Povrchová baňa Turow v Poľsku. FOTO: Reuters
StoryEditor

Poľský ústavný súd spochybnil tresty od EÚ, ktoré Varšava dostala pre ťažbu v bani Turów

11.12.2023, 14:49
Autor:
ČTKČTK

Ústavný súd, ktorý mnohí právni experti označujú za ovládaný Právom a spravodlivosťou, už predvlani dospel k záveru, že niektoré články základných zmlúv o EÚ odporujú poľskej ústave.

Finančné tresty, ktoré Poľsku v súvislosti s pokračovaním ťažby v bani Turów neďaleko hraníc s Českom a s fungovaním niekdajšej disciplinárnej komory poľského najvyššieho súdu uložil Súdny dvor EÚ, sú v rozpore s poľskou ústavou.

K takémuto záveru dnes dospel poľský ústavný súd. Jeho verdikt podľa agentúry Reuters zostruje letité spory medzi Európskou komisiou a Varšavou.

Súd označujú za ovládaný stranou PiS

Ústavný súd nevyhovel žiadosti predsedu poľského Sejmu, dolnej komory parlamentu, aby rozhodnutie odložil do vtedy, kým sa k sporu vyjadria poslanci, píše portál právo.pl.

image

Morawieckého vládu po dvoch týždňoch čaká hlasovanie o dôvere, zrejme ho neustojí

Po októbrových voľbách stratila v poľskom parlamente väčšinu strana Právo a spravodlivosť. S jej vládou vedie Európska komisia spory kvôli porušovaniu princípov právneho štátu. Dnes dal Ústavný súd vo veci postihov v prípade Turówa a disciplinárnej komory najvyššieho súdu za pravdu bývalému poľskému generálnemu prokurátorovi a ministrovi spravodlivosti Zbigniewovi Ziobrovi, ktorý je tvárou kontroverzných poľských justičných reforiem.

Ústavný súd, ktorý mnohí právni experti označujú za ovládaný Právom a spravodlivosťou, už predvlani dospel k záveru, že niektoré články základných zmlúv o EÚ odporujú poľskej ústave. Nadradenosť únijného práva nad národným je pritom jedným zo základných pravidiel fungovania európskeho bloku.

Česko žalovalo Poľsko 

Česko predvlani vo februári pre rozšírenie ťažby v Turówe zažalovalo Poľsko na Súdnom dvore EÚ. Generálny advokát Súdneho dvora EÚ dal českej žalobe vlani vo februári za pravdu. Poľsko podľa neho porušilo únijné právo, keď neposúdilo vplyv bane na životné prostredie.

Súdny dvor EÚ rozhodol v máji 2021, že Poľsko musí okamžite zastaviť ťažbu v bani Turów. Poľsko to odmietlo a Súdny dvor EÚ mu v septembri 2021 vymeral pokutu pol milióna eur denne za to, že ťažbu nezastavilo.

Vlani vo februári nakoniec spoločné rokovanie oboch krajín vyústilo do podpisu česko-poľskej dohody o riešení vplyvu ťažby v bani Turów. Poľsko potom vyplatilo Česku ako náhradu za škody spôsobené ťažbou 45 miliónov eur a Česká republika  stiahla žalobu na Poľsko, ktorú kvôli bani podala na Súdny dvor EÚ.

image

Ukrajina obišla poľskú blokádu. Kamióny poslala vlakom a vodičov autobusom

Keďže Poľsko neprestalo uplatňovať predpisy týkajúce sa právomocí disciplinárnej komory Najvyššieho súdu voči sudcom, predvlani v októbri mu Súdny dvor EÚ vymeral pokutu vo výške milión eur denne. Tento rok na jar ju znížil na polovicu.

V júni potom únijný súd rozhodol, že predpisy z roku 2019 týkajúce sa okrem iného disciplinárnej komory porušujú právo EÚ. Televízia TVN24 uvádza, že pokuta pre Poľsko dosiahla viac ako 500 miliónov eur. Tento rok v júli disciplinárna komora zanikla.

Vláda Práva a spravodlivosti sa dnes pravdepodobne po ôsmich rokoch skončí. Pri kormidle moci túto národnokonzervatívnu stranu podľa všetkého vystrieda koalícia troch proeurópskych formácií. Za jednu zo svojich priorít označuje obnovenie princípov právneho štátu, aby Európska komisia uvoľnila peniaze, ktoré Poľsku kvôli ich porušovaniu zmrazila.

01 - Modified: 2024-05-01 21:01:18 - Feat.: - Title: Slovensko by malo prispievať k formovaniu spoločných európskych stanovísk, vyhlásil Fico v prejave 02 - Modified: 2024-05-01 16:07:48 - Feat.: - Title: Hlas Slovenska po vstupe do Európskej únie zosilnel, vyhlásila Čaputová 03 - Modified: 2024-05-01 15:48:00 - Feat.: - Title: Eurofondy sú významným zdrojom financovania regionálneho rozvoja, tvrdí ZMOS 04 - Modified: 2024-05-01 13:21:30 - Feat.: - Title: Von der Leyenová v Bruseli pri vlajke Európskej únie oslávila 20. výročie rozšírenia 05 - Modified: 2024-05-01 12:08:46 - Feat.: - Title: Poľský minister zahraničia odsúdil podpaľačský útok na varšavskú synagógu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 11:05