Americký prezident Joe Biden FOTO: REUTERS
StoryEditor

Biden zvíťazil v demokratických primárkach v Južnej Karolíne, nemal súpera

04.02.2024, 07:52
Autor:
TASRTASR

Už v januári sa konali primárne voľby demokratov v štáte New Hampshire, tie však boli len neoficiálne. Spory okolo ich termínu totiž zavinili, že neboli zaradené do oficiálneho programu primárok Demokratickej strany.

Prezident USA Joe Biden so ziskom viac než 96 percent hlasov zvíťazil v sobotňajších demokratických primárkach v štáte Južná Karolína. Išlo o prvé oficiálne primárky Demokratickej strany pred novembrovými prezidentskými voľbami, v ktorých bude Biden zrejme opäť čeliť republikánskemu súperovi Donaldovi Trumpovi.

"Ľudia v Južnej Karolíne... prehovorili a ja nemám žiadnu pochybnosť o tom, že nás vyslali na cestu k znovuzískaniu prezidentského úradu a k tomu, že Donald Trump bude opäť porazený," reagoval Biden na svoje víťazstvo v sobotňajších primárkach, informuje agentúra AFP.

Už v januári sa konali primárne voľby demokratov v štáte New Hampshire, tie však boli len neoficiálne. Spory okolo ich termínu totiž zavinili, že neboli zaradené do oficiálneho programu primárok Demokratickej strany.

Biden v New Hampshire preto ani nefiguroval na hlasovacích lístkoch. Vďaka masívnej kampani, v rámci ktorej voliči dopisovali jeho meno na lístky, však Biden napriek tomu zvíťazil, ale nezískal za to žiadnych delegátov na nominačný zjazd demokratov.

image

V Južnej Karolíne sa konajú demokratické primárky, jasným favoritom je Biden. Zmenil volebný systém

Joe Biden nemá medzi demokratickými uchádzačmi o prezidentskú nomináciu žiadneho skutočného súpera. Podobná situácia je aj v republikánskych primárkach, v ktorých dominuje exprezident Donald Trump.

Obaja politici sa stretli už vo voľbách v roku 2020, v ktorých zvíťazil Joe Biden, čo Donald Trump dodnes odmieta uznať.

V Južnej Karolíne Biden odštartoval svoju úspešnú cestu do Bieleho domu aj v roku 2020. V tohtoročných primárkach čelil len dvom výrazne slabším súperom: minnesotskému kongresmanovi a majiteľovi zmrzlinárskej spoločnosti Deanovi Phillipsovi a autorke spirituálnej literatúry Marianne Williamsonovej.

Podľa čiastkových výsledkov získal Biden v Južnej Karolíne viac než 96-percentnú podporu, čím si zaistil hlasy všetkých tamojších 55 delegátov augustového nominačného zjazdu Demokratickej strany.

01 - Modified: 2024-04-27 15:11:09 - Feat.: - Title: Polícia pri univerzite v Bostone zadržala demonštrantov. Dôvodom boli antisemitské pokriky 02 - Modified: 2024-04-27 11:17:02 - Feat.: - Title: Dobré časy na burze. Indexy S&P 500 a Nasdaq Composit majú za sebou najlepší týždeň od novembra 03 - Modified: 2024-04-27 10:45:55 - Feat.: - Title: Putin podľa amerických tajných služieb zrejme nedal pokyn, aby zabili Navaľného, píše Wall Street Journal 04 - Modified: 2024-04-27 07:37:03 - Feat.: - Title: Zdravotník, ktorý predávkoval Afroameričana ketamínom pri policajnom zásahu, vyviazol s podmienkou 05 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 19:49