Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken hovorí počas tlačovej konferencie v Tel Avive. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Blinken stále vidí priestor na dohodu s Hamasom

08.02.2024, 06:37
Autor:
TASRTASR

Vyjadril sa tak v stredu krátko po tom, ako izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmietol požiadavky, ktorými Hamas podmienil svoj súhlas s navrhovanou dohodou o prímerí a prepustení rukojemníkov.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken sa domnieva, že dohoda s palestínskym militantným hnutím Hamas týkajúca sa návratu rukojemníkov z Pásma Gazy do Izraela je stále možná. Vyjadril sa tak v stredu krátko po tom, ako izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmietol požiadavky, ktorými Hamas podmienil svoj súhlas s navrhovanou dohodou o prímerí a prepustení rukojemníkov. Informovala o tom agentúra AFP.

Blinken povedal, že v predmetnom protinávrhu Hamasu boli síce viaceré body vopred odsúdené na neúspech, no vytvoril sa ním aj "priestor na dosiahnutie dohody, o ktorej dosiahnutie sa budeme neúnavne snažiť". Vyjadril sa tak niekoľko hodín po tom, ako sa v Tel Avive stretol s Netanjahuom.

Na otázku, čo si myslí o Netanjahuovom odmietnutí protinávrhu Hamasu šéf americkej diplomacie odpovedal, že sa nebude vyjadrovať v mene Izraela. Dodal však, že predmetný protinávrh prinajmenšom ponúka možnosť "pokračovať v rokovaniach" o rukojemníkoch.

image

Protinávrh Hamasu podľa Blinkena necháva priestor na dohodu

Hamas predmetným protinávrhom reagoval na navrhovanú dohodu o prímerí, ktorú vypracovali Spojené štáty, Izrael, Katar a Egypt. Žiadal v ňom o trojfázovú dohodu celkovo trvajúcu štyri a pol mesiaca, ktorá by viedla k ukončeniu vojny a prepusteniu všetkých rukojemníkov. Návrh by však Hamasu fakticky umožnil zostať pri moci v Pásme Gazy a obnoviť svoje vojenské spôsobilosti, priblížila agentúra AP. Netanjahu ho odmietol.

Blinken tiež oznámil, že sa vo štvrtok stretne s príbuznými rukojemníkov. Podľa vlastných slov je odhodlaný usilovať sa o prepustenie všetkých z nich. Agóniu, akú musia prežívať ich blízki, ktorí o nich už celé mesiace nemajú správy, nazval nepredstaviteľnou.

Netanjahu v stredu informoval, že izraelské jednotky dostali rozkaz pripraviť sa na operáciu v meste Rafah na juhu Pásma Gazy. Blinken v reakcii Izrael nevyzval, aby na Rafah neútočil, vyjadril však znepokojenie a apeloval na ochranu civilistov.

"Izrael má zodpovednosť - má povinnosť - urobiť všetko, čo je možné, aby zabezpečil ochranu civilistov," povedal šéf americkej diplomacie. Pri akejkoľvek vojenskej operácii musí mať podľa jeho slov Izrael "na zreteli predovšetkým civilistov".

01 - Modified: 2024-05-06 15:22:48 - Feat.: - Title: Kolumbijská univerzita ruší pre propalestínske protesty promočnú ceremóniu 02 - Modified: 2024-05-06 16:00:00 - Feat.: - Title: Ako v USA vidia vývoj vojny, ak vyhrá voľby Biden? Budúci rok príde ukrajinská ofenzíva 03 - Modified: 2024-05-06 13:59:39 - Feat.: - Title: Svetová špička zo zámoria. V Bratislave sa proti Slovákom predstaví kandidát na zlato s hviezdnymi menami 04 - Modified: 2024-05-06 07:57:39 - Feat.: - Title: Telá nájdené minulý týždeň v Mexiku patria nezvestným Austrálčanom a Američanovi 05 - Modified: 2024-05-06 07:04:48 - Feat.: - Title: Pomoc pre Ukrajinu podľa kongresmana Jeffriesa zdržala proputinovská frakcia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 19:08