečených do Gazy. V reakcii na tento útok Izrael bombardoval enklávu a začal pozemnú ofenzívu na severe. Podľa palestínskych zdravotníkov bolo zabitých najmenej 15-tisíc Palestínčanov a státisíce boli vysídlených.

01 - Modified: 2024-04-29 10:15:55 - Feat.: - Title: Musk sa dohodol s Čínou. Po legislatívnych problémoch prídu autá bez vodiča na cesty 02 - Modified: 2024-04-29 06:05:30 - Feat.: - Title: Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy 03 - Modified: 2024-04-29 05:05:54 - Feat.: - Title: Hamas tvrdí, že v novom návrhu Izraela na prímerie nevidí vážne problémy 04 - Modified: 2024-04-28 19:02:39 - Feat.: - Title: Novú kuchyňu charitatívnej organizácie v Pásme Gazy pomenujú po zabitom poľskom dobrovoľníkovi 05 - Modified: 2024-04-28 15:30:00 - Feat.: - Title: Delegáciu Hamasu sa v pondelok vyjadrí k návrhu o prímerí v Pásme Gazy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 06:13