Nominant ruskej stredopravej strany Občianska iniciatíva Boris Nadeždin odovzdal Ústrednej volebnej komisii hárky s podpismi občanov na podporu svojej kandidatúry v marcových voľbách ruského prezidenta. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

„Nezbláznil som sa.“ Nadeždin odovzdal podpisy a pýta sa, prečo ho ešte nezatkli

31.01.2024, 16:15
Autor:
ČTKČTK
  • Ruský politik Boris Nadeždin v stredu odovzdal ústrednej volebnej komisii podpisy na podporu svojej prezidentskej kandidatúry.
  • Komisia má do desiatich dní podpisy preveriť a rozhodnúť, či Nadeždina ako kandidáta do prezidentských volieb zaregistruje.
  • Sám Nadeždin povedal, že nevie, prečo ho vlastne ešte nezatkli.
  • Pričíta to tomu, že sa spoznal s Putinom ešte v dobách, keď obaja boli „obyčajní ruskí úradníci“.

Ruský politik Boris Nadeždin v stredu odovzdal ústrednej volebnej komisii podpisy na podporu svojej prezidentskej kandidatúry. U verejnosti získal v poslednej dobe nečakanú popularitu ako odporca vojny Ruska proti Ukrajine. Komisia má do desiatich dní podpisy preveriť a rozhodnúť, či Naděždina ako kandidáta do prezidentských volieb zaregistruje.

Video: Má Boris Nadeždin šancu proti ruskému prezidentovi Putinovi?

Hlasovanie bude tentoraz prvýkrát trojdňové, od 15. do 17. marca. Všeobecne sa očakáva víťazstvo favorita, súčasného prezidenta Vladimira Putina, ktorý by si tak mal zaistiť zotrvanie v Kremli až do roku 2030, pokiaľ však teraz 71-ročný politik šesťročný mandát dokončí.

Streda je posledným dňom, kedy môžu kandidáti na ruského prezidenta v marcových voľbách predložiť ústrednej volebnej komisii podpisy spoluobčanov na podporu svojej kandidatúry. Nadeždín ako predstaviteľ neparlamentnej strany mal komisii predložiť najmenej 100-tisíc a najviac 105-tisíc podpisov, pričom z každého z ruských regiónov mohlo byť najviac 2500 podpisov.

image

ANALÝZA: Železný generál na odstrel. Spory v Kyjeve vyvreli na povrch

Režim nevie, čo s populárnym kandidátom

Nadeždin podľa agentúry Interfax povedal, že odovzdal 105-tisíc podpisov zozbieraných v Rusku. Uviedol tiež, že ho podporili desaťtisíce Rusov žijúcich v cudzine, ale že sa rozhodol ich podpisy neodovzdať. Na kandidátovom webe sa uvádza, že celkový počet podpisov presiahol 200-tisíc.

„Musím sa pripraviť na riadenie krajiny. Nie, nezbláznil som sa,“ povedal Nadeždin v rozhovore, ktorý zverejnil portál Meduza. Ten poznamenal, že by bol „zázrak“ a bolo by „proti všetkej logike“, keby sa protivojnový kandidát vôbec objavil na hlasovacom lístku. „Režim nevie, čo urobiť s kandidátom, ktorý sa nečakane stal populárnym,“ napísal portál.

Sám Nadeždin povedal televízii CNN, že nevie, prečo ho vlastne ešte nezatkli. Pričíta to tomu, že sa spoznal s Putinom ešte v dobách, keď obaja boli „obyčajní ruskí úradníci“, a tak si aj mohol dovoliť označiť ruské ťaženie proti Ukrajine za „fatálnu chybu“, za čo iným Rusom hrozí až 15 rokov za mrežami za šírenie „klamných“ informácií.

Kremeľ vyhlásil, že Nadeždina nepovažuje za súpera súčasnej hlavy štátu. Nadeždin si ale myslí, že milióny Rusov si dobre uvedomujú, že musia zmeniť cestu, po ktorej sa Rusko počas Putinovho vedenia uberá, pretože vedie len k militarizácii a do izolácie. A CNN sľúbil, že ak bude zvolený, oslobodí všetkých politických väzňov, vrátane najznámejšieho z opozičných vodcov Alexeja Navaľného, ktorý je teraz v trestaneckej kolónii za polárnym kruhom.

image

Európske mestá sa musia pripraviť na útoky ruských rakiet, varujú v NATO. Vojna môže prísť do pár rokov

Ďalší prezidentskí kandidáti

Komisia zatiaľ z 11 známych uchádzačov zaregistrovala štyroch kandidátov - Putina a troch predstaviteľov parlamentných strán: predsedu nacionalistickej Liberálnodemokratickej strany Ruska Leonida Sluckého, Vladislava Davankova zo strany Noví ľudia a Nikolaja Charitonova za komunistov.

