Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Kyjev potrebuje muníciu, úsilia členov si cení, uviedol ukrajinský veľvyslanec pri Európskej únii

24.02.2024, 21:49
Autor:
ČTKČTK

Podľa ukrajinského veľvyslanca pri Európskej únii sa za posledné roky upevnila spolupráca jeho krajiny s Európskou úniou a s jednotlivými členskými štátmi.

Ukrajina potrebuje čo najskôr ďalšie zbrane a muníciu. Situácia na frontovej línii je veľmi ťažká, ale Ukrajinci to nemôžu vzdať, bola by to ich samovražda. V rozhovore s bruselskými novinármi pri príležitosti druhého výročia ruskej invázie na Ukrajinu to uviedol Vsevolod Čencov, vedúci ukrajinskej misie pri Európskej únii.

Čencov ocenil nedávne české vyhlásenie o snahe nakúpiť muníciu mimo Únie a urýchliť tak dodávky na Ukrajinu. Bolo to podľa neho veľmi dôležité oznámenie.

Spolupráca s Úniou

Podľa ukrajinského veľvyslanca pri Európskej únii sa za posledné roky upevnila spolupráca jeho krajiny s Európskou úniou a s jednotlivými členskými štátmi. Ukrajina dostáva vojenskú aj finančnú pomoc, nedávno bola schválená takzvaná ukrajinská facilita, teda poskytnutie 50 miliárd eur z revízie unijného rozpočtu a vlani v decembri sa lídri únie zhodli na začatí prístupových rozhovorov s Ukrajinou.

"Aby bolo možné ďalej pokračovať touto cestou, je potrebné sa uistiť, že v Európskej únii existuje náležité pochopenie toho, aký druh hrozby Rusko predstavuje," uviedol Čencov.

"Nestačí len poskytovať Ukrajine muníciu a zbrane na boj s Ruskom, a tak ho vyčerpávať, aj Ukrajina už je vyčerpaná. Musí vzniknúť solídna stratégia, ako sa s ruskou hrozbou vysporiadať a ako pomôcť Ukrajine vo všetkých smeroch, "dodal. Podľa neho ide aj o ďalší tlak na Rusko a jeho režim, o ďalšie sankcie a medzinárodnú izoláciu krajiny.

Ďalším krokom po schválení začatia prístupových rokovaní s Kyjevom usilujúcim sa o členstvo v Európskej únii je prijatie takzvaného rokovacieho rámca. Ten musí schváliť znovu celá dvadsaťsedmička. Krajina, ktorá v tej chvíli predsedá Rade Európskej únie, teraz je to Belgicko, potom zvolá medzivládnu konferenciu.

image

Lídri G7 chcú zvyšovať cenu, ktorú Rusko platí za vedenie vojny na Ukrajine

Medzitým by však mala ešte pokrok kandidátskych krajín znovu vyhodnotiť Európska komisia. Krajiny totiž dostali za úlohu splniť ešte ďalšie podmienky. Či sa im to podarí, bude jasné v novej hodnotiacej správe, ktorá má byť vydaná v marci.

Po medzivládnej konferencii by potom mal nastať tzv. skríningový proces, ktorý bude skúmať, do akej miery sa líši či zhoduje legislatíva kandidátskych krajín s tou úniou. Skríning je nevyhnutným predpokladom na otvorenie tzv. klastrov, ktoré vždy zahŕňajú niekoľko prístupových kapitol.

Protiruské sankcie

"Sme na dobrej ceste, ešte nám zostáva dokončiť zákony týkajúce sa lobovania, zvyšok už sme splnili. Lopta potom bude na strane Európskej únie, "uviedol ukrajinský veľvyslanec.

Členské štáty Únie tento týždeň schválili trinásty balík sankcií proti Rusku, ktorý obsahuje zoznam 106 jednotlivcov a 88 subjektov. "Trinásty balíček nie je príliš ambiciózny, ale skôr symbolický, bol prijatý pred druhým výročím ruskej agresie.

Členské štáty a inštitúcie pracovali v časovej tiesni, tomu rozumieme," povedal novinárom Čencov. Podľa Ukrajiny je potrebné tlačiť aj na viaceré sektorové sankcie, ktoré by postihli jednotlivé odvetvia ruského priemyslu, napríklad pokiaľ ide o vývoz hliníka, ale aj ďalších produktov, s ktorými Moskva obchoduje. Takisto je dôležitý tlak na tretie krajiny, ktoré Rusku pomáhajú sankcie obchádzať.

