izraelský minister Itamar Ben Gvir. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Poškodzuje medzinárodnú povesť. Lídri izraelskej opozície vytkli ministrovi Gvirovi kritiku na adresu Bidena

04.02.2024, 12:56
Autor:
ČTKČTK

Podľa šéfa Mossadu by mali izraelskí politici prestať s kritizovaním Kataru, pretože "je to jediná krajina, ktorá môže teraz priniesť dohodu" o prepustení rukojemníkov.

Dvaja lídri izraelskej opozície Jair Lapid a Benny Ganc, ktorí sú teraz aj vo vojnovom kabinete, dnes kritizovali izraelského ministra Itamara Ben Gvira za jeho vyjadrenie v denníku The Wall Street Journal. Ben Gvir v ňom kritizoval amerického prezidenta Joea Bidena kvôli podľa neho nedostatočnej podpore Izraela v jeho postojoch voči Hamasu. Informujú o tom izraelské médiá.

Spojené štáty sú jedným z prostredníkov dohody o prímerí spolu s Egyptom a Katarom, ktorý si nedávno vyslúžil kritiku od premiéra Benjamina Netanjahua. Jeho blízky spolupracovník a bývalý šéf tajnej služby Mossad Jossi Kohen dnes uviedol, že kritika Kataru by mala prestať, ak chce vláda dojednať dohodu o prepustení rukojemníkov, ktorých v Gaze držia príslušníci hnutia Hamas.

Európska únia aj Spojené štáty označujú Hamas za teroristickú organizáciu.

image

Útoky Spojených štátov a Británie v Jemene ohrozujú medzinárodný mier, tvrdí Irán

Kohen v rozhovore s izraelským rozhlasom podľa serveru The Times of Israel povedal, že Izrael rovnako zaplatí vysokú cenu za akúkoľvek dohodu s Hamasom a že by ju mal preto uzavrieť čo najskôr, aby sa skončilo utrpenie rukojemníkov v Gaze. Podľa Kohena by mali izraelskí politici prestať s kritizovaním Kataru, pretože "je to jediná krajina, ktorá môže teraz priniesť dohodu" o prepustení rukojemníkov.

Katar, Egypt a Spojené štáty sa v rokovaniach snažia o čo najrýchlejšie prímerie vo vojne v Pásme Gazy, zatiaľ čo Netanjahuovi aj niektorým ďalším ministrom ide podľa niektorých zdrojov primárne o zničenie Hamasu, čo ale mnohí označujú za nereálne.

Spojené štáty sa usilujú o prímerie a prepustenie rukojemníkov a tiež o obnovenie dlhodobo zamrznutých rokovaní o mierovom riešení izraelsko-palestínskeho konfliktu. Bidenova administratíva je pre dvojštátne riešenie, teda pre vznik palestínskeho štátu vedľa Izraela.

The Wall Street Journal dnes pripomenul, že mnoho Izraelčanov, vrátane niektorých vládnych politikov aj Ben Gvira, verejne hovorí o znovuosídlení palestínskeho Pásma Gazy židovskými osadníkmi. K tomu vyzvala pred týždňom aj konferencia krajne pravicových aktivistov, na ktorej sa zúčastnilo aj 11 ministrov izraelskej vlády, vrátane Ben Gvira, čo kritizovala okrem iného aj francúzska a nemecká diplomacia.

image

Protesty v Izraeli pokračujú. Tisícky demonštrantov požadovali prepustenie rukojemníkov z Gazy

"Namiesto aby nám Biden poskytol plnú podporu, tak sa zaoberá poskytovaním humanitárnej pomoci a paliva (do Gazy), ktoré ide do rúk Hamasu," povedal Ben Gvir denníku. Dodal, že "keby bol pri moci (Donald) Trump, Spojené štáty by sa správali úplne inak".

Trump ako prezident okrem iného skomplikoval možný návrat k izraelsko-palestínskym mierovým rokovaniam, keď presunul americkú ambasádu z Tel Avivu do Jeruzalema - mesta, ktorého časť chcú Palestínčania za hlavné mesto svojho štátu.

Na rozhovor ministra Ben Gvira reagoval izraelský opozičný líder Jair Lapid, podľa ktorého Ben Gvir poškodil medzinárodnú povesť Izraela aj jeho bezpečnosť a dokázal, že "v zahraničnej diplomacii ničomu nerozumie". Lapid na sieti X dodal, že Netanjahu nemá "žiadnu kontrolu nad extrémistami vo svojej vláde".

Podobne kriticky sa vyjadril aj Ganc, ktorý je opozičným lídrom, ale od vlaňajšieho októbra zasadá vo vojnovom kabinete. Ganc tiež uviedol, že Ben Gvir ako minister národnej bezpečnosti by sa mal zaoberať domácou bezpečnosťou, namiesto toho, aby "spôsoboval obrovské škody zahraničným vzťahom Izraela".

01 - Modified: 2024-02-04 07:49:39 - Feat.: 1 - Title: Spojené štáty a Veľká Británia zaútočili na desiatky cieľov v Jemene 02 - Modified: 2024-02-04 06:05:39 - Feat.: 1 - Title: Izrael od októbra zaútočil na stovky cieľov Hizballáhu v Libanone a Sýrii 03 - Modified: 2024-02-03 18:49:59 - Feat.: 1 - Title: Šéf tureckej tajnej služby rokoval s lídrom Hamasu o prímerí v Gaze či rukojemníkoch 04 - Modified: 2024-02-03 17:49:35 - Feat.: 1 - Title: Pápež František odsudzuje nárast útokov proti židom, dúfa v spoluprácu
01 - Modified: 2024-04-30 14:07:17 - Feat.: - Title: Izrael počká do stredy večera na odpoveď Hamasu na nový návrh dohody o prímerí 02 - Modified: 2024-04-30 11:30:04 - Feat.: - Title: S dohodou alebo bez. Izrael podnikne inváziu do Rafahu bez ohľadu na výsledok rokovaní, vyhlásil Netanjahu 03 - Modified: 2024-04-30 09:21:38 - Feat.: - Title: Plán invázie do Rafahu je hotový, bez dohody začne do troch dní 04 - Modified: 2024-04-30 05:39:53 - Feat.: - Title: Tisíce ľudí demonštrovali v Tel Avive za prepustenie rukojemníkov aj prímerie 05 - Modified: 2024-04-29 14:33:01 - Feat.: - Title: Pásmo Gazy okrem vojny sužujú aj tisíce ton odpadkov, množia sa tam krysy a hmyz
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 21:42