Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Slovenskí europoslanci nepripúšťajú zasahovanie do procesov v Európskej únii, kritizujú proruských politikov

08.02.2024, 18:58
Autor:
TASRTASR

Uznesenie sa zrodilo po zverejnení správ, že lotyšská europoslankyňa Tatjana Ždanoková pôsobila ako informátorka ruskej bezpečnostnej služby FSB.

Väčšina slovenských europoslancov podporila štvrtkové uznesenie Európskeho parlamentu kritizujúce európskych politikov a politické strany, ktoré slúžia záujmom Ruska a podkopávajú demokraciu Európskej únie. Informuje o tom spravodajca TASR.

Uznesenie sa zrodilo po zverejnení správ, že lotyšská europoslankyňa Tatjana Ždanoková pôsobila ako informátorka ruskej bezpečnostnej služby FSB.

Vladimír Bilčík (nezávislý/EPP) pripomenul, že ruský režim vedie voči Únii hybridnú vojnu a šírením propagandy, dezinformácií či zberom informácií od nasadených agentov sa snaží oslabiť Európsku úniu a jednotlivé členské štáty vrátane Slovenka.

Kritika spolupráce s Ruskom

"Je mi ľúto, že osoba, ktorá zrejme dlhodobo spolupracovala s ruským režimom, je členkou europarlamentu. Potrebujeme byť voči zahraničnému zasahovaniu odolnejší. Už teraz prichádzajú do platnosti opatrenia, ktoré som vlani navrhol a ktoré majú zvýšiť ochranu Európskeho parlamentu pred pokusmi o zasahovanie z Ruska. Je kľúčové, aby sme takto posilnili aj naše inštitúcie doma na Slovensku," povedal.

Ivan Štefanec (KDH/EPP) tvrdí, že je nemysliteľné, aby ruský vojnový režim zasahoval do záležitosti EÚ a aby europoslanci spolupracovali s ruskými bezpečnostnými službami. "Určite nejde o jediný prípad. Každú takúto aktivitu na pôde europarlamentu treba dôsledne vyšetriť. EÚ potrebuje mať jasný postup, ako sa brániť pri ruskom zasahovaní do jej interných demokratických procesov," naznačil.

Monika Beňová (Smer-SD/nezaradená) uviedla, že akékoľvek zasahovanie do demokratických procesov v Európe je neprijateľné a ak sa preukáže spolupráca lotyšskej europoslankyne s ruskými bezpečnostnými službami, musí znášať všetky dôsledky. "Je kľúčové prijať opatrenia na to, aby sa takéto prípadné konanie darilo v budúcnosti nielen odhaľovať, ale mu aj účinne zabraňovať," odkázala.

Agenti zahraničia

Martin Hojsík (PS/RE) tvrdí, že Rusko, jeho agenti v celej Európskej únii, no čoraz viac aj krajná pravica a prívrženci ruského prezidenta Vladimira Putina sa snažia ovplyvniť demokratické voľby v Európe, vrátane chodu demokratických inštitúcií.

"Cieľom je čo najviac rozložiť demokratickú jednotu, poštvať spoločnosť proti sebe, spochybniť naše hodnoty, a tým všemožne pomáhať ruskému agresorovi," uviedol. V prípade lotyšskej europoslankyne údajne spolupracujúcej s ruskou bezpečnostnou službou FSB žiada vyšetrenie prípadu, jej odsúdenie a eliminovanie vplyvu takýchto kolaborantov na spoločnosť.

Eugen Jurzyca (SaS/ECR) zdôraznil, že riziká zasahovania do demokratických procesov zo zahraničia, osobitne z Ruska, nemožno podceňovať. "Tieto aktivity by sa dali efektívnejšie odhaliť, ak by bolo fungovanie europarlamentu transparentnejšie, ak by sa u viac hlasovaní zaznamenávalo, kto ako hlasoval a vo výsledkoch hlasovaní by sa dalo  lepšie dohľadať, kto jednotlivé zmeny presadzoval," vysvetlil.

Jozef Mihál (nezávislý/RE) odsúdil "destabilizačné úsilie Kremľa" a jeho snahy zasahovať do demokratických procesov Európskej únie.

"Treba zintenzívniť boj proti zahraničnému zasahovaniu aj prostredníctvom prierezovej koordinovanej a medziinštitucionálnej stratégie a pevného sankčného rámca. Doterajší ruský vplyv na demokratické procesy Únie musí byť podriadený riadnemu vyšetrovaniu a možným destabilizačným úsiliam Ruska v budúcnosti treba zabrániť," povedal.

Peter Pollák (Hnutie Slovensko/EPP) spresnil, že Európska únia dlhodobo čelí dezinformačnej vojne zo strany Ruska, ktoré na to využíva svoje spravodajské služby, ako aj členov elít a politikov na národnej i európskej úrovni. "Žiaľ, sú medzi nimi aj niektorí europoslanci. Niektorí to deklarujú otvorene, niektorí skryto. Máme s tým skúsenosť i na Slovensku," dodal.

01 - Modified: 2024-02-08 12:09:35 - Feat.: 1 - Title: Riešenia pre poľnohospodársku politiku Európskej únie treba hľadať aj s farmármi, vyhlásil Šefčovič 02 - Modified: 2024-02-07 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Krajná pravica chce vziať Európsku úniu útokom. Po voľbách sa jej desia aj bruselské špičky 03 - Modified: 2024-02-07 21:00:34 - Feat.: 1 - Title: Poslanci europarlamentu skritizovali Grécko pre ohrozovanie zásad právneho štátu
01 - Modified: 2024-04-25 18:17:00 - Feat.: - Title: Európsky parlament reagoval na škandál s Katarom zriadením etického orgánu na boj proti korupcii 02 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí 03 - Modified: 2024-04-24 16:47:31 - Feat.: - Title: Prichádzajú zmeny pre farmárov. Europarlament schválil revíziu spoločnej európskej poľnohospodárskej politiky 04 - Modified: 2024-04-24 14:10:06 - Feat.: - Title: Radačovský vypustil v europarlamente bielu holubicu, mal ju skrytú v taške pod sakom 05 - Modified: 2024-04-23 11:54:56 - Feat.: - Title: Reformy, znižovanie dlhu a investície. Europoslanci schválili reformu rozpočtových a dlhových pravidiel EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 13:32