Ukrajinský veľvyslanec reagoval aj na výsledky niektorých prieskumov, podľa ktorých už sú obyvatelia Európskej únie z vojny "unavení" a ich podpora klesá.

Ľudia chcú mier

"Pred dvoma rokmi nám niektorí dávali tri dni, niektorí maximálne sedem dní. Keby sme sa v našom boji riadili výsledkami prieskumov, boli by sme už dva roky mŕtvi," povedal Čencov. "Je jasné, že keď sa spýtate ľudí na ulici, tak povedia, že nechcú vojnu a chcú mier. My ale bojujeme aj za týchto ľudí, napríklad v Poľsku či Maďarsku. Keby sme prestali bojovať, bola by to naša samovražda, "dodal.

Európska únia vlani prisľúbila Ukrajine, že jej do konca marca tohto roka dodá milión kusov delostreleckej munície. Šéf únijnej diplomacie Josep Borrell nedávno uviedol, že očakáva, že do marca sa únia dostane na približne 52 percent svojho cieľa. Milión nábojov poskytne Únia podľa neho Ukrajincom do konca roka.

Český prezident Petr Pavel minulý týždeň na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii informoval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že Česko hľadá spolu s Dánskom, Holandskom a Kanadou možnosti financovania nákupu munície v tretích krajinách. List Financial Times teraz informoval, že Česko vedie v Európe iniciatívu usilujúcu o zhromaždenie 1,5 miliardy dolárov na munícii pre Ukrajinu.

Ukrajinský veľvyslanec české snahy veľmi ocenil. "Na české vyhlásenie okamžite zareagovali aj ďalšie krajiny, ktoré oznámili, že sú pripravené spolupracovať. Veľa to pre nás znamená, "uviedol s tým, že muníciu Ukrajinci potrebujú čo najskôr, inak budú ich vojenské straty narastať. Aj preto ostatným krajinám navrhujú, aby pomohli financovať výrobu priamo na Ukrajine.

Nedávno jednu z ukrajinských tovární na výrobu dronov navštívil aj Borrell a mohol sa presvedčiť o tom, ako funguje. "Ide o veľmi modernú prevádzku, ktorá pracuje 24 hodín denne. Oproti minulému roku sme produkciu zvýšili dvakrát až trikrát, ale stále to nestačí, "dodal ukrajinský veľvyslanec pri Európskej únii.

01 - Modified: 2024-02-24 19:48:35 - Feat.: 1 - Title: Lídri G7 chcú zvyšovať cenu, ktorú Rusko platí za vedenie vojny na Ukrajine 02 - Modified: 2024-02-24 18:47:12 - Feat.: 1 - Title: Spoliehame sa na vás, povedal lídrom krajín G7 Zelenskyj. Ruský majetok má zostať zmrazený 03 - Modified: 2024-02-24 17:10:00 - Feat.: 1 - Title: Reakcie politikov: Po dvoch rokoch vojny Ukrajina potrebuje podporu, bojuje za demokraciu, znie z KDH 04 - Modified: 2024-02-24 16:52:00 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina podpísala bezpečnostné dohody s Kanadou a Talianskom. Zaväzuje ich k desaťročnej podpore Kyjeva
01 - Modified: 2024-04-30 15:51:04 - Feat.: - Title: V Kyjeve zadržali dvoch podozrivých, mali prevádzkovať proruské farmy botov 02 - Modified: 2024-04-30 15:40:09 - Feat.: - Title: Európska únia bola založená na mierových základoch, vyhlásil Blanár. Slovenské členstvo nespochybňuje 03 - Modified: 2024-04-30 15:24:16 - Feat.: - Title: Zostrelili sme šesť rakiet ATACMS odpálených z Ukrajiny, tvrdia Rusi. Niektoré z nich aj nad Krymom 04 - Modified: 2024-04-30 13:27:59 - Feat.: - Title: Česko sprísni bezpečnostné opatrenia, dôvodom sú podujatia aj situácia vo svete 05 - Modified: 2024-04-30 13:22:51 - Feat.: - Title: Česká vláda podporila postupné zvyšovanie veku odchodu do dôchodku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 19:48