ilustračná fotografia. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Iránski militanti udreli v Pakistane, útok v horách neprežili dve deti

16.01.2024, 22:22
Autor:
ČTKČTK

Iránske štátne médiá neskôr prvotnú správu náhle a bez vysvetlenia odstránili, hoci polooficiálna agentúra Tasním ju na svojich webových stránkach zatiaľ ponechala.

 Iránske štátne médiá dnes večer informovali o tom, že Teherán podnikol vzdušné údery na územie Pakistanu, ktoré údajne mierili na dve základne balúčskej militantnej skupiny Džajš al-Adl.

Podľa agentúry AP však médiá správu následne bez uvedenia dôvodu stiahli. Stalo sa tak v čase zvýšeného napätia na Blízkom východe kvôli vojne v Pásme Gazy a len deň po tom, ako iránske Revolučné gardy zaútočili raketami na ciele v Iraku a Sýrii. Islamábád uviedol, že útok zabil dve deti a zranil troch ľudí, píše AP.

Iránska štátna tlačová agentúra IRNA a štátna televízia najprv oznámili, že pri útoku na ciele v horskej oblasti pakistanskej provincie Balúčistán boli použité rakety a drony. Pakistanská vláda však neskôr úder potvrdila, dôrazne ho odsúdila a podotkla, že takéto činy sú v rozpore s dobrými susedskými vzťahmi.

image

Po iránskom útoku v Kurdistane Irak stiahol z Teheránu svojho veľvyslanca

"Pakistan rozhodne odsudzuje toto nevyprovokované narušenie vzdušného priestoru Pakistanu Iránom a útok vo vnútri pakistanského územia, ktoré zapríčinili smrť dvoch nevinných detí a zranenia troch dievčat. Toto narušenie pakistanskej suverenity je úplne neprijateľné a môže mať vážne následky," varovalo pakistanské ministerstvo zahraničia.

Iránske štátne médiá neskôr prvotnú správu náhle a bez vysvetlenia odstránili, hoci polooficiálna agentúra Tasním ju na svojich webových stránkach zatiaľ ponechala. Press TV, anglickojazyčná verzia iránskej štátnej televízie, prisúdila útok iránskym polovojenským Revolučným gardám.

Iránske úrady neposkytli k udalosti žiadne vysvetlenie a na žiadosť AP o komentár nereagovali. V Iráne sa však stáva, že citlivé správy zo štátnych médií náhle zmiznú, poznamenala agentúra.

Militantná sunnitská skupina Džajš al-Adl (Armáda spravodlivosti) bola založená v roku 2012 a v poslednom čase stupňuje cezhraničné útoky proti iránskym bezpečnostným silám, a to vrátane bombových útokov a únosov. Džajš al-Adl tvrdí, že sa usiluje o širšie práva a lepšie životné podmienky pre menšinu Balúčovcov v prevažne šiitskom Iráne. Teherán proti ozbrojencom v pohraničí dlhodobo bojuje, ale úder pomocou rakiet a dronov by bol bezprecedentný.

image

Táto vojna bude. Americký bezpečnostný analytik vysvetľuje, prečo Washington musí zaútočiť na Irán

Iránske revolučné gardy však v pondelok večer zaútočili balistickými raketami na údajné špionážne centrá a protiiránske teroristické skupiny pri irackom Irbieli a v Sýrii zaútočili raketami na "páchateľov teroristických operácií" v Iráne.

Teherán sa tak snaží okrem iného reagovať na dvojitý bombový útok zo začiatku januára v Kermáne, pri ktorom prišlo o život vyše 90 ľudí a na tri stovky ďalších boli zranené. K atentátu sa prihlásil Islamský štát.

01 - Modified: 2024-04-26 15:27:53 - Feat.: - Title: Irán a Čína sa dohodli na bližšej vojenskej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-25 14:55:54 - Feat.: - Title: Taliansko ostro odsudzuje trest smrti pre iránskeho rappera 03 - Modified: 2024-04-23 16:05:42 - Feat.: - Title: "Nič z neho neostane." Iránsky prezident sa na návšteve Pakistanu vyhrážal Izraelu jeho zničením 04 - Modified: 2024-04-21 16:03:44 - Feat.: - Title: Iránsky ajatolláh nepriamo priznal, že útok na Izrael zasiahol len málo cieľov 05 - Modified: 2024-04-21 05:26:00 - Feat.: - Title: Irán popiera nákup ruských stíhačiek Suchoj Su-35
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 14:27