Šéf senátnej väčšiny a demokrat Chuck Schumer. FOTO: Reuters
StoryEditor

Senát USA predstavil návrh zákona o ochrane hraníc aj podpore Ukrajiny a Izraela

05.02.2024, 06:55
Autor:
ČTKČTK

K urýchlenému súhlasu vyzval zákonodarcov aj Biden, podľa ktorého návrh počíta s najtvrdšími a najférovejšími reformami americkej politiky ochrany hraníc za desiatky rokov.

Demokratickí a republikánski senátori v nedeľu večer predstavili návrh zákona, ktorý by mal stabilizovať situáciu na južnej hranici Spojených štátov a zároveň poskytnúť pomoc vo výške 60 miliárd dolárov Ukrajine a 14 miliárd dolárov Izraelu.

Návrh, o ktorom bude tento týždeň hlasovať Senát, prakticky okamžite podporil aj americký prezident Joe Biden. Že by prešiel tiež Snemovňou reprezentantov, je však podľa agentúry AP kvôli odporu časti republikánov nepravdepodobné. Republikánsky šéf Snemovne reprezentantov Mike Johnson už dal najavo, že návrh nemá šancu.

Senátny kompromis, ktorý je výsledkom mesiacov vyjednávania, počíta s celkovými výdavkami vo výške 118 miliárd dolárov, z ktorých by 20 miliárd dolárov išlo na ochranu hraníc, ďalšie desiatky miliárd Ukrajine a Izraelu a desať miliárd  humanitárnej pomoci civilnému obyvateľstvu v Pásme Gazy.

image

Operácia Lone Star. Texas kvôli migrantom zožiera nostalgia po Konfederácii, boj s Washingtonom silnie

Ďalšie financie sú podľa zdroja agentúry Reuters určené na bezpečnosť v oblasti Červeného mora a pre amerických partnerov, ktorí čelia narastajúcim nárokom Číny.

"Priority tohto návrhu zákona sú príliš dôležité na to, aby sme ich ignorovali, a príliš zásadné na to, aby sa im stavala do cesty politika," doplnila. Uviedol vo vyhlásení šéf senátnej väčšiny a demokrat Chuck Schumer, ktorý chce, aby sa o návrhu v hornej komore amerického parlamentu hlasovalo najneskôr v stredu.

Taktiež najvyššie postavený republikán v Senáte Mitch McConnell vyzval na schválenie návrhu s tým, že ani za republikánskeho prezidenta by nebolo možné dosiahnuť lepšiu dohodu.

K urýchlenému súhlasu vyzval zákonodarcov aj Biden, podľa ktorého návrh počíta s najtvrdšími a najférovejšími reformami americkej politiky ochrany hraníc za desiatky rokov. Republikáni v Snemovni reprezentantov podľa neho teraz musia ukázať, či naozaj chcú problém riešiť, alebo naďalej hrať politické hry.

Podľa AP je návrh zrejme najlepšou šancou Bidena, ako zabezpečiť ďalšiu podporu pre Ukrajinu. Zároveň ale čelí silnému odporu konzervatívcov, a to aj kvôli blížiacim sa prezidentským voľbám.

image

Biden čakal s odvetou na Blízkom východe príliš dlho, hovoria republikáni

Republikáni - vrátane ich pravdepodobného kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa - podľa AP nechcú Bidenovi dopriať úspech v oblasti ochrany hraníc, ktorú považujú za jednu z jeho najväčších slabín. Navyše tvrdia, že prezident má už teraz dostatok právomocí, ako obmedziť nelegálne prekračovanie hraníc.

Šéf Snemovne reprezentantov Johnson, ktorý je veľkým podporovateľom Trumpa, dal rýchlo najavo, že ak sa návrh dostane do jeho komory parlamentu, nebude mať šancu na úspech. "Tento návrh zákona je ešte horší, ako sme očakávali a ani zďaleka nepovedie k ukončeniu katastrofy na hraniciach, ktorú vytvoril prezident," uviedol na X.

Počty migrantov, ktorí cez južné hranice smerujú do USA, teraz dosahujú rekordné hodnoty. Aj preto ich znížením a dohodou na novej politike ochrany hraníc republikáni podmienili ďalšiu pomoc Ukrajine, ktorá sa už dva roky bráni ruskej ofenzíve.

01 - Modified: 2024-05-10 12:21:17 - Feat.: - Title: Zelenskyj sa poďakoval Čaputovej za silnú podporu, obaja ocenili občiansku zbierku 02 - Modified: 2024-05-10 13:03:37 - Feat.: - Title: Česko odovzdalo Ukrajine prvý simulátor pre pilotov F-16, Kyjev očakáva prvé stíhačky o niekoľko týždňov 03 - Modified: 2024-05-10 11:47:23 - Feat.: - Title: Rusko začalo nový vpád na Ukrajinu. Na obranu Charkova mieria posily 04 - Modified: 2024-05-10 12:31:23 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Putin zase budí prízrak atómoviek. Čo tým sleduje práve teraz 05 - Modified: 2024-05-10 07:40:21 - Feat.: - Title: Izrael a Hamas musia byť flexibilní, ak chcú prímerie, tvrdí Egypt
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 15:04