Josef Fritzl. FOTO: Reuters
StoryEditor

Roky zneužíval svoju dcéru. Rakúsky súd nariadil preloženie Fritzla z väzenia pre psychicky chorých

25.01.2024, 10:39
Autor:
ČTKČTK

Muž prezývaný "monštrum z Amstettenu" bol pôvodne odsúdený na doživotný trest v špeciálnom oddelení väznice pre duševne narušených páchateľov.

Rakúsky súd nariadil podmienečne prepustiť z väzenia pre psychicky chorých Jozefa Fritzla, ktorý vo svojom dome v dolnorakúskom Amstettene dlhé roky väznil a sexuálne zneužíval svoju dcéru. Informovala o tom dnes agentúra APA. Odsúdený má byť preložený do bežného väzenia.

Monštrum z Amstettenu

Súd zároveň z preventívnych dôvodov zatiaľ odmietol jeho podmienené prepustenie na slobodu. Dnešné rozhodnutie ešte nie je právoplatné.

Trojčlenný senát krajinského súdu v Kremži (Krems) rozhodol, že Fritzla majú preložiť, a tiež o tom, že väzeň, ktorému médiá prisúdili prezývku "monštrum z Amstettenu", zatiaľ zostane za mrežami a z preventívnych dôvodov nebude predčasne prepustený na slobodu.

Obhajkyňa odsúdeného Astrid Wagnerová uviedla, že sa bude naďalej usilovať o celkové podmienečné prepustenie svojho klienta av budúcnosti chce predložiť príslušné žiadosti.

image

Ruská prokuratúra žiada 28 rokov za mrežami pre dievča obžalované z vraždy blogera

Dnešné rozhodnutie súdu označila za "čiastočný úspech" a jej klient je údajne "veľmi dojatý". Odsúdený môže v bežnom väzení žiadať o podmienečné prepustenie na slobodu po 15 rokoch.

Na nariadené preloženie do normálneho väzenia sa vzťahuje desaťročná podmienka. Fritzl počas nej bude musieť pravidelne podstupovať psychoterapiu.

Verdikt ešte nie je právoplatný

Dnešný verdikt podľa APA zatiaľ nie je právoplatný preto, že na dnešnom pojednávaní súdu chýbal prokurátor. Štátne zastupiteľstvo má teraz 14 dní na prípadné odvolanie, ktorým by sa zaoberal vrchný krajinský súd vo Viedni.

Teraz 88-ročný Fritzl, ktorý takmer štvrť storočia, od roku 1984 do roku 2008, väznil a sexuálne zneužíval svoju dcéru, bol v roku 2009 odsúdený na doživotný trest v špeciálnom oddelení väznice pre duševne narušených páchateľov. Ten si doteraz odpykával v zariadení v Steine pri Kremži, kde musel podstúpiť terapiu.

image

Ruský súd poslal spolupracovníčku Navaľného Fadejevovú na deväť rokov do väzenia

Podľa súdneho posudku Fritzl, ktorý má nové meno, už nie je aj zo zdravotných dôvodov naďalej nebezpečný. Fritzlova právna zástupkyňa nemeckému denníku Bild nedávno povedala, že cieľom je dostať ho do domova pre seniorov.

Fritzl svoju dcéru Elisabeth uväznil vo zvukotesnej pivnici domu v dolnorakúskom Amstettene, keď mala 18 rokov. V nasledujúcich rokoch s ňou splodil sedem detí, z ktorých jedno čoskoro zomrelo. Prípad vyšiel najavo v roku 2008, keď jedno z väznených detí upadlo do bezvedomia a Fritzl súhlasil s jeho hospitalizáciou.

01 - Modified: 2024-03-28 21:56:09 - Feat.: - Title: Rusko odsúdilo novinára na dva roky väzenia a zadržalo ďalších päť. Kritizovali ofenzívu na Ukrajine 02 - Modified: 2024-03-20 17:33:20 - Feat.: - Title: Ruský súd poslal ženu na osem dní do väzenia. Na hárok napísala "Nie vojne" 03 - Modified: 2024-03-15 20:52:03 - Feat.: - Title: Katolícky aktivista Uladzislau Beladzed dostal v Bielorusku trojročný trest za "urážku prezidenta Lukašenka" 04 - Modified: 2024-03-09 07:25:52 - Feat.: - Title: Svoju manželku polial benzínom a upálil zaživa. Drogovo závislý Francúz si za ohavný čin odesí 30 rokov 05 - Modified: 2024-03-05 19:44:21 - Feat.: - Title: 10 a 12 rokov natvrdo. Dvaja kolaboranti s Ruskom dostali na Ukrajine dlhé väzenské tresty
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 23:54