Viktor Orbán. FOTO: Reuters
StoryEditor

Maďarská opozícia žiada Úniou preveriť návrh zákona o suverenite, ktorý presadzuje Orbánov Fidesz

29.11.2023, 22:26
Autor:
TASRTASR

Poslanci parlamentu v utorok začali diskutovať o 12. novele ústavy a o návrhu zákona pod názvom Ochrana národnej suverenity, v rámci ktorého sa má zriadiť Úrad na obranu suverenity.

Maďarská opozičná strana Momentum vyzvala Európsku komisiu, aby preverila vládny návrh zákona o ochrane suverenity Maďarska. Vládna strana Fidesz v stredu reagovala na túto iniciatívu vyhlásením, že suverenita krajiny "nie je hračkou" a že parlament tento balík zákonov schváli ešte do konca tohto roka. S odvolaním sa na server hang.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Poslanci parlamentu v utorok začali diskutovať o 12. novele ústavy a o návrhu zákona pod názvom Ochrana národnej suverenity, v rámci ktorého sa má zriadiť Úrad na obranu suverenity.

Právo na sebaurčenie

"Existuje silná snaha vziať právo na sebaurčenie z rúk Maďarov," zdôvodnil v úvodnom prejave vládny návrh minister spravodlivosti Bence Tuzson.

image

Predseda Európskej rady sa stretol s Orbánom, ktorý sa vyhrážal, že zablokuje pomoc Ukrajine

Podľa jeho slov je zachovanie suverenity Maďarska jednou z najdôležitejších úloh a novela zákona má v tomto smere zásadný význam, pretože do maďarských volieb sa snažia zasahovať sily zo zahraničia.

Žiadosť Eurokomisia adresovala poslankyňa Európskeho parlamentu Anna Donáthová z Momentumu, ktorá vládny návrh označila za "zákon zastrašovania".

Záujmové skupiny

"Niet sa čomu čudovať, že Momentum sa opäť ponáhľa do Bruselu žalovať na Maďarsko, tentoraz práve pre zákon o ochrane suverenity. Celá ľavica je až po krk v kauze zahraničného financovania svojej volebnej kampane," konštatovala parlamentná frakcia Fideszu, podľa ktorej nečudo, že sa opozícii nepáči, ak takéto financovanie chce vláda regulovať.

Za prijímanie finančných prostriedkov od zahraničných záujmových skupín bude v prípade schválenia zákona hroziť väzenie v dĺžke do troch rokov.  

Premiér Viktor Orbán 16. novembra povedal, že k návrhu zákona očakáva v parlamente veľkú diskusiu. "Musíme sformulovať jasné zákazy, aby nebolo možné ovplyvňovať maďarské voľby financiami zo zahraničia," vyhlásil predseda vlády.

Návrh maďarskej vlády na zriadenie Úradu na obranu suverenity, ktorý by mal široké právomoci na vyšetrovanie akejkoľvek organizácie alebo osoby podozrivej z toho, že slúži cudzím záujmom alebo ohrozuje národnú suverenitu, predstavuje veľké riziko pre ľudské práva. Uviedla to v pondelok komisárka Rady Európy pre ľudské práva Dunja Mijatovičová.

01 - Modified: 2023-11-27 17:09:32 - Feat.: 1 - Title: Predseda Európskej rady sa stretol s Orbánom, ktorý sa vyhrážal, že zablokuje pomoc Ukrajine
01 - Modified: 2024-05-09 21:07:39 - Feat.: - Title: Opozičný líder Masra sa vyhlásil víťazom prezidenských volieb v Čade. Podľa komisie nevyhral 02 - Modified: 2024-05-09 14:55:24 - Feat.: - Title: V Maďarsku pribudne nový závod. Čínska automobilka BYD stavia prvú európsku továreň na výrobu elektromobilov 03 - Modified: 2024-05-09 12:04:09 - Feat.: - Title: Čínskeho prezidenta prijali na Budínskom hrade, neskôr bude rokovať s Orbánom 04 - Modified: 2024-05-09 04:40:39 - Feat.: - Title: Pravicová opozícia v Severnom Macedónsku vyhrala voľby s výrazným náskokom 05 - Modified: 2024-05-07 16:11:32 - Feat.: - Title: Opozícia kritizuje ministerku zdravotníctva. Dolinková podľa nich nepredkladá zmeny v štandardnom procese
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 18:18