Palestínske deti sa ukrývajú na hranici s Egyptom. FOTO: Reuters
StoryEditor

Egypt pripravuje pri hranici s Pásmom Gazy oblasť pre utečencov

16.02.2024, 11:37
Autor:
ČTKČTK

Zástupca generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths vyhlásil, že je ilúziou si myslieť, že sa ľudia v Pásme Gazy môžu evakuovať na bezpečné miesto.

Egypt začal pri hranici s Pásmom Gazy pripravovať priestor, kam by sa mohli uchýliť palestínski utečenci, ak Izrael začne pozemnú inváziu do mesta Rafah. S odvolaním sa na štyri nemenované zdroje o tom dnes informovala agentúra Reuters.

Egyptské úrady popreli, že by na mieste vznikal utečenecký tábor. Káhira zároveň opakovane varovala, že ničivá izraelská ofenzíva v Pásme Gazy by mohla Palestínčanov vysídliť na Sinaj, čo označila za absolútne neprijateľné.

Podobne ako Káhira sa vyjadrila tiež rad ďalších arabských krajín, vrátane Jordánska. Spojené štáty tiež opakovane uviedli, že sú proti vysídľovaniu Palestínčanov mimo Pásma Gazy.

image

Blinken verí, že dohodu o prímerí medzi Izraelom a Hamasom je možné dosiahnuť

Núdzový plán 

Egypt podľa jedného zo zdrojov agentúry Reuters dúfa, že sa podobnému scenáru podarí zabrániť vďaka rozhovorom o prímerí, ale oblasť na hranici pripravuje preventívne ako dočasné opatrenie.Tri bezpečnostné zdroje uviedli, že Egypt začal v púštnej oblasti stavať základné zariadenie pre palestínskych utečencov.

Zároveň však zdôraznili, že ide o núdzový plán. Vzhľadom na citlivosť záležitosti si zdroje želali zostať v anonymite.

image

Satelitná snímka ukazuje novú výstavbu a zemné práce na hranici medzi Egyptom a Gazou v blízkosti Rafahu. FOTO: Maxar Technologies

Izrael oznámil, že začne ofenzívu v Rafáhu s cieľom zničiť "poslednú baštu" palestínskeho radikálneho hnutia Hamas, proti ktorému začal vojnu po teroristickom útoku palestínskych ozbrojencov z Pásma Gazy na Izrael 7. októbra minulého roka.

Pri útoku bolo zabitých asi 1200 ľudí a ďalších 253 bolo unesených. Zhruba stovku rukojemníkov Hamas prepustil počas doposiaľ jediného prímeria koncom novembra. Odveta izraelských síl si podľa úradov v Gaze ovládaných Hamásom doteraz vyžiadala životy viac ako 28-tisíc Palestínčanov.

image

Izrael odmieta diktáty zo zahraničia ohľadom vzťahov s Palestínčanmi, vyhlásil Netanjahu

Rafah sa nachádza na samom juhu Pásma Gazy pri hranici s Egyptom a pred bojmi na severe sa tam uchýlilo viac ako milión Palestínčanov. Izraelská armáda podľa vlády plánuje pred začiatkom vpádu do Rafáhu evakuovať civilistov do iných častí Pásma Gazy.

Egypt sa obáva ďalšej nakby

Zástupca generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths vo štvrtok vyhlásil, že je ilúziou si myslieť, že sa ľudia v Pásme Gazy môžu evakuovať na bezpečné miesto. Varoval tiež pred prílivom utečencov do Egypta, čo označil za akúsi egyptskú nočnú moru.

Egypt svoj nesúhlas s vysídlením Palestínčanov z Pásma Gazy vysvetľuje ako súčasť širšieho postoja Arabov, ktorí odmietajú, aby sa opakovala takzvaná nakba. Teda katastrofa, keď približne 700-tisíc Palestínčanov utieklo alebo bolo nútených opustiť svoje domovy za vojny, ktorá v roku 1948 sprevádzala vznik Izraela.

image

Neprimerané a neprijateľné, kritizoval brazílsky prezident izraelskú ofenzívu. OSN podľa neho zlyhala

Prvý zdroj agentúry Reuters uviedol, že výstavba utečeneckého tábora sa začala pred tromi alebo štyrmi dňami a že by poskytoval dočasné útočisko v prípade akéhokoľvek scenára ľudí prekračujúcich hranicu, "kým nebude dosiahnuté riešenie".

Šéf egyptskej štátnej informačnej služby však agentúre potom povedal, že sa tvrdenie zdrojov nezakladá na pravde. "Naši palestínski bratia povedali a Egypt to rovnako uviedol, že sa na túto možnosť nepripravuje," dodal.

Sinajská nadácia pre ľudské práva v pondelok zverejnila snímky, ktoré podľa nej ukazujú stavebné nákladné autá a žeriavy pracujúce v oblasti, a zábery betónových bariér. S odvolaním sa na nemenovaný zdroj nadácie uviedla, že sa v oblasti pripravuje zabezpečené miesto pre prípad masového exodu Palestínčanov.

image

Satelitná snímka ukazuje stavbu múru pozdĺž egyptsko-gazskej hranice neďaleko Rafahu. FOTO: Reuters/Maxar Technologies

Agentúra Reuters bola schopná potvrdiť, že časť videozáznamu sa nachádza v Rafahu, a to podľa polohy budov, stromov a plotov, ktoré zodpovedajú satelitným snímkam oblasti. Nepodarilo sa jej však overiť polohu celého videa, ani dátum, kedy bolo natočené.

01 - Modified: 2024-02-15 12:54:11 - Feat.: 1 - Title: Izraelskí vojaci operujú v Násirovej nemocnici, zadržali niekoľko podozrivých 02 - Modified: 2024-02-15 11:23:25 - Feat.: 1 - Title: Šéf Hamasu si stanovil podmienky: Dohoda s Izraelom musí obsahovať pokoj zbraní a stiahnutie armády 03 - Modified: 2024-02-15 09:13:05 - Feat.: 1 - Title: Smrť, vyčerpanie a strach o život. Novinári AFP opísali hrôzy, ktorým čelia v Gaze 04 - Modified: 2024-02-15 08:28:41 - Feat.: 1 - Title: Starlink bude v Gaze poskytovať prístup na internet v poľnej nemocnici, Musk krok Izraela ocenil 05 - Modified: 2024-02-15 07:20:15 - Feat.: 1 - Title: Austrália, Kanada a Nový Zéland varovali Izrael pred "katastrofickou" ofenzívou v Rafahu 06 - Modified: 2024-02-14 19:21:16 - Feat.: 1 - Title: Hamas a Izrael sa navzájom obviňujú z viaznutia rokovaní o prímerí v Káhire
01 - Modified: 2024-04-26 17:48:02 - Feat.: - Title: Izraelský minister Ben Gvir mal nehodu, auto po náraze skončilo na streche 02 - Modified: 2024-04-26 04:42:37 - Feat.: - Title: Izrael zvažuje dohodu s Hamasom o prepustení 20 rukojemníkov 03 - Modified: 2024-04-25 21:36:56 - Feat.: - Title: Kampusy sú otrasené. Zatýkanie propalestínskych demonštrantov na amerických univerzitách pokračuje 04 - Modified: 2024-04-25 18:50:09 - Feat.: - Title: Izrael a Egypt v piatok obnovia sprostredkované rokovania o prímerí v Gaze, rozhovory viaznu 05 - Modified: 2024-04-25 18:41:00 - Feat.: - Title: Z Rafahu ušlo pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou do 200-tisíc Palestínčanov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 20:23