Robert Fico. FOTO: Reuters
StoryEditor

Európska komisia zasiahne proti Slovensku, ak Ficove kroky porušia právo EÚ, povedal komisár

13.12.2023, 18:53
13.12.2023, 23:15
Autor:
ČTKČTK

Chystané zrušenie špeciálnej prokuratúry a ďalšie úpravy fungovania justičných orgánov sú podľa Didiera Reyndersa znepokojujúce.

Európska komisia nebude váhať zasiahnuť proti Slovensku akýmkoľvek spôsobom vrátane obmedzenia fondov, ak by kroky vlády Roberta Fica v oblasti právneho štátu porušovali pravidlá Európskej únie. Europoslancom to dnes povedal komisár pre spravodlivosť Didier Reynders.

Ficove kroky si vyžiadali kritiku

Chystané zrušenie špeciálnej prokuratúry a ďalšie úpravy fungovania justičných orgánov sú podľa neho znepokojujúce a exekútíva Únie tieto zámery analyzuje. Väčšina poslancov dnes Ficove kroky kritizovala a vyzývala komisiu k nekompromisnému postoju.

Európski poslanci zvolali na plenárnej schôdzi v Štrasburgu debatu kvôli obavám, že plán schválený Ficovou vládou môže oslabiť právny štát v krajine a porušiť ustanovenia práva Únie. Kabinet v Bratislave chce v zrýchlenom konaní presadiť okrem zrušenia špeciálneho útvaru prokuratúry napríklad zníženie trestov za korupciu.

image

Pellegrini chce opozíciu unaviť nočným rokovaním. Koalícia mala dostať pokyn sviatkovať pre hlasovanie doma

"Chcel by som vás uistiť, že komisia nebude váhať podniknúť akýkoľvek krok, ktorý bude potrebný na zabezpečenie rešpektu k právu EÚ, vrátane riadnej finančnej správy rozpočtu EÚ," povedal dnes zákonodarcom Reynders. Spomínaný princíp ochrany únijného rozpočtu umožňuje komisii zmraziť európske fondy určené pre krajinu, ktorá dostatočne nezaistí ich riadne využitie. To v súčasnosti pociťuje Maďarsko.

Komisia 5. decembra zaslala do Bratislavy list s výzvou, aby Ficova vláda neprijímala spomínané úpravy v zrýchlenom konaní a prinajmenšom umožnila riadnu diskusiu. Podľa Reyndersa dostal Brusel 8. decembra odpoveď, v ktorej slovenské orgány vysvetľujú, prečo chcú v urýchlenom prijatí pokračovať. Úprava má byť podľa komisára schválená 15. januára.

Príklad z Orbána

Veľká väčšina debatujúcich europoslancov dnes Ficov postup tvrdo kritizovala a prirovnávala k situácii v susednom Maďarsku.

"Je zrejmé, že táto snaha o zrušenie je účelovo spojená so snahou pomôcť ich ľuďom," povedal slovenský člen najpočetnejšej ľudoveckej frakcie v Európskom parlamente Ivan Štefanec z Kresťanskodemokratického hnutia (KDH). Koniec špeciálnej prokuratúry podľa neho ochromí vyšetrovanie káuz ľudí spojených s Ficom, ako je bývalý policajný prezident Tibor Gašpar, exministri Peter Žiga a Peter Kažimír či odsúdený podnikateľ Marián Kočner.

image

Mišíková: Problém v zrušení špeciálnej prokuratúry nevidím. Pravdou však je, že niektoré prípady sa spomalia

"Fico si berie príklad z Orbána. Ale Európska únia sa tiež z Orbána poučila, vďaka Viktorovi," vyhlásila holandská liberálna europoslankyňa Sophie in´t Veldová v narážke na spomínaný postup Komisie voči vláde maďarského premiéra Viktora Orbána. Možno ešte horšie ako zmeny trestných kódexov sú podľa nej útoky na slovenských novinárov a obmedzovanie ich prístupu k informáciám z vlády.

"Nechceme mať nič spoločné s politikom, ktorý útočí na LGBT, nechceme mať nič spoločné s proruským politikom," povedal poľský člen socialistickej frakcie v Európskom parlamente Lukasz Kohut.

Strana európskych socialistov pozastavila kvôli problematickému vývoju Smeru členstvo vo svojich radoch a jeho europoslanci patria medzi nezaradených. Členstvo frakcie pozastavila aj strane Hlas-sociálnej demokracie (Hlas-SD) Petera Pellegriniho, ktorá je so Smerom v koalícii.

Postoj vyjadrili aj českí členovia europarlamentu

Do debaty sa zapojilo aj niekoľko českých členov Európskeho parlamentu. "My si nemôžeme dovoliť, aby susedné krajiny sa stali základňou mafie a korupcie, ktorá sa bude šíriť k nám alebo do ďalších európskych krajín," povedal pirátsky člen frakcie zelených Mikuláš Peksa.

Podľa českej političky Michaely Šojdrovej sú vývojom znepokojení aj rodičia novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej, ktorých vražda  viedla k pádu minulej Ficovej vlády a k veľkému protikorupčnému ťaženiu úradov. "Obávajú sa, že smrť ich detí bola márna, pokiaľ Slovensko neuháji slobodu," povedala.

image

Pellegrini chce opozíciu unaviť nočným rokovaním. Koalícia mala dostať pokyn sviatkovať pre hlasovanie doma

Kriticky sa k snahe únijných inštitúcií zasiahnuť voči Slovensku vyjadrili vedľa niekoľkých členov krajne pravicovej nacionalistickej frakcie iba poslanci Smeru-SD.

Katarína Neveďalová označila dnešnú debatu za stratu času; špeciálna prokuratúra je podľa nej zaujatá a politicky ovplyvnená súčasnou opozíciou.

Slovenskí europoslanci, ktorí diskusiu iniciovali, sú podľa nej hanbou svojej krajiny a voliči ich v júnových európskych voľbách podľa nej "vymetú" z parlamentu. Sám Fico dnes podľa slovenských médií označil opozičných europoslancov za vlastizradcov.

Európsky parlament by mal o rezolúcii vychádzajúcej z dnešnej debaty hlasovať na januárovom plenárnom zasadnutí.

 

 

01 - Modified: 2023-12-14 07:56:52 - Feat.: 1 - Title: Fico sa v parlamente dostal do sporu so Šimečkom: Sranda končí, páchate ekonomickú vlastizradu 02 - Modified: 2023-12-08 16:26:03 - Feat.: 1 - Title: Čaputová avizuje veto. Na parlamentnom výbore to zas vrelo, vypli obraz, zostal však zvuk 03 - Modified: 2023-12-08 13:29:45 - Feat.: 1 - Title: Politologička o zrušení špeciálnej prokuratúry: Ficov krok je predvojom avizovaných Trumpových plánov 04 - Modified: 2023-12-07 13:49:59 - Feat.: 1 - Title: Generálna prokuratúra sa vyjadrila k vládnemu návrhu, ktorý zruší Lipšicov úrad
01 - Modified: 2024-04-29 12:40:21 - Feat.: - Title: Po iPhonoch prišiel rad aj na iPady. Operačný systém iPadOS pre tablety Apple musí spĺňať nové pravidlá EÚ 02 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 03 - Modified: 2024-04-23 10:50:13 - Feat.: - Title: Nová funkcia TikToku by mohla byť rovnako toxická a návyková ako cigarety. Dostane sociálna sieť stopku? 04 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Vízia Draghiho a Lettu 05 - Modified: 2024-04-17 08:43:16 - Feat.: - Title: Odchádzajú prokurátori, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 07:08