Americký exprezident a súčasný prezidentský kandidát Donald Trump. FOTO: Reuters
StoryEditor

A čo keď vyhrá Trump? Európa sa chystá na čierny scenár: stret s Ruskom bez amerického štítu

30.01.2024, 00:00
  • Donaldovi Trumpovi sa aktuálne darí v republikánskych primárkach.
  • V prieskumoch má náskok pred svojím najväčším súperom v boji o prezidentský post.
  • Volebné víťazstvo Trumpa môže pre Európu znamenať hneď niekoľko komplikácií.

V januári 2021 to po útoku priaznivcov Donalda Trumpa na Kapitol vyzeralo, že sa kontroverzný politik prezidentom USA druhýkrát stať nemôže, teraz je ale všetko inak. Lenže čo by druhé funkčné obdobie veľkohubého miliardára znamenalo pre svet a jeho bezpečnosť?

Republikánovi Donaldovi Trumpovi sa aktuálne darí v primárkach. A bývalý prezident súčasne vedie v niekoľkých prieskumoch k prezidentským voľbám aj nad demokratom Joeom Bidenom. Liberálne noviny The New York Times, ktoré Trumpa nenávidia tak, ako len médiá môžu niekoho nenávidieť, v novembri upozornili, že Biden stráca hneď v piatich kľúčových „bojových“ štátoch vrátane Arizony, Michiganu a svojej rodnej Pensylvánie.

VIDEO: Trump v centrále NATO ostro kritizuje popredných západných lídrov

Výsledok tohto zápasu má do zaručenosti ešte veľmi ďaleko, ale je férové pripustiť, že Trump novembrové voľby môže vyhrať. Obrovskou nezodpovedanou otázkou potom zostáva, čo to urobí s americkou zahraničnou politikou. Nad tým si nelámu hlavu len bežní smrteľníci, ale aj bezpečnostní analytici a politickí komentátori.

Zhodnú sa snáď v jedinej veci: Trump 2.0 bude sebavedomejším majstrom svojho remesla a oveľa nekompromisnejší v obsadzovaní kľúčových postov, ako tomu bolo počas jeho prvého mandátu v rokoch 2017 až 2021.

Skepsa voči NATO

Zdá sa pravdepodobné, že Trump sa ešte viac než v minulosti bude spoliehať na svoj šiesty zmysel, ktorému hovorí gut feeling, teda voľným prekladom „to, čo cíti v kostiach“.

Tento pozoruhodný miešanec medzi Sokratovým vnútorným hlasom daimonion a informáciou z pravicových a konšpiračných webov nie je úplne stabilný ani nemenný. Treba však Trumpovi priznať, že sa vždy vyznačoval niektorými stálicami, ktoré jeho bezpečnostné a zahraničnopolitické uvažovanie nikdy neopustili.

​Trump nikdy nebol fanúšikom Transatlantickej aliancie a nikdy to neskrýval. Aby sme mu nekrivdili – jeho kritika NATO sa svojím obsahom významne nelíši od toho, čo hovorili jeho predchodcovia vrátane demokrata Baracka Obamu. Európske štáty podľa Trumpa "neplatia dosť", teda nedávajú dostatok na svoje obranné rozpočty, a nechávajú hlavnú ťarchu bezpečnostných garancií na ozbrojených zložkách USA....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-27 09:41:02 - Feat.: - Title: Taiwan hlási obnovenú aktivitu čínskej armády v blízkosti ostrova. 12 lietadiel prekročilo hranicu 02 - Modified: 2024-04-27 09:20:25 - Feat.: - Title: Zasiahli sme dve ropné rafinérie na juhu Ruska, hlási Ukrajina 03 - Modified: 2024-04-27 07:53:37 - Feat.: - Title: Je to súčasť čínskej propagandy. Filipíny popreli existenciu dohody s Čínou o spornom atole v Juhočínskom mori 04 - Modified: 2024-04-27 07:08:21 - Feat.: - Title: Rusko hlási zostrelenie 68 ukrajinských dronov, dva z nich nad Krymom 05 - Modified: 2024-04-27 06:32:19 - Feat.: - Title: Rusi v noci zaútočili na energetiku a na mesto Charkov, hlásia ukrajinské úrady
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 12:09