Talianska premiérka Giorgia Meloniová. FOTO: Reuters
StoryEditor

Taliansky parlament schválil vyšetrovaciu komisiu na reakciu bývalej vlády na covid-19

14.02.2024, 21:45
Autor:
ČTKČTK

Krok kritizujú opozičné strany, ktoré boli v tom čase pri moci, v obavách, že sa z vyšetrovania stane politický hon na čarodejnice. Informovala o tom agentúra Reuters.

Taliansky parlament dnes schválil vytvorenie komisie, ktorá bude vyšetrovať reakciu bývalej vlády na pandémiu covidu-19.

Krok kritizujú opozičné strany, ktoré boli v tom čase pri moci, v obavách, že sa z vyšetrovania stane politický hon na čarodejnice. Informovala o tom agentúra Reuters.

Taliansky parlament, v ktorej teraz dominujú pravicové strany z vládnej koalície premiérky Giorgie Meloniovej, schválil návrh zákona o začatí oficiálneho vyšetrovania pomerom hlasov 132 ku 86.

Pravicové zoskupenia boli ostrými kritikmi uzáver a obmedzení, ktoré zaviedla stredoľavá vláda vtedajšieho premiéra Giuseppa Conteho v snahe zastaviť šírenie koronavírusovej infekcie. Taliansko bolo v roku 2020 prvou západnou krajinou, ktorá čelila pandemickej situácii.

"Tento zákon je šaškáreň zohratá zbabelcami, nedôstojný čin, ktorý pošliapava povinnosti a funkcie tejto snemovne a celého parlamentu (...) na obyčajné propagandistické účely," uviedla Angela Raffaová, zákonodarkyňa z opozičného Hnutia piatich hviezd vedeného Contem.

V komisii zasadnú členovia všetkých politických strán z oboch komôr parlamentu. Aby mohla viesť vyšetrovanie, bude jej umožnené získavať príslušné dokumenty a organizovať vypočutie.

Jednou z jej úloh bude posúdenie pripravenosti a účinnosti opatrení zavedených pred príchodom nákazy, a to aj s ohľadom na postup pri prípadnej budúcej pandémii. Výsledky vyšetrovania by mali byť hotové do konca volebného obdobia v roku 2027.

Svetová zdravotnícka organizácia uvádza, že v Taliansku zomrelo na covid-19 viac ako 195-tisíc ľudí, čo je druhý najvyšší počet obetí v Európe po Británii, kde sa teraz rovnako odohráva vyšetrovanie vtedy veľmi kritizovaného postupu vlády v súvislosti s pandémiou.

Zákonodarcovia z koalície tvrdia, že parlament musí podrobnejšie preskúmať celý rad aspektov, vrátane toho, prečo Taliansko neaktualizovalo pandemický plán vypracovaný v roku 2006.

Vlani bol v meste Bergamo na severe Talianska, ktoré sa na začiatku epidémie nachádzalo v jej epicentre, zastavený súdny proces proti Contemu a jeho ministrovi zdravotníctva Robertovi Speranzovi, ktorí čelili obvineniu zo zlého zvládnutia začiatku pandemickej krízy.

"Nemám žiadne obavy z vyšetrovania, ktoré bude vykonávané," povedal Conte v snemovni po hlasovaní o začatí vyšetrovania.

01 - Modified: 2024-04-30 19:19:49 - Feat.: - Title: Európska agentúra pre lieky žiada aktualizáciu vakcín proti covidu pred ďalšou očkovacou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-30 16:43:04 - Feat.: - Title: Daňové úľavy aj finančný bonus. Talianska vláda schválila balík na podporu ekonomiky 03 - Modified: 2024-04-28 14:50:00 - Feat.: - Title: Výročie Mussoliniho popravy si v Taliansku pripomenuli desiatky ľudí 04 - Modified: 2024-04-28 14:27:38 - Feat.: - Title: Talianska premiérka ohlásila kandidatúru vo voľbách do eurovolieb, mandát však nechce 05 - Modified: 2024-04-28 14:06:37 - Feat.: - Title: Hodinky najbohatšieho muža na Titaniku sa predali za viac ako milión libier
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 21:58