Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. FOTO: Reuters
StoryEditor

Bielorusko odmieta účasť pozorovateľov z OBSE na parlamentných voľbách

08.01.2024, 20:35
Autor:
TASRTASR

Šéf bieloruskej ústrednej volebnej komisie uviedol, že februárové voľby sa uskutočnia "pod plnou kontrolou úradov a bez deštruktívnych vplyvov".

Bieloruské úrady v pondelok oznámili, že nepozvú pozorovateľov z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), aby monitorovali parlamentné a komunálne voľby, ktoré sa v Bielorusku uskutočnia 25. februára. Informovala o tom agentúra AP.

Po desaťročiach prichádza zmena

Bielorusko je členom OBSE a členovia jej Úradu pre demokratické inštitúcie a ľudské práva sú už desaťročia jedinými medzinárodnými pozorovateľmi pri bieloruských voľbách.

Stály predstaviteľ Bieloruska pri medzinárodných organizáciách vo Viedni Andrej Dapkiunas však v pondelok uviedol, že Bielorusko "informovalo OBSE o svojom zámere nepozývať pozorovateľov a prezentovalo svoje argumenty a motiváciu".

Ihar Karpenka, šéf bieloruskej ústrednej volebnej komisie, podľa AP uviedol, že februárové voľby sa uskutočnia "pod plnou kontrolou úradov a bez deštruktívnych vplyvov".

image

Prezident Lukašenko udelil sebe aj rodine doživotnú imunitu pred stíhaním, obmedzil aj kandidatúru z opozície

"Bielorusko má voľby predovšetkým pre seba," povedal Karpenka a dodal, že bieloruské úrady pozvú pozorovateľov z Ruska a krajín Strednej Ázie.

Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská, ktorá žije v exile v susednej Litve, vyzvala Bielorusov, aby bojkotovali februárové voľby, pričom ich označila za "frašku". Dodala, že "Lukašenkov režim urobil všetko pre to, aby v krajine znemožnil zmenu moci prostredníctvom volieb".

Bieloruské úrady okrem toho vlani uskutočnili "opätovnú registráciu" politických strán pôsobiacich v krajine s 9,5 miliónmi obyvateľov. Súhlas na činnosť udelili iba štyrom provládnym stranám z pôvodných 15 strán, ktoré v krajine pôsobili začiatkom minulého roka.

Sporné prezidentské voľby v roku 2020

Parlamentné voľby budú prvými od sporných prezidentských volieb v auguste roku 2020, na ktorých základe sa Alexandrovi Lukašenkovi začalo jeho šieste funkčné obdobie na poste hlavy štátu a ktoré spustili bezprecedentnú vlnu masových protestov po celej krajine.

Lukašenkova vláda tieto demonštrácie tvrdo potlačila, pričom zadržala viac ako 35-tisíc ľudí. Mnohí z nich boli brutálne zbití políciou a boli nútení odísť do exilu.

Tohtoročné voľby sa uskutočnia počas pokračujúcich represií a v čase, keď za mrežami zostáva približne 1 500 politických väzňov vrátane vodcov opozičných strán a renomovaného obhajcu ľudských práv a nositeľa Nobelovej ceny za mier za rok 2022 Alesa Biaľackého.

image

Lukašenko sa zúčastnil na stretnutí s deťmi deportovanými z Ukrajiny. Sľubuje im šťastné detstvo

Po ukončení parlamentných a komunálnych volieb vznikne nový štátny orgán – Celobieloruské ľudové zhromaždenie. Bude v ňom pôsobiť 1200 delegátov, medzi ktorými budú funkcionári, členovia miestnych zastupiteľstiev, odborov, provládni aktivisti a ďalší.

Toto nové zhromaždenie bude fungovať súbežne s parlamentom, ktorý pozostáva z dvoch komôr: dolnej komory so 110 zákonodarcami a hornej komory tvorenej 64 senátormi.

Zhromaždenie, ktoré dal vytvoriť Lukašenko, má široké právomoci a môže rozhodovať o politike, navrhovať zákony i zmeny v ústave, vymenúvať členov volebnej komisie a sudcov.

Prezident Bieloruska sa po svojom prípadnom odstúpení z funkcie stáva automaticky členom tohto zhromaždenia - uvádza sa to v príslušnom zákone.

01 - Modified: 2023-12-23 22:06:11 - Feat.: 1 - Title: Rusko bude Bielorusku platiť viac peňazí za tranzit cez južnú vetvu Družby, ktorá vedie aj na Slovensko 02 - Modified: 2023-12-09 08:23:11 - Feat.: 1 - Title: V Bielorusku zadržali ďalšie dve novinárky; pokrývali protesty proti Lukašenkovi
01 - Modified: 2024-04-26 20:51:23 - Feat.: - Title: Bieloruskí hekeri tvrdia, že sa nabúrali do siete hlavnej bezpečnostnej agentúry KGB 02 - Modified: 2024-04-25 15:05:06 - Feat.: - Title: Bielorusko tvrdí, že zmarilo útok dronov z Litvy. Vilnius to označil za nezmysel 03 - Modified: 2024-04-25 14:07:07 - Feat.: - Title: Bielorusko tvrdí, že zabránilo dronovým útokom z Litvy. Vilnius to odmieta 04 - Modified: 2024-04-23 07:48:24 - Feat.: - Title: Ukrajinec sa chcel vyhnúť povolaniu do vojny. Cez rieku preplával na nafukovačke do Bieloruska 05 - Modified: 2024-04-19 22:00:30 - Feat.: - Title: Bieloruskí hackeri útočili na závod na výrobu hnojív, aby vyvinuli tlak na vládu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 00:28