Systém protivzdušnej obrany Patriot. FOTO: Reuters
StoryEditor

Spojenci z NATO potvrdili, že budú naďalej posilňovať ukrajinskú obranu. Odsúdili letecké útoky

10.01.2024, 19:28
Autor:
ČTKČTK

Členské krajiny prostredníctvom aliancie nakupujú až tisíc rakiet pre systémy Patriot, aby doplnili svoje zásoby a pokračovali tiež v posilňovaní ukrajinskej protivzdušnej obrany.

Zástupcovia krajín Severoatlantickej aliancie dnes potvrdili záväzok aj naďalej posilňovať ukrajinskú obranu a poskytovať krajine, ktorej sa už takmer dva roky bráni ozbrojená ruská agresia, významnú vojenskú, ekonomickú a humanitárnu pomoc.

Severoatlantická aliancia to uviedla vo vyhlásení po dnešnom rokovaní Rady NATO-Ukrajina na úrovni veľvyslancov, ktoré bolo zvolané na žiadosť Kyjeva po nedávnych masívnych ruských útokoch na ukrajinskú civilnú infraštruktúru, mestá a obce.

Severokórejské rakety

"Spojenci dôrazne odsúdili eskaláciu ruských leteckých útokov na Ukrajinu a tiež použitie balistických rakiet pochádzajúcich zo Severnej Kórey a bezpilotných lietadiel z Iránu," stojí vo vyhlásení aliancia.

Štáty NATO už na Ukrajinu dodali viacero systémov protivzdušnej obrany, pripomína vyhlásenie. Teraz členské krajiny prostredníctvom aliancie nakupujú až tisíc rakiet pre systémy Patriot, aby doplnili svoje zásoby a pokračovali tiež v posilňovaní ukrajinskej protivzdušnej obrany. Nemecko nedávno dodalo Ukrajine práve systémy protivzdušnej obrany Patriot a Skynex a rovnako strely pre protivzdušný systém Iris-T. Británia potom podľa aliancie posiela na Ukrajinu asi 200 rakiet protivzdušnej obrany.

image

Ukrajine zúfalo chýba západná protivzdušná obrana, váhavosť pomoci nahráva Rusku, vyhlásil Zelenskyj

Na dnešnom stretnutí v Bruseli mnoho spojencov načrtlo plány "na poskytnutie ďalších kapacít v hodnote miliárd eur" v roku 2024. "(Ruský prezident Vladimir) Putin sa už druhým rokom snaží Ukrajinu zničiť masívnymi útokmi, to sa mu ale nepodarí. Ruská kampaň krutosti len posilňuje odhodlanie Ukrajiny," uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Posilnenie obrany

"Kým Moskva zosilňuje svoje útoky na ukrajinské mestá a civilistov, spojenci z NATO posilňujú ukrajinskú protivzdušnú obranu. Budeme aj naďalej stáť po boku statočných Ukrajincov, ktorí sa bránia ruskej útočnej vojne, "dodal.

Prvé zasadnutie Rady NATO - Ukrajina sa uskutočnilo na summite NATO vo Vilniuse 12. júla 2023. Spojenci ju vtedy prezentovali ako dôkaz zbližovania oboch strán takmer rok a pol po ruskej invázii na Ukrajinu.

Podľa inštitútu v nemeckom Kieli bolo vlani Nemecko po Spojených štátoch druhým najväčším darcom pomoci pre Ukrajinu. Celkovo mala hodnotu 17,1 miliardy eur. Nasledovala Británia s 6,6 miliardami eur a potom severské a východoeurópske krajiny. Pre porovnanie, Francúzsko prispelo len 0,54 miliardy eur, Taliansko 0,69 miliardy eur a Španielsko 0,34 miliardy eur.

image

Zelenskyj usporiadal poradu vrchného velenia armády, rokoval tiež s prezidentmi Poľska a Rumunska

Nemecký kancelár Olaf Scholz tento týždeň vyzval štáty Európskej únie, aby poskytli Ukrajine väčšiu podporu. Dodávky zbraní pre Ukrajinu, ktoré teraz plánuje väčšina členských štátov Európskej únie, sú podľa neho príliš malé. Konkrétne krajiny Scholz nemenoval, jeho výzva ale mierila práve smerom k Parížu, Rímu a Madridu, napísal server Politico. Najneskôr do mimoriadneho summitu Európskej únie 1. februára by pritom mal byť hotový presný prehľad o tom, ako tento rok európski partneri prispejú na podporu Ukrajiny, pripomenula nedávno agentúra DPA.

01 - Modified: 2024-01-10 09:39:12 - Feat.: 1 - Title: Putin silnie, Rusko potrebujeme, píše Fico. Ukrajina už nie je schopná ofenzívy, myslí si 02 - Modified: 2024-01-09 18:25:50 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj usporiadal poradu vrchného velenia armády, rokoval tiež s prezidentmi Poľska a Rumunska 03 - Modified: 2024-01-03 16:39:08 - Feat.: 1 - Title: Moderné vzdušné sily pre Kyjev. Nórsko pošle dve stíhačky F-16 do Dánska na výcvik ukrajinských pilotov
01 - Modified: 2024-05-06 12:26:06 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že dobylo ďalšie dve ukrajinské dediny 02 - Modified: 2024-05-06 11:08:59 - Feat.: - Title: Kľúčový ruský priemysel, ktorý financuje vojnu, naráža na problém. Nestačia už ani štedré platy 03 - Modified: 2024-05-06 09:30:59 - Feat.: - Title: Pri útoku dronov v ruskej Belgorodskej oblasti zomrelo sedem ľudí 04 - Modified: 2024-05-06 08:22:01 - Feat.: - Title: Taliansky minister vyzval Západ, aby viac rokoval s Putinom o ukončení vojny 05 - Modified: 2024-05-06 08:52:38 - Feat.: - Title: Fiktívne firmy, utajené dodávky. Ruský zbrojný priemysel dramaticky rastie, stopy vedú do jedinej krajiny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 14:59