Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Varšava si uctila pamiatku Bielorusky, ktorá zomrela po brutálnom znásilnení. Okoloidúce jej nepomohli

06.03.2024, 22:41
Autor:
ČTKČTK

Poľská metropola sa v uplynulých rokoch stala útočiskom Bielorusov utekajúcich pred prenasledovaním autoritárskym režimom vo svojej vlasti i Ukrajincov utekajúcich pred vojnou.

Pietny sprievod dnes večer vo Varšave uctil pamiatku dvadsaťpäťročnej Bielorusky, ktorá sa v poľskom hlavnom meste stala vo februári obeťou brutálneho prepadnutia a znásilnenia. O päť dní neskôr zomrela v nemocnici.

Zločin šokoval krajinu, uviedla agentúra AP a pripomenula, že poľská metropola sa v uplynulých rokoch stala útočiskom Bielorusov utekajúcich pred prenasledovaním autoritárskym režimom vo svojej vlasti i Ukrajincov utekajúcich pred vojnou. Na mieste činu v centre mesta sa podľa denníka Gazeta Wyborcza zišla asi tisícka ľudí.

Pochod stoviek ľudí

Pietnu akciu zorganizovali aktivistky z Poľska, Bieloruska a Ukrajiny. Ľudia v centre Varšavy kládli kvety a zapaľovali sviečky na pamiatku mladej ženy, ktorá je známa iba ako Liza či Lizaveta. "Prišla sem do Poľska za lepším životom, ale v Poľsku o život prišla," povedala trucujúcim poľská umelkyňa a feministka Maja Staśková.

Ľudí rozhorčili správy, podľa ktorých zločin videli svedkyne, ale nijako nereagovali. "Nebuď ľahostajný," hlásal jeden z nápisov.

"Nemôžeme vrátiť Lige život. Ale môžeme byť jej hlasom, hlasom všetkých žien, ktoré zažili násilie. Nemožno zostať potichu," uviedla z litovského exilu líderka bieloruskej opozície Svjatlana Cichanouská. Piety sa zúčastnil osobne iný opozičný politik v exile, bývalý bieloruský minister kultúry Pavel Latuška.

Na mieste činu sa podľa denníka Gazeta Wyborcza zišla asi tisícka ľudí, aby sa rozlúčili s 25-ročnou Lizou a zúčastnili sa "pochodu mlčania" k varšavskej dominante, Palácu kultúry a vedy.

Spáchal zločin a išiel ďalej

"Sme tu, aby svet bol bezpečnejší. Aby sme sa nemuseli báť, aby sa nemuseli báť naše dcéry, aby sa nebáli ženy, ktoré prišli do Poľska," vyhlásila na úvod demonštrácie Aktivistka Staśková. Iná žena hovorila o vlastnej skúsenosti, keď ju v centre Krakova napadol muž. Zatelefonovala na políciu, ale počula, že "predsa vás neznásilnil".

"Ten úchyl sa správal ako ruskí zločinci: Škrtil, znásilňoval, kradol a odišiel do obchodu. Je to všetko ako cez kopirák. Spáchal zločin a išiel ďalej akoby nič, "vyhlásila jedna z prítomných Ukrajinek.

Útočník v maske a s nožom mladú Bielorusku napadol, keď sa vracala ráno 25. februára domov. Potom ju zatiahol do blízkeho dvora, kde ju brutálne zbil a znásilnil. Znásilnenie pritom videli dve ženy, ktoré išli okolo a na chvíľu sa zastavili, čo zachytili kamery.

Znásilňovanej žene ale nepomohli, pretože podľa svojej výpovede na polícii mali za to, že sa pozerajú na dvoch ľudí bez domova majúci konsenzuálny sexuálny styk. Svedkyňa vo svojej výpovedi tiež uviedli, že muž je vulgárnym jazykom presviedčal, aby odišli. Že boli svedkami útoku, im podľa ich tvrdení došlo až zo správ v médiách.

Ženu v bezvedomí našiel vrátnnik a zavolal na políciu. Bieloruska zomrela v nemocnici. Polícia zadržala podozrivého, ktorým je tridsaťjedenročný Poliak, identifikovaný iba ako Dorian S. Bol obvinený z lúpeže, sexuálneho napadnutia a pokusu o vraždu. Hrozí mu až doživotie.

Agentúra AFP pripomenula, že v Poľsku podľa vlaňajších údajov žije skoro 80-tisíc utečencov z Bieloruska. Podľa organizátoriek demonštrácie sa bieloruské obete sexuálneho násilia v cudzine stretávajú aj s hlbokou nedôverou voči poriadkovým silám. "Máme také skúsenosti s políciou, že je pre nás ťažké si myslieť, že nám uveria, ak sa na ňu obrátime," vysvetlila bieloruská aktivistka Nasta Bazarová.

01 - Modified: 2024-03-04 16:18:26 - Feat.: 1 - Title: Okoloidúci jej nepomohli a prizerali sa. Poľskom hýbe úmrtie Bielorusky, ktorú vo Varšave brutálne znásilnili 02 - Modified: 2024-03-02 18:28:00 - Feat.: 1 - Title: Indická polícia zadržala troch podozrivých zo znásilnenia španielskej turistky 03 - Modified: 2024-03-01 16:18:39 - Feat.: 1 - Title: Odborníčka o premlčaní: Aj v nových učebniciach kriminalistiky sú mýty, že obete si znásilnenia vymýšľajú
01 - Modified: 2024-04-27 10:56:54 - Feat.: - Title: Poľský jadrový program napreduje smerom k fáze výstavby elektrární, hlási medzinárodná atómová agentúra 02 - Modified: 2024-04-26 20:51:23 - Feat.: - Title: Bieloruskí hekeri tvrdia, že sa nabúrali do siete hlavnej bezpečnostnej agentúry KGB 03 - Modified: 2024-04-26 19:29:24 - Feat.: - Title: Poľsko zaznamenalo najnižšiu podporu členstva v EÚ za vyše 10 rokov 04 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Vo vojne s NATO by Rusko čakala nevyhnutná porážka, Putin má jedinú nádej, povedal poľský minister zahraničia 05 - Modified: 2024-04-25 20:43:38 - Feat.: - Title: Poľsko a Litva by mohli pomôcť Kyjevu vrátiť domov Ukrajincov v brannom veku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 23:05