Čínsky prezident Si Ťin-pching. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Zotavovanie čínskej ekonomiky je "stále v kritickom štádiu," tvrdí Si Ťin-pching. Nedosiahla cieľ

08.12.2023, 14:21
Autor:
TASRTASR

Druhá najväčšia svetová ekonomika v treťom štvrťroku vzrástla o 4,9 percenta. To bolo o niečo menej ako cieľ vlády v Pekingu na úrovni päť percent a jeden z najpomalších hospodárskych rastov za uplynulé roky.

Zotavovanie čínskej ekonomiky je "stále v kritickom štádiu", keďže ho brzdia pomalá domáca aktivita a problémy v sektore nehnuteľností. Uviedol to v piatok prezident Si Ťin-pching, ktorého citovala televízna stanica CCTV. Informujeme o tom na základe správy AFP.

Druhá najväčšia svetová ekonomika v treťom štvrťroku vzrástla o 4,9 percenta. To bolo o niečo menej ako cieľ vlády v Pekingu na úrovni päť percent a jeden z najpomalších hospodárskych rastov za uplynulé roky.

Kritické štádium

"V súčasnosti je ekonomické oživenie krajiny stále v kritickom štádiu," povedal Si Ťin-pching na stretnutí politbyra Komunistickej strany Číny, najvyššieho rozhodovacieho orgánu krajiny podľa CCTV.

Si Ťin-pching vyzval na prijatie opatrení na oživenie ekonomiky. Uviedol tiež, že pokiaľ ide o ďalší rozvoj, "situácia, ktorej krajina čelí, je zložitá, s rastúcimi nepriaznivými faktormi v medzinárodnom politickom a ekonomickom prostredí".

"Je potrebné zamerať sa na urýchlenie výstavby moderného priemyselného systému, rozšíriť domáci dopyt, predchádzať rizikám a zmierňovať ich," povedal.

image

Sorry, Amerika, Čína má väčšiu ekonomiku

Prezident zdôraznil tiež potrebu posilniť "sebadôveru" v kľúčových sektoroch vedy a techniky a urýchliť rozvoj.

Čínski predstavitelia majú problémy udržať zotavenie sa čínskej ekonomiky z dôsledkov pandémie ochorenia COVID-19, a to aj po odstránení drakonických opatrení na konci roka 2022.

Vývoz rástol

Štatistiky ukázali, že vývoz z Číny v novembri vzrástol, prvýkrát za sedem mesiacov, ale prispel k tomu aj nízky porovnávací základ z minulého roka, keď ekonomiku ochromili blokády. A zároveň prekvapivý pokles dovozu v novembri poukázal na slabú spotrebiteľskú aktivitu na domácom trhu.

Čínsky export je dlhodobo kľúčovým motorom hospodárskeho rastu, ale od vlaňajšieho októbra prevažne klesal, s výnimkou krátkodobého oživenia v marci a apríli.

image

Ruský vývoz plynu do Číny dosiahol nové maximum, najväčšia ekonomika má čoraz väčší dopyt

Ratingová agentúra Moody‘s začiatkom týždňa znížila výhľad úverovej bonity Číny na negatívny zo stabilného. Poukázala pritom na hrozbu oslabenia fiškálnej, ekonomickej a inštitucionálnej sily Číny.

Prispeli k tomu problémy v sektore nehnuteľností, čo bol ďalší tradičný motor rastu ekonomiky. Toto rozsiahle odvetvie sa zmieta v hlbokej dlhovej kríze, pričom niektorí z najväčších developerov dlžia stovky miliárd dolárov a hrozí im bankrot.

To vyvoláva nedôveru kupujúcich. Ceny domov tak klesajú a čo je najdôležitejšie, hrozí "rozšírenie nákazy" aj do ďalších sektorov. Stavebníctvo a nehnuteľnosti tvoria približne štvrtinu hrubého domáceho produktu Číny.

01 - Modified: 2023-12-09 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Sorry, Amerika, Čína má väčšiu ekonomiku 02 - Modified: 2023-11-26 10:46:22 - Feat.: 1 - Title: Ruský vývoz plynu do Číny dosiahol nové maximum, najväčšia ekonomika má čoraz väčší dopyt 03 - Modified: 2023-11-25 10:00:00 - Feat.: 1 - Title: Samit USA – Čína svojimi výsledkami prekvapil
01 - Modified: 2024-04-27 07:53:37 - Feat.: - Title: Je to súčasť čínskej propagandy. Filipíny popreli existenciu dohody s Čínou o spornom atole v Juhočínskom mori 02 - Modified: 2024-04-26 15:27:53 - Feat.: - Title: Irán a Čína sa dohodli na bližšej vojenskej spolupráci 03 - Modified: 2024-04-26 13:03:43 - Feat.: - Title: Čína bude finančným príspevkom motivovať k výmene starších áut za nové, chce podporiť dopyt 04 - Modified: 2024-04-26 11:44:36 - Feat.: - Title: Poháňanie ruského priemyslu ohrozuje aj Európu. Vojna na Ukrajine by bola bez Číny ťažká, vyhlásil Blinken 05 - Modified: 2024-04-26 10:27:50 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Dongfeng rokuje o výstavbe závodu v Taliansku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 11:00