Palestínčania stoja pred poškodenou budovou na mieste izraelského úderu v utečeneckom tábore Maghazi v centrálnom pásme Gazy. FOTO: Reuters
StoryEditor

Izrael chce zastaviť pôsobenie úradu OSN pre palestínskych utečencov, ďalšie krajiny pozastavili financovanie

27.01.2024, 12:42
27.01.2024, 15:21
Autor:
ČTKČTK

Krajiny sa pre tento krok rozhodli po tom, ako Izrael obvinil niektorých pracovníkov UNRWA, že sa zapojili do teroristického útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na juhu Izraela.

Po Spojených štátoch, Kanade či Austrálii dnes oznámili pozastavenie financovania úradu OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) tiež Taliansko, Británia či Fínsko. Píše to agentúra Reuters.

Krajiny sa pre tento krok rozhodli po tom, ako Izrael obvinil niektorých pracovníkov UNRWA, že sa zapojili do teroristického útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na juhu Izraela zo 7. októbra. Úrad OSN s s obvinenými spolupracovníkmi ukončil zmluvu a sľúbil, že záležitosť prešetrí.

Izrael dnes na základe toho obvinenia uviedol, že si želá, aby UNRWA ukončil svoje pôsobenie v Pásme Gazy. Hamas tento krok odsúdil.

Izraelské tvrdenia, že sa pracovníci UNRWA podieľali na útoku zo 7. októbra, označilo britské ministerstvo zahraničia za šokujúce. "Spojené kráľovstvo dočasne pozastavuje akékoľvek budúce poskytnutie prostriedkov UNRWA, kým preveríme tieto znepokojujúce tvrdenia," uviedlo ministerstvo.

image

USA pozastavujú financovanie Agentúry OSN pre palestínskych utečencov pre podozrenia z účasti na útokoch

"Talianska vláda pozastavila financovanie UNRWA po brutálnom útoku na Izrael 7. októbra," napísal na sieti X minister zahraničia Antonio Tajani. Dodal, že niektorí talianski spojenci už urobili rovnaké rozhodnutie. "Zaoberáme sa humanitárnou pomocou palestínskemu obyvateľstvu a chránime bezpečnosť Izraela," uzavrel.

"Minister pre zahraničný obchod a rozvoj Ville Tavio rozhodol, že fínske platby UNRWA sa kvôli tvrdeniam pozastavujú," uviedlo vo vyhlásení ministerstvo zahraničia tejto severskej krajiny. Fínsko sa predtým zaviazalo poskytnúť UNRWA päť miliónov eur počas štyroch rokov.

"Musíme sa uistiť, že Hamas či ďalší teroristi nedostávajú ani jedno euro z fínskych peňazí," uviedol Tavio.

Izraelská vláda chce "zabezpečiť, aby sa UNRWA po vojne medzi Izraelom a Hamasom už nezúčastnila" riešenia situácie na palestínskom území, uviedol šéf izraelskej diplomacie Jisrael Kac na sieti X. Dodal, že Izrael sa bude snažiť získať podporu USA, EÚ a ďalších štátov na to, aby aktivita UNRWA v Pásme Gazy skončila.

"Vyzývame krajiny, ktoré oznámili ukončenie podpory UNRWA, aby svoje rozhodnutie okamžite zrušili," napísal dnes na sieti X generálny tajomník Organizácie pre oslobodenie Palestíny (OOP) Husajn Šejch. Tieto rozhodnutia podľa neho so sebou nesú veľké politické riziká a ohrozujú poskytovanie humanitárnej pomoci.

Šéf UNRWA Philippe Lazzarini v piatok oznámil, že úrad dal výpoveď svojim zamestnancom, ktorí sa podľa Izraela podieľali na teroristickom útoku na juhu Izraela zo 7. októbra. UNRWA nespresnil počet zamestnancov a spolupracovníkov, s ktorými ukončil zmluvy.

image

Izrael sa bude aj naďalej brániť, reagoval Netanjahu na rozhodnutie Medzinárodného súdneho dvora

"Americké ministerstvo zahraničia dočasne pozastavilo ďalšie financovanie UNRWA, zatiaľ čo prešetrujeme tieto podozrenia," reagoval v ten istý deň hovorca americkej diplomacie Matthew Miller.

Činnosti UNRWA sú financované zo štátnych príspevkov. Najväčšími darcami boli v roku 2022 USA, Nemecko a Európska únia. Pozastavenie príspevkov oznámili tiež Kanada a Austrália.

Svoje veľké znepokojenie vyjadrila aj unijná diplomacia a Európska komisia. Zásahy do financovania však EÚ zatiaľ neoznámila.

UNRWA má kľúčovú úlohu v distribúcii humanitárnej pomoci v Pásme Gazy. V jeho areáloch sa tiež nachádzajú utečenci, ktorí kvôli bojom opustili svoje domovy. Podľa údajov OSN pre úrad v Pásme Gazy pracuje na 13-tisíc ľudí. Americké ministerstvo zahraničia v piatok uviedlo, že izraelské tvrdenia sa týkajú 12 zamestnancov UNRWA.

01 - Modified: 2024-01-26 18:47:42 - Feat.: 1 - Title: Obvinenia z genocídy vznesené voči Izraelu sú nepodložené, tvrdia USA po verdikte Medzinárodného súdneho dvora 02 - Modified: 2024-01-26 17:41:42 - Feat.: 1 - Title: Erdogan dúfa, že rozhodnutie súdu OSN môže zastaviť násilie v Pásme Gazy 03 - Modified: 2024-01-26 15:41:34 - Feat.: 1 - Title: Agentúra OSN vyšetruje zamestnancov podozrivých z účasti na útoku Hamasu na Izrael 04 - Modified: 2024-01-26 10:14:20 - Feat.: 1 - Title: Napätie na hraniciach s Gazou narastá, príbuzní unesených Hamasom blokujú humanitárnu pomoc
01 - Modified: 2024-05-03 11:32:08 - Feat.: - Title: Núdzový plán pre prípad operácie v Rafahu je iba náplasťou, tvrdí Svetová zdravotnícka organizácia 02 - Modified: 2024-05-03 09:49:19 - Feat.: - Title: Turecko tvrdí, že obchod s Izraelom obnoví až v prípade trvalého prímeria v Gaze 03 - Modified: 2024-05-03 09:39:37 - Feat.: - Title: Izrael hlási úmrtie ďalšieho rukojemníka zadržiavaného v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-05-02 19:50:03 - Feat.: - Title: Humanitárny konvoj, na ktorý zaútočili osadníci, podľa USA potom odklonil Hamas 05 - Modified: 2024-05-02 15:15:57 - Feat.: - Title: Šéf Hamasu Haníja skúma návrh na prímerie v pozitívnom duchu. V Egypte sa chce dohodnúť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 17:43