Vysídlené palestínske dievča sedí pred stanom svojej rodiny v stanovom tábore v Rafahu, kde sa ukrýva uprostred prebiehajúceho konfliktu medzi Izraelom a Hamasom. FOTO: Reuters
StoryEditor

Humanitárna kríza v Pásme Gazy sa stále zhoršuje, opisujú mimovládne organizácie

21.02.2024, 16:24
Autor:
ČTKČTK

Väčšina z asi 2,4 milióna obyvateľov Pásma Gazy utiekla pred bojmi k egyptským hraniciam, kde žijú na ulici v stanoch. Mnohí jedia len raz denne, veľa z nich má k dispozícii len liter vody na deň.

Izrael by mal v priebehu niekoľkých dní informovať Medzinárodný súdny dvor (ICJ) o tom, čo robí pre zlepšenie humanitárnej situácie v Pásme Gazy. ICJ mu na to dal 26. januára mesačnú lehotu.

Podľa mimovládnych organizácií, ktoré citoval denník The National, sa ale humanitárna kríza v Pásme Gazy stále zhoršuje a niektorí humanitárni pracovníci tiež tvrdia, že Izrael dodávkam pomoci palestínskym civilistom bráni.

"Máme správy aj o tom, že Palestínčania jej krmivo pre zvieratá, o ľuďoch umierajúcich hladmi či ženách, ktoré nemôžu pre nedostatok jedla dojčiť svoje deti," opísala Sally Chalílová z medzinárodnej mimovládnej organizácie Oxfam. Povedala tiež, že snahy humanitárnych organizácií doručiť pomoc potrebným zámerne marí Izrael.

image

Agentúry OSN varujú pred "explóziou" detských úmrtí v Pásme Gazy

Hrozí hladomor 

Dodávky pomoci sú ale také malé, že zúfalí Palestínčania sa vrhajú na kamióny s jedlom, keď už nejaké príde. Televízia Al-Džazíra v utorok zverejnila zábery, na ktorých hladní Palestínčania, vrátane detí, zbierajú rukami zo zeme múku, ktorá sa rozsypala z kamiónov, a dávajú ju do vreciek a igelitových vrecúšok.

Kvôli napádaniu kamiónov hladnými Palestínčanmi tento týždeň zastavil dodávky pomoci na sever Pásma Gazy Svetový potravinový program (WFP). Jemu pritom Izrael povolil vjazd konvojov s potravinami na sever v nedeľu prvýkrát po troch týždňoch.

image

Izrael stanovil lehotu pre ofenzívu v Rafahu, ak Hamas neprepustí zvyšných rukojemníkov

Na severe Pásma Gazy, z veľkej časti zničenom masívnym izraelským bombardovaním, teraz žije asi 300-tisíc ľudí, ktorým podľa úradov OSN hrozí hladomor. Každé šieste dieťa do dvoch rokov na severe je akútne podvyživené, uviedol tento týždeň Detský fond OSN (UNICEF).

Nedostatok jedla, vody a žiadna hygiena 

Televízia CNN dnes uviedla, že na základe vlastného vyšetrovania a dokumentov od organizácií OSN zistila, že 5. februára na konvoj s humanitárnou pomocou v centrálnej časti Gazy strieľala izraelská armáda. Konvoj mal pritom izraelské povolenie a išiel po udanej trase.

Podľa egyptských médií sa v posledných dvoch týždňoch do Pásma Gazy z Egypta cez Rafah dostáva asi 80 kamiónov s humanitárnou pomocou denne, čo je výrazne menej ako vlani či začiatkom januára, keď to bolo až dve stovky denne.

Aj takéto množstvo ale označovali humanitárne organizácie za nedostatočné, pred vojnou totiž prúdilo do Gazy na 500 kamiónov s pomocou za deň. Humanitárna pomoc sa do Gazy dostáva od decembra cez prechod Kerom Šalom z Izraela. Tamojší úrad COGAT dlhodobo viní zo zlej distribúcie pomoci humanitárnej organizácie a agentúry OSN.

image

Neprestaneme, kým všetkých nezničíme, vyhlásil Netanjahu. Požiadavky Hamasu označil za nerealistické

Väčšina z asi 2,4 milióna obyvateľov Pásma Gazy od októbra utiekla pred bojmi do oblasti Rafahu k egyptským hraniciam, kde žijú na ulici v stanoch. Mnohí jedia len raz denne, veľa z nich má k dispozícii len liter vody na deň.

Kvôli takmer žiadnej hygiene sa tam šíria infekčné ochorenia, ktoré ohrozujú najmä malé deti. "Ľudia prišli o domov, svojich blízkych a teraz ťažko prežívajú v zablatených igelitových stanoch alebo na podlahe nemocníc a škôl, bez akéhokoľvek majetku," uviedla Lisa Macheinerová z organizácie Lekári bez hraníc (MSF).

V posledných týždňoch izraelská armáda zintenzívnila ostreľovanie aj v oblasti Rafahu, kde avizuje rozsiahlu pozemnú operáciu. Mnoho Palestínčanov kvôli tomu začína utekať na sever Pásma Gazy, ktorý je zničený a kam sa humanitárna pomoc dostáva horšie ako do Rafáhu.

"Dôsledky rozsiahlej akcie v Rafáhu si nevieme vôbec predstaviť," povedala Avril Benoitová z MSF. "Ofenzíva v tejto oblasti by z nej urobila cintorín," dodala.

01 - Modified: 2024-04-27 19:07:39 - Feat.: - Title: Šéf americkej diplomacie Blinken odcestuje do Saudskej Arábie. Čakajú ho rokovania o Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-27 05:17:45 - Feat.: - Title: Hamas zvažuje izraelský návrh na prímerie, Egypt je pripravený na neho zatlačiť 03 - Modified: 2024-04-26 19:54:12 - Feat.: - Title: Odstraňovanie trosiek v Pásme Gazy môže trvať 14 rokov, odhaduje OSN 04 - Modified: 2024-04-26 04:42:37 - Feat.: - Title: Izrael zvažuje dohodu s Hamasom o prepustení 20 rukojemníkov 05 - Modified: 2024-04-25 17:29:41 - Feat.: - Title: Do Egypta od októbra utieklo z Pásma Gazy asi 100-tisíc Palestínčanov. Väčší počet Káhira odmietla
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 06:07