Americký prezident Joe Biden. FOTO: Reuters
StoryEditor

Biden a Trump naďalej dominujú, superutorok ale opäť načrtol ich slabiny

06.03.2024, 10:59
Autor:
ČTKČTK

Donald Trump zvíťazil v 14 z 15 štátov, kde sa konali republikánske hlasovania, Joe Biden na strane demokratov ovládol všetkých 15 štátov.

Najrušnejší deň prezidentských primárok v Spojených štátoch nič nezmenil na tom, že americký prezident Joe Biden a jeho predchodca Donald Trump mieria k novembrovej repríze súboja o Biely dom. Súboje, ktoré sa konali počas takzvaného superutorka ale znovu naznačili, že obaja čelia vo svojich táboroch značnému odporu, píšu americké médiá.

Po nie príliš prekvapivých výsledkoch agentúra AP sériu utorkových nominačných súbojov premenovala na "nie až tak super utorok", denník The Washington Post (WP) zase píše o "trochu menej ako super utorku". Trump zvíťazil v 14 z 15 štátov, kde sa konali republikánske hlasovania, Biden na strane demokratov ovládol všetkých 15 štátov.

image

Superutorok ukázal, že Biden a Trump smerujú k opätovnému súboju v prezidentských voľbách

Biden a Trump

"Znovu je o niečo jasnejšie, že prezident Joe Biden je na najlepšej ceste za nomináciou Demokratickej strany a zmeniť by to mohla len nejaká osobná pohroma. A jeho predchodca Donald Trump, ak sa dokáže vysporiadať s 91 obvineniami, ktorým čelí, a vyhnúť sa akýmkoľvek ďalším problémom, mieri k tretej nominácii Republikánskej strany a k opakovanému súboju s prezidentom," zhrnula AP.

Denník The Wall Street Journal napísal, že Biden aj Trump si pravdepodobne do konca mesiaca zabezpečia nadpolovičnú väčšinu delegátov, ktorí v lete zvolia kandidátov dvoch hlavných strán na nominačných zjazdoch.

image

Trumpova zdržiavacia taktika funguje. V Spojených štátoch špekulujú, či dá milosť sám sebe

K vývoju sa ihneď nevyjadrila bývalá guvernérka Južnej Karolíny Nikki Haleyová, ktorá je poslednou zvyšnou súperkou Trumpa v republikánskych primárkach. Podľa televízie CNN však jej mlčanie vyznievalo pomerne jasne, keďže sa vymykalo doterajšej praxi jej kampane, ktorá sa aj pri neúspechoch snažila dávať najavo optimizmus.

Protestné hlasy 

Trump vo svojom nočnom prejave Haleyovej nevenoval pozornosť, jej výsledky ale sú pre exprezidenta istým varovaním, uvádza denník The New York Times (NYT). Trump si podľa neho neviedol príliš dobre u "kolísavých predmestských voličov", ktorí boli kľúčoví pri jeho porážke v roku 2020.

Denník konkrétne rozoberá takéto výsledky v Severnej Karolíne, kde Trump pred štyrmi rokmi vyhral s náskokom necelého 1,5 percentuálneho bodu.

"Väčšina voličov pani Haleyovej v primárkach povedala, že skôr hlasujú proti jej súperovi ako za ňu, čo vypovedá o antitrumpovskej nálade, ktorá môže pretrvať až do novembra," píše NYT.

image

Show je späť. Trump valcuje republikánov, na jeho mítingoch pribúda mladých ľudí aj matiek s deťmi

Denník WP zase upozorňuje, že Haleyová si v utorok opäť viedla lepšie ako v prieskumoch pre dané štáty. Vo Vermonte si pripísala osamotené víťazstvo, okrem toho však v Massachusetts a Virgínii brala zhruba tretinu hlasov a v Maine, Minnesote a Severnej Karolíne minimálne 23 percent, hoci sa jej kampaň zmenila na akúsi "protestnú kandidatúru" proti Trumpovi.

Protestným hlasom čelí v menšej miere tiež Biden, ktorého progresívne krídlo demokratov kritizuje za podporu Izraela pri jeho ťažení v Pásme Gazy. V Michigane kvôli tomu minulý týždeň 13 percent hlasujúcich v demokratických primárkach uviedlo, že sú nerozhodnutí, a v Minnesote v utorok túto neutrálnu možnosť zvolilo skoro 20 percent demokratov, zatiaľ čo v ďalších štátoch sa podobne vyjadrila menšia časť hlasujúcich.

"Zďaleka nie je jasné, čo títo voliči urobia v novembri. Keby ale podporili Trumpa, kandidáta tretej strany alebo jednoducho zostali doma, mohlo by to Bidena v tesných voľbách prísť draho," píše NYT.

01 - Modified: 2024-03-05 21:21:21 - Feat.: 1 - Title: Orbán bude rokovať s Trumpom o obnovení mieru v Európe, vraví šéf maďarskej diplomacie 02 - Modified: 2024-03-05 06:04:58 - Feat.: 1 - Title: Jednoznačná výhra. Trump pred superutorkom porazil Haleyovú v Severnej Dakote 03 - Modified: 2024-03-04 16:40:01 - Feat.: 1 - Title: Bývalý Trumpov finančný riaditeľ sa priznal ku krivej výpovedi. Vo väzení si odsedí päť mesiacov 04 - Modified: 2024-03-04 11:58:28 - Feat.: 1 - Title: Keby bol Trump prezidentom, vojna na Ukrajine nevypukne, myslí si Orbán. Dúfa v návrat exprezidenta k moci 05 - Modified: 2024-03-03 07:46:33 - Feat.: 1 - Title: Nespokojnosť s Joeom Bidenom je na novom maxime, ukázal prieskum
01 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 02 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 03 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru 04 - Modified: 2024-04-25 18:59:51 - Feat.: - Title: Biden bojuje proti zmene klímy. USA zverejnili pravidlá na zníženie emisií pri výrobe elektriny 05 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 14:47