Hongkong, Čína. FOTO: REUTERS
StoryEditor

V Hongkongu začala záverečná časť procesu s prodemokratickými aktivistami. Hrozí im doživotie

29.11.2023, 16:51
Autor:
ČTKČTK

Podľa hongkongskej prokuratúry chcela opozícia získať väčšinu v zákonodarnom zbore, vetovať rozpočtové zákony, a tak prinútiť vládu k prijatiu opozičných požiadaviek a prípadne k rezignácii.

V Hongkongu dnes začala záverečná časť najväčšieho súdneho procesu s prodemokratickými aktivistami, ktorí čelia obvineniu na základe prísneho bezpečnostného zákona.

Zákon zaviedla v Hongkongu Čína v roku 2020 po niekoľkých mesiacoch prodemokratických protestov. Ak budú obvinení uznaní vinnými zo sprisahania s cieľom zvrhnutia vlády, hrozí im doživotný trest väzenia, informovala agentúra AFP.

Aktivisti čelia obvineniu v súvislosti s neoficiálnymi primárkami z roku 2020, ktorých cieľom bolo vybrať opozičných kandidátov pre parlamentné voľby. Vláda v Pekingu, ktorá v roku 1997 prevzala nad bývalou britskou kolóniou Hongkongom kontrolu, primárne voľby označila za nelegálne.

Podľa hongkongskej prokuratúry chcela opozícia získať väčšinu v zákonodarnom zbore, vetovať rozpočtové zákony, a tak prinútiť vládu k prijatiu opozičných požiadaviek a prípadne k rezignácii. Prokurátor Jonathan Man zdôraznil, že prevrat v dnešnej dobe nemusí znamenať iba použitie sily a fyzického násilia. "V 21. storočí je jednoduchšie použiť sociálne siete a ďalšie prostriedky komunikácie s verejnosťou na manipuláciu a ohrozenie národnej bezpečnosti," povedal.

image

Rusko chystá zákon, ktorý bude po cudzincoch žiadať dohodu o lojalite

Pred súdom stojí mnoho významných hongkonských opozičných lídrov ako niekdajší vodca študentských protestov Joshua Wong, právnik Benny Tai či bývalí lídri opozičných strán Wu Chi-wai a Alvin Yeung. Väčšina obvinených je už dva roky vo väzbe.

Tridsaťjeden súdených aktivistov, vrátane spomínanej štvorice, vo februári pred súdom priznalo vinu, ďalších 16 vinu odmietlo. Jeden z obhajcov obvinených Randy Shek dnes zdôraznil, že jeho klienti sa nesnažili zvrhnúť vládu, ale chceli iba presadiť konanie demokratických volieb členov parlamentu a vedúceho predstaviteľa Hongkongu.

Podľa agentúry Reuters sa verdikt očakáva začiatkom budúceho roka. Agentúra AP s odvolaním sa na jedného zo sudcov uviedla, že by rozsudky mohli byť vynesené za tri alebo štyri mesiace.

Pred súdnu budovu prišla dnes súdených podporiť známa bielovlasá okuliarnatá aktivistka Alexandra Wongová s transparentom žiadajúcim "oslobodenie všetkých 47" zatknutých. Demonštrantka, známa pod prezývkou "babička Wongová", aj tentoraz mávala britskou vlajkou, podobne ako pri svojich početných protestoch v minulosti.

Zákon o národnej bezpečnosti, ktorý pre hongkonské územie zaviedla centrálna vláda v Pekingu, sa zameriava na činy separatizmu, rozvratu štátnej moci, teroristickej činnosti a spolupráce so zahraničnými alebo vonkajšími silami za účelom ohrozenia národnej bezpečnosti. Pri jeho porušení môže byť udelený až doživotný trest.

01 - Modified: 2024-04-26 15:27:53 - Feat.: - Title: Irán a Čína sa dohodli na bližšej vojenskej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-26 13:03:43 - Feat.: - Title: Čína bude finančným príspevkom motivovať k výmene starších áut za nové, chce podporiť dopyt 03 - Modified: 2024-04-26 11:44:36 - Feat.: - Title: Poháňanie ruského priemyslu ohrozuje aj Európu. Vojna na Ukrajine by bola bez Číny ťažká, vyhlásil Blinken 04 - Modified: 2024-04-26 10:27:50 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Dongfeng rokuje o výstavbe závodu v Taliansku 05 - Modified: 2024-04-26 10:49:58 - Feat.: - Title: Peking vyzval Nemecko, aby nenarušilo vzájomné vzťahy kvôli špionážnej kauze
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 09:32