Britský kráľ Karol III. FOTO: Reuters
StoryEditor

Nech nasleduje dánsky príklad a povie, kedy abdikuje, vyzýva Karola III. britská tlač

14.01.2024, 22:01
Autor:
ČTKČTKredred

Otázky o dĺžke panovania britského kráľa vyvolal nielen jeho vek, ale aj výrazne vyššia obľuba jeho syna.

Nečakaná abdikácia, ktorú dánska kráľovná Margaréta II. ohlásila koncom roka, by mohla naznačiť cestu britskému panovníkovi Karlovi III., napísala britská tlač.

V prospech kráľovskej rodiny

Osemdesiattriročná kráľovná sa vzdala koruny v prospech svojho syna, princa Frederika. Sedemdesiatpäťročný kráľ Karol na trón síce dlho čakal, ale mohol by aspoň naznačiť, kedy chce odovzdať vládu svojmu synovi Williamovi, vyzval napríklad The Guardian.

Karol III. zasadol na britský trón v septembri 2022 po tom, čo v 96 rokoch zomrela jeho matka, kráľovná Alžbeta II. V dôsledku britskej koloniálnej politiky sa stal vládcom 14 krajín. Otázky o dĺžke panovania kráľa Karola III. vyvolal nielen jeho vek, ale aj výrazne vyššia obľuba jeho syna, poznamenala agentúra AFP.

image

Abdikácia dánskej kráľovnej by mohla naznačiť cestu Karlovi III., mohol by trón odovzdať populárnemu synovi

„Kráľ Karol by sa mohol rozhodnúť abdikovať za päť alebo desať rokov a odovzdať trón Williamovi a Kate, kým sú ešte mladí, pretože rozhodnutie kráľovnej Margrethe prijali v Dánsku naozaj dobre,“ povedal denníku Daily Mail kráľovský životopisec Phil Dampier.

Karola by k tomu mohla viesť vôľa urobiť čo najlepšie rozhodnutie pre britskú kráľovskú rodinu ako celok, uvádza Dampier a pripomína, že britský korunný princ a jeho manželka majú veľmi dobré vzťahy s dánskym princom Frederikom, ktorý sa ujme vlády v nedeľu.

Otvorená kritika

Dánska panovníčka svoje rozhodnutie oznámila 31. decembra a podľa prieskumu s jej krokom súhlasí viac ako 80 percent obyvateľov, píše agentúra AFP.

Podobne sa rozhodli už skôr aj iní panovníci: španielsky kráľ Juan Carlos I. abdikoval v roku 2014, o rok skôr tak urobili holandská kráľovná Beatrix a belgický kráľ Albert II. V poslednej dobe stúpa tlak aj na švédskeho kráľa Carla Gustafa, ktorý má 77 rokov.

image

Dánska kráľovná Margaréta II. abdikovala, kráľom sa stal jej syn Frederik

„Kráľ Karol by mal nasledovať dánsky príklad a povedať nám, kedy abdikuje,“ píše denník The Guardian, ktorý si ako jeden z mála britských denníkov dovolí otvorenú kritiku kráľovskej rodiny. Dánska abdikácia je podľa The Guardianu „znakom citlivej konštitučnej monarchie“.

„Pre radikálov by mohla byť geriatrická európska monarchia pochovaná v domoch s opatrovateľskou službou vítaná. Znižuje to riziko nehôd a škandálov, aké postihli Španielsko za vlády Juana Carlosa alebo zasahovanie do demokratickej politiky,“ píše The Guardian. Práca kráľa, hoci ceremoniálna, je náročná a nikto by ju nemal zastávať až do smrti, najmä ak má pripraveného následníka, dodal The Guardian.

 

 

01 - Modified: 2024-04-26 19:08:20 - Feat.: - Title: Karol III. začne po niekoľkých týždňoch zotavovania opäť plniť verejné povinnosti 02 - Modified: 2024-04-26 04:46:48 - Feat.: - Title: Kodaň navýšila vojenskú pomoc pre Ukrajinu o 4,4 miliardy dánskych korún 03 - Modified: 2024-04-22 13:15:29 - Feat.: - Title: Hasiči ukončili práce na zhorenej budove niekdajšej kodanskej burzy 04 - Modified: 2024-04-20 15:26:24 - Feat.: - Title: Dánske letisko v Billunde evakuovali, zastavili aj všetky lety 05 - Modified: 2024-04-17 08:47:12 - Feat.: - Title: Hasiči naďalej bojujú s požiarom historickej budovy kodanskej burzy. Hasiť ho budú zrejme ešte 24 hodín
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 17:37