Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Europarlament a štáty Únie sa zhodli na lepšom zabezpečení produktov s digitálnymi prvkami

01.12.2023, 13:57
Autor:
ČTKČTK

Európska komisia návrh predstavila vlani v septembri počas českého predsedníctva. Cieľom aktu o kybernetickej bezpečnosti je vyriešiť hneď dvojitý problém.

Vyjednávači Európskeho parlamentu a členských krajín Európskej únie sa zhodli na norme, ktorá upravuje nové pravidlá "kybernetickej odolnosti".

Tá by mala zabezpečiť lepšie zabezpečenie šikovných zariadení alebo softvéru, teda aby produkty typu domácich kamier, chladničiek, televízií a hračiek pripojených k internetu boli pred uvedením na trh bezpečné. Zhodu musia ešte oficiálne schváliť plénum Europarlamentu aj členské štáty.

Jednotný digitálny trh

"Dnešná dohoda je míľnikom na ceste k bezpečnému a chránenému jednotnému digitálnemu trhu v Európe. Zariadenia, ktoré sa dajú pripojiť na internet, musia pri predaji v Únii vykazovať základnú úroveň kybernetickej bezpečnosti, čím bude zabezpečená ochrana podnikov a spotrebiteľov pred kybernetickými hrozbami," okomentoval dohodu španielsky minister pre digitálnu transformáciu José Luis Escrivá, ktorého krajina teraz Európska únia predsedá.

image

Europarlament ukázal, ako si predstavuje Európsku úniu. Chcú rozhodovať o rozpočte

Európska komisia návrh predstavila vlani v septembri počas českého predsedníctva. Cieľom aktu o kybernetickej bezpečnosti je vyriešiť hneď dvojitý problém. Tým prvým je nedostatočná úroveň kybernetickej bezpečnosti, ktorá je vlastná mnohým produktom, alebo nedostatočná aktualizácia zabezpečenia týchto produktov a softvéru.

D​ruhým potom neschopnosť spotrebiteľov a podnikov v súčasnosti určiť, ktoré produkty sú kyberneticky bezpečné, alebo ich nastaviť spôsobom, ktorý zabezpečí ochranu ich kybernetickej bezpečnosti.

Uplatnenie pri všetkých výrobkoch

Nariadenie sa bude uplatňovať na všetky výrobky, ktoré sú priamo alebo nepriamo pripojené k inému zariadeniu alebo sieti. Určité výnimky existujú pri výrobkoch, pre ktoré sú požiadavky na kybernetickú bezpečnosť stanovené už v existujúcich pravidlách Únie, napríklad pri zdravotníckych pomôckach, leteckých výrobkoch a automobiloch, uviedla Rada Európskej únie vo svojom vyhlásení.

Ako informoval vo svojej tlačovej správe Európsky parlament, dôležité a kritické produkty budú zaradené na zoznamy podľa úrovne rizika kybernetickej bezpečnosti. Tieto dva zoznamy navrhne a bude aktualizovať Európska komisia. Europoslanci počas rokovaní zväčšili počet produktov, na ktoré by sa mala norma vzťahovať, napríklad o biometrické čítačky či súkromné bezpečnostné kamery.

"Akt o kybernetickej odolnosti posilní kybernetickú bezpečnosť produktov, ktoré sa pripájajú na internet, a vyrieši zraniteľnosť hardvéru i softvéru, čím sa Európska únia stane bezpečnejším a odolnejším kontinentom," okomentoval normu taliansky europoslanec Nicola Danti.

Europoslanci tiež požadujú, aby sa, keď dôjde k nejakým incidentom, viac zapojila Agentúra Európskej únie  pre kybernetickú bezpečnosť. Agentúra informuje dotknutý členský štát a dostáva informácie, aby mohla posúdiť situáciu. Ak podľa nej pôjde o systémové riziko, bude informovať aj ostatné členské štáty, aby mohli podniknúť potrebné kroky.

01 - Modified: 2023-11-22 22:28:33 - Feat.: 1 - Title: Europarlament zamietol návrh o trvalo udržateľnom používaní pesticídov 02 - Modified: 2023-11-28 10:39:51 - Feat.: 1 - Title: Klesajúce emisie CO2 z USA a Európskej únie nahradia rastúce emisie zo "zvyšku" sveta 03 - Modified: 2023-11-22 21:02:37 - Feat.: 1 - Title: Europarlament ukázal, ako si predstavuje Európsku úniu. Chcú rozhodovať o rozpočte
01 - Modified: 2024-05-01 07:57:00 - Feat.: - Title: Vstup do Európskej únie: Lídri sa zišli na summite, odporučili prijať Slovensko v roku 2004 02 - Modified: 2024-04-30 15:40:09 - Feat.: - Title: Európska únia bola založená na mierových základoch, vyhlásil Blanár. Slovenské členstvo nespochybňuje 03 - Modified: 2024-04-29 14:19:57 - Feat.: - Title: Niektoré krajiny Európskej únie by mohli uznať palestínsky štát do konca mája, povedal Borrell 04 - Modified: 2024-04-29 12:40:21 - Feat.: - Title: Po iPhonoch prišiel rad aj na iPady. Operačný systém iPadOS pre tablety Apple musí spĺňať nové pravidlá EÚ 05 - Modified: 2024-04-29 11:53:52 - Feat.: - Title: Nemecký minister poľnohospodárstva chce rozšíriť štátnu pomoc pre farmárov v Únii
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 10:47