Pred tromi dňami komisii odovzdal podpisy na svoju podporu Sergej Malinkovič ako kandidát neparlamentnej strany Komunisti Ruska. V utorok odovzdal podpisy aj šéf radikálne nacionalistickej strany Ruský všeľudový zväz Sergej Baburin, ktorý ale vzápätí oznámil, že sťahuje svoju kandidatúru a podporil Putina. Z boja odstúpila aj Irina Sviridovová, ktorá kandidovala za Demokratickú stranu Ruska. Uviedla, že nezozbierala požadovaný počet podpisov.

V stredu okrem Nadeždina podpisy odovzdal aj šéf Ruskej strany slobody a spravodlivosti Andrej Bogdanov, ktorý ale tiež z boja o Kremeľ odstúpil. Vysvetlil to tým, že nestihol zrušiť bankový účet v zahraničí, ako od kandidátov vyžadujú ruské zákony. Zavrieť konto podľa svojich slov nemohol, pretože nedostal vízum na vstup do schengenského priestoru.

image

Sprísnia tresty pre "zradcov". Ruská Štátna duma prijala zákon o zhabaní majetku za falošné správy o armáde

Očakáva sa, že v stredu podpisy svojich stúpencov odovzdajú ešte blogerka Rada Russkichová a Anatolij Batašev, ktorý sa prezentuje ako ekológ.

Russkichová sa v jednom rozhovore zdôverila, že v týchto voľbách chce iba zbierať prvé skúsenosti. "Keby som sa teraz stala prezidentkou, bol by to najhorší súbeh udalostí zo všetkých možných," povedala s tým, že znovu kandidovať a vyhrať mieni za šesť či 12 rokov.

"Triezvo chápem, že teraz je ešte skoro na to, aby som sa stala prezidentkou, musím sa učiť. Ale neskôr budem najlepším vodcom, pretože mám rozsiahle a dobré skúsenosti a na všetko sa pozerám globálne, v rámci planéty, a ako vizionárka hľadím mnoho rokov do budúcnosti. Nevidím prekážky, prečo by som sa v budúcnosti nemohla stať prezidentkou,“ citoval kandidátkine slová denník Kommersant.

01 - Modified: 2024-01-31 13:39:09 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina a Rusko si opäť vymenili vojnových zajatcov, stalo sa tak po päťdesiaty krát 02 - Modified: 2024-01-31 12:29:32 - Feat.: 1 - Title: Rusko vníma cvičenie aliancie NATO Steadfast Defender 2024 ako hrozbu, vraví Peskov 03 - Modified: 2024-01-31 10:56:13 - Feat.: 1 - Title: Ďalší kandidát sa vzdal boja o prezidentskú stoličku v Rusku. Dôvodom sú účty v zahraničných bankách 04 - Modified: 2024-01-31 10:18:11 - Feat.: 1 - Title: Útok bezpilotného lietadla či výbuch bez zranených. Ruské médiá píšu o drone zneškodnenom na území Petrohradu
01 - Modified: 2024-05-08 14:00:37 - Feat.: - Title: Poľsko oznámilo nové hekerské útoky skupiny spojenej s Ruskom 02 - Modified: 2024-05-08 12:59:00 - Feat.: - Title: Čína zablahoželala Putinovi k inaugurácii do prezidentského úradu 03 - Modified: 2024-05-08 12:26:52 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že jeho sily dobyli ďalšie dve dediny na Ukrajine 04 - Modified: 2024-05-08 11:57:54 - Feat.: - Title: Český prezident Pavel: Rusko v Európe rozpútalo rovnako ničivú vojnu, akou bola druhá svetová 05 - Modified: 2024-05-08 11:28:36 - Feat.: - Title: Rusko "nemôže" vyšetrovať zabitie novinára AFP v roku 2023 na Ukrajine, tvrdí Kremeľ
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 06:52