Logo spoločnosti Apple. FOTO: Reuters
StoryEditor

Spoločnosť Apple zaplatila Rusku miliónovú pokutu, odvolanie bolo neúspešné

22.01.2024, 21:32
Autor:
TASRTASR

Išlo o prípad, ktorý sa týkal údajného zneužívania dominantného postavenia na trhu s mobilnými aplikáciami.

Americká technologická spoločnosť Apple zaplatila ruskej vláde pokutu vo výške 13,6 milióna dolárov v prípade týkajúcom sa údajného zneužívania dominantného postavenia na trhu s mobilnými aplikáciami, informuje agentúra AFP.

Spoločnosť Apple vyrábajúca smartfóny iPhone pozastavila ich predaj a obmedzila svoje služby vrátane Apple Pay v Rusku krátko po tom, čo Moskva spustila inváziu na Ukrajinu vo februári 2022. Zároveň odstránila aplikácie viacerých ruských spravodajských portálov a platforiem sociálnych médií zo svojho obchodu s aplikáciami App Store.

image

Apple ponúkol Bruselu ústupky ohľadom Apple Pay, môže sa tak vyhnúť mastnej pokute

Ruská Federálna protimonopolná služba (FAS) udelila Applu pokutu v júli toho roku s odôvodnením, že spoločnosť zakázala aplikáciám informovať svojich zákazníkov o možnosti nákupu aj mimo App Store. Spoločnosť sa proti pokute vlani neúspešne odvolala.

"(Spoločnosť) Apple zaplatila pokutu 19. januára 2024. Finančné prostriedky boli presunuté do rozpočtu Ruskej federácie," uviedol vo vyhlásení ruský protimonopolný úrad.

Od začiatku agresie na Ukrajine Moskva uložila pokuty desiatkam západným technologickým spoločnostiam, predovšetkým po tom, čo odmietli odstrániť obsah na svojich platformách, ktorý podľa Ruska porušuje tamojšie zákony proti šíreniu "nepravdivých informácii" alebo "diskreditácii ozbrojených zložiek".

image

Apple zosadil Samsung z pozície najväčšieho predajcu smartfónov, ukázali dáta

Apple už vlani vo februári zaplatila Rusku pokutu vo výške 10,3 milióna dolárov v prípade, ktorý sa začal v roku 2020 v súvislosti s tvrdeniami, že technologická spoločnosť zablokovala pridanie konkurenčného produktu do svojho obchodu App Store.

Po dlhoročnom súdnom spore v Spojených štátoch spoločnosť Apple minulý týždeň oznámila, že vývojárom aplikácii pre telefóny iPhone povolí používanie alternatívnych platobných systémov. AFP dodáva, že legislatíva Európskej únie, ktorá má vstúpiť do platnosti, bude tiež vyžadovať, aby Apple umožnila platby mimo svojho ekosystému.

01 - Modified: 2024-04-27 19:55:45 - Feat.: - Title: Ruského novinára vzali do väzby. Pomáhal pri výrobe videí pre Navaľného tím 02 - Modified: 2024-04-27 16:31:27 - Feat.: - Title: Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City 03 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 04 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov 05 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 22:55