Kathleen Folbiggová (vpravo) sa objíma so svojou kamarátkou Tracy Chapmanovou. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Za vraždu svojich detí bola Austrálčanka 20 rokov vo väzení, súd ju zbavil viny

14.12.2023, 10:07
Autor:
TASRTASR

Kathleen Folbiggovú uznali za vinnú z udusenia a zaškrtenia detí, hoci na to chýbali forenzné dôkazy.

Austrálsku matku Kathleen Folbiggovú, väznenú 20 rokov za vraždy svojich štyroch malých detí, vo štvrtok súd zbavil viny, keďže pokrok vo vede pomohol očistiť jej meno. Informuje o tom agentúra AFP.

Folbiggovú uväznili v roku 2003 po tom, čo ju odsúdili za vraždy jej štyroch detí, ktoré náhle a bez vysvetlenia zomreli v rokoch 1989 až 1999.

VIDEO: Súd zbavil Kathleen Folbiggovú viny z vraždy svojich štyroch detí 

Najhoršia sériová vrahyňa Austrálie

V minulosti ju prezývali "najhoršia sériová vrahyňa Austrálie". Žena tvrdohlavo vyše dve desaťročia bojovala, aby dokázala svoju nevinu, a tento rok už skôr dostala milosť, keď sa zistilo, že deti zomreli prirodzenou smrťou.

"Takmer štvrť storočia som zažívala nedôveru a nepriateľstvo. Trpela som týraním vo všetkých jeho podobách," povedala Folbiggová vo štvrtok novinárom, keď ju austrálsky súd zbavil obvinení.

"Som vďačná, že mi najnovšia veda a genetika dali odpovede na otázku, ako moje deti zomreli," dodala a s námahou zadržiavala plač.

Folbiggovú odsúdili za vraždy svojich troch detí Patricka, Sarah a Laury, ako aj za zabitie syna Caleba.

Deti boli vo veku 19 dní až 18 mesiacov.

Chýbali forenzné dôkazy

Rozsiahly prípad proti Folbiggovej bol postavený prevažne na jej zápiskoch v denníku plných hnevu, v ktorých podľa tvrdenia prokurátorov priznávala vinu.

Uznali ju za vinnú z udusenia a zaškrtenia detí, hoci na to chýbali forenzné dôkazy.

Vedci v posledných rokoch pokročili a odhalili veľmi zriedkavé genetické mutácie a vrodené chyby, ktoré pomohli vysvetliť náhlu smrť detí.

Austrálska akadémia vied - kolektív niekoľkých najlepších výskumníkov krajiny - sa stala v ženinom prípade vplyvným obhajcom.

Folbiggovú prepustili z väzenia už v priebehu tohto roka, keď jej guvernér austrálskeho štátu Nový Južný Wales udelil nepodmienenú milosť.

Musela však ešte prejsť osobitným právnym procesom, aby mohol odvolací súd Nového Južného Walesu oficiálne zrušiť jej rozsudky.

Folbiggovej obhajkyňa Rhanee Regová vyhlásila, že toto rozhodnutie teraz otvára dvere pre "nárokovanie na hmotné odškodné".

01 - Modified: 2024-04-25 20:59:16 - Feat.: - Title: Dvaja ruskí vojaci sa priznali k trojnásobnej vražde na Ukrajine, jeden z nich je recidivista 02 - Modified: 2024-04-24 09:19:46 - Feat.: - Title: Austrálsky súd predĺžil platnosť zákazu videí z útoku na biskupa na platforme X 03 - Modified: 2024-04-24 08:17:27 - Feat.: - Title: V Austrálii po raziách zadržali osoby napojené na mladíka, ktorý útočil v kostole 04 - Modified: 2024-04-23 06:45:37 - Feat.: - Title: Platforma X sa odvolá proti príkazu o stiahnutí videí z útoku v Sydney 05 - Modified: 2024-04-19 16:09:59 - Feat.: - Title: V austrálskom Torresovom prielive zabil krokodíl 16-ročného chlapca
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 08:01