Bývalý prezident USA a republikánsky kandidát na prezidenta Donald Trump. FOTO: Reuters
StoryEditor

Donald Trump po rozhodnutí súdu vyzval Alabamu na ochranu asistovanej reprodukcie. Kliniky s ňou končia

24.02.2024, 12:37
Autor:
ČTKČTK

Trumpove komentáre podľa BBC signalizovali jeho nesúhlas s rozhodnutím, ktoré by mu podľa niektorých republikánov mohlo uškodiť vo voľbách

Bývalý americký prezident Donald Trump uviedol, že podporuje dostupnosť asistovanej reprodukcie, ktorej súčasťou je takzvaná kryokonzervácia, teda zmrazenie vajíčok, spermií či embryí pre neskoršie použitie.

Pripojil sa tak k rastúcemu počtu známych členov Republikánskej strany, ktorí sa snažia dištancovať od verdiktu alabamského najvyššieho súdu obsadeného republikánmi, z ktorého vyplynulo, že na zmrazené embryá sa podľa ich výkladu vzťahuje zákon o usmrtení maloletého.

Kliniky končia

Informoval o tom dnes portál BBC News, ktorý pripomenul, že najmenej tri kliniky v dôsledku tohto rozsudku pozastavili poskytovanie in vitro fertilizácie, teda mimotelového oplodnenia vajíčka.

Trump vyzval Alabamu, aby našla "okamžité riešenie". "Chceme matkám a otcom uľahčiť, nie sťažiť obstarávanie detí! To zahŕňa podporu dostupnosti liečby neplodnosti, ako je IVF, v každom štáte USA, "napísal exprezident na svojej sociálnej sieti Truth Social.

Trumpove komentáre podľa BBC signalizovali jeho nesúhlas s rozhodnutím, ktoré by mu podľa niektorých republikánov mohlo uškodiť vo voľbách, pretože by sťažilo plány získať pri súperení o prezidentské kreslo hlasy žien z predmestia a tiež nerozhodnutých voličov.

Sedemdesiatsedemročný Trump je hlavným favoritom pri rozhodovaní o republikánskej nominácii do novembrových prezidentských volieb a pravdepodobne vodcovským hlasom Republikánskej strany.

Dištancuje sa

Ako ďalší prejav snahy strany dištancovať sa od rozhodnutia v Alabame Národný republikánsky výbor pre Senát, ktorý pomáha členom dostať sa do Kongresu, rozoslal v piatok kandidátom obežník, v ktorom im nariadil, aby vyjadrili podporu IVF a "viedli kampaň za zvýšenie dostupnosti" tejto liečby neplodnosti. V dokumente sa tiež cituje interný prieskum verejnej mienky, ktorý ukazuje, že prístup k IVF je medzi republikánmi v drvivej väčšine populárny.

Jediná Trumpova vyzývateľka v boji o republikánsku nomináciu Nikki Haleyová spočiatku vyzerala, že rozhodnutie súdu podporí, keď uviedla, že zmrazené embryá považuje za deti. Neskôr poprela, že by verdikt podporovala.

Hoci rozhodnutie v Alabame nezakazuje ani neobmedzuje IVF, niekoľko poskytovateľov lekárskych služieb v tomto štáte pre obavy z právnych dôsledkov pozastavilo poskytovanie služieb v oblasti plodnosti.

Demokrati už prípad z Alabamy zahrnuli do predvolebnej kampane a vykresľujú ho ako varovanie, že ich súperi sa budú v prípade víťazstva v novembrových voľbách snažiť obmedziť práva žien.

Americký prezident Joe Biden uviedol, že rozhodnutie v Alabame bolo možné iba vďaka verdiktu Najvyššieho súdu USA z roku 2022, ktorý zrušil federálne právo na potrat do zhruba 22. týždňa tehotenstva.

Trump počas svojho prvého mandátu v rokoch 2017 až 2021 vymenoval troch členov najvyššieho súdu, ktorí pomohli zrušiť právo na potrat. V najmenej 16 štátoch odvtedy začali platiť absolútne zákazy interrupcií či reštrikcie umožňujúce umelé ukončenie tehotenstva len do šiesteho týždňa.

01 - Modified: 2024-01-26 15:44:41 - Feat.: 1 - Title: V častiach USA, kde sú potraty zakázané, otehotnelo po znásilnení na 65-tisíc žien 02 - Modified: 2024-01-03 21:00:58 - Feat.: 1 - Title: Súdna porota v USA zvažuje obvinenie ženy, ktorá doma potratila a zbavila sa plodu 03 - Modified: 2023-08-23 17:11:03 - Feat.: 1 - Title: Po výmene sudcu mení Južná Karolína postoj k potratom, zákaz prešiel
01 - Modified: 2024-05-03 07:24:08 - Feat.: - Title: Ruské jednotky vstúpili na leteckú základňu v Nigeri, ktorá hostí americké sily 02 - Modified: 2024-05-02 20:20:41 - Feat.: - Title: Akcie v USA po zasadnutí Fedu a výsledkoch vzrástli, dolár oslabil 03 - Modified: 2024-05-02 20:17:22 - Feat.: - Title: Na Kalifornskej univerzite zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov, zlikvidovali barikády 04 - Modified: 2024-05-02 19:50:03 - Feat.: - Title: Humanitárny konvoj, na ktorý zaútočili osadníci, podľa USA potom odklonil Hamas 05 - Modified: 2024-05-02 18:56:56 - Feat.: - Title: Priemyselné objednávky v Spojených štátoch zrýchlili v marci tempo rastu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 12:46