Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/František Iván 
StoryEditor

Európska únia schválila odklad prísnejších pobrexitových pravidiel pre elektromobily

21.12.2023, 13:04
Autor:
ČTKČTK

Obavy ohľadom hospodárskeho dopadu tohto kroku dal už skôr najavo automobilový priemysel.

Štáty Európskej únie sa zhodli, že odložia uplatňovanie prísnejších pobrexitových pravidiel pre obchod s elektromobilmi.

Okrem iného to znamená, že clá za elektromobily, s ktorými obchoduje Británia s EÚ sa začnú vyberať najskôr začiatkom roku 2027. Informovala o tom dnes Rada EÚ, ktorá zastupuje členské krajiny.

Únijné krajiny schválili návrh Európskej komisiem aby súčasné miernejšie požiadavky platili ďalšie tri roky, čo znamená do konca roka 2026. Pôvodne mali byť nahradené prísnejším variantom už začiatkom budúceho roka.

image

Megainvestície, nové modely a šprint k elektromobilite. Vyhliadky slovenského automotive sú mimoriadne dobré

Schválený krok má predísť tomu, aby vstúpili do platnosti desaťpercentné clá na elektromobily prevážané po vystúpení Británie z EÚ cez kanál La Manche a určené na predaj v Spojenom kráľovstve.

Obavy ohľadom hospodárskeho dopadu tohto kroku dal už skôr najavo automobilový priemysel. Pravidlá vychádzajúce z dohody o voľnom obchode uzavretej po vystúpení Británie z EÚ počítali so zdanením tých elektromobilov, v ktorých bude príliš vysoký podiel súčiastok vyrobených mimo Európy.

"Toto odvetvie by v súlade s očakávaním malo byť do roku 2027 schopné prispôsobiť sa požiadavke na vyšší lokálny obsah rozširovaním výroby batérií pre elektrické vozidlá v tomto období," uviedla dnes Rada EÚ.

image

Slovensku vládnu benzínové autá, o elektromobily je v porovnaní s EÚ malý záujem

Brusel odloženie platnosti prísnejších pravidiel zdôvodnil okrem iného faktom, že v čase, keď v roku 2020 išlo o zavedenie ciel, nebolo možné predvídať, že príde vojna na Ukrajine alebo pandémia covidu-19. Európsky batériový priemysel sa kvôli týmto faktorom rozvíjal pomalšie, než sa očakávalo.

Britskí výrobcovia automobilov sa obávajú, že kvôli clám by prestali byť od budúceho roka konkurencieschopní na únijnom trhu, ktorý je pre ich export veľmi dôležitý. Ak by sa výber ciel neodložil, zasiahol by v budúcnosti aj nemeckých výrobcov automobilov.

01 - Modified: 2024-04-26 14:19:41 - Feat.: - Title: Regulátori v USA vyšetrujú úpravu asistenčného systému pri vozidlách Tesla 02 - Modified: 2024-04-26 17:30:00 - Feat.: - Title: Brusel tlačí na optiku, 5G a stropuje ceny. Spôsobí lacnejšie hovory či SMS u našich operátorov? 03 - Modified: 2024-04-26 12:37:38 - Feat.: - Title: Európska únia schválila pomoc prevádzkovateľovi digitálnej pozemnej televízie Towercom, uvoľní frekvencie 04 - Modified: 2024-04-26 11:59:11 - Feat.: - Title: Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v marci zrýchlil na takmer ročné maximum, úverov je viac 05 - Modified: 2024-04-26 09:27:11 - Feat.: - Title: Musíme sa poučíť z kríz a chýb. Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý, vyhlásil Fiala
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 01:40