Žena s dieťaťom vo vysídlenom tábore Zamzam v blízkosti El Fasher v Severnom Darfúre v Sudáne. FOTO: Reuters
StoryEditor

V Sudáne hrozí celosvetovo najväčšia potravinová kríza, varuje OSN. Hladom trpí viac ako 25 miliónov ľudí

07.03.2024, 13:36
Autor:
ČTKČTK

V súčasnosti sa 90 percent ľudí, ktorí naliehavo potrebujú potravinovú pomoc, nachádza v oblastiach, ktoré sú pre humanitárne organizácie nedostupné.

Kvôli konfliktu medzi armádou a polovojenskými Jednotkami rýchlej podpory hrozí v Sudáne najväčšia svetová potravinová kríza, varuje Svetový potravinový program, ktorý je agentúrou OSN.

V Sudáne a v susedných štátoch Južný Sudán a Čad trpia hladom viac ako 25 miliónov ľudí, uviedla podľa agentúry DPA najvyššia predstaviteľka Svetového i potravinového programu.

Milióny životov v ohrození

V súčasnosti sa 90 percent ľudí, ktorí naliehavo potrebujú potravinovú pomoc, nachádza v oblastiach, ktoré sú pre humanitárne organizácie nedostupné.

Podľa výkonnej riaditeľky programu Cindy McCainovej sú v Sudáne ohrozené milióny životov. Miestne úrady zrušili povolenie pre vjazd cezhraničných konvojov nákladných automobilov, dodávky zo susedného Čadu do priľahlého sudánskeho regiónu Darfúr preto museli zastaviť.

Bezpečnostná rada OSN zvažuje podľa agentúry Reuters vyhlásenie výzvy na okamžité zastavenie bojov pred moslimským svätým mesiacom ramadánom. Pätnásťčlenná rada bude rokovať o rezolúcii predloženej Britmi pravdepodobne tento piatok. Moslimský pôstny mesiac ramadán začne začiatkom budúceho týždňa.

image

V Južnom Sudáne naďalej pretrváva konflikt, násilie a beztrestnosť

Návrh rezolúcie tiež "vyzýva všetky strany, aby zabezpečili odstránenie všetkých prekážok, umožnili plný, rýchly, bezpečný a neobmedzený prístup humanitárnej pomoci a dodržiavali svoje záväzky podľa medzinárodného humanitárneho práva", uvádza sa v texte, ktorý cituje agentúra Reuters.

V severoafrickej krajine s približne 44 miliónmi obyvateľov vypukli vlani v apríli boje medzi miestnou armádou a polovojenskými Jednotkami rýchlej podpory.

Odkázaní na humanitárnu pomoc

Podľa údajov OSN od začiatku násilností utieklo alebo bolo v rámci krajiny vysídlených približne osem miliónov ľudí, čo je v súčasnosti najväčší počet ľudí na svete v rámci jedného konfliktu. Najmenej 14 600 ľudí doteraz zabili. Obe strany obviňujú zo závažného porušovania ľudských práv.

image

Viac než 95 percent Sudáncov si nemôže dovoliť ani jedno jedlo denne, varuje OSN

Polovica obyvateľov krajiny – približne 25 miliónov – je odkázaná na humanitárnu pomoc a ochranu. "Medzinárodná komunita toho nerobí ani zďaleka dosť pre riešenie tejto hrozivej krízy," povedala veľvyslankyňa USA pri Organizácii Spojených národov Linda Thomasová-Greenfieldová.

Podľa Spojených štátov sa bojujúce strany dopustili vojnových zločinov a polovojenské jednotky RSF a spriatelené milície sa tiež dopustili zločinov proti ľudskosti a etnických čistiek.

Na prijatie rezolúcie Bezpečnostnej rady je potrebné, aby najmenej deväť štátov hlasovalo za a zo strany Spojených štátov, Ruska, Británie, Číny alebo Francúzska neprišlo žiadne veto.

01 - Modified: 2024-04-20 06:57:22 - Feat.: - Title: Sudán zažíva krízu epických rozmerovvaruje, OSN varuje pred vznikom nového frontu v oblasti Darfúru 02 - Modified: 2024-04-17 05:53:00 - Feat.: - Title: Boje na severozápade Sudánu si vyžiadali životy najmenej 25 civilistov 03 - Modified: 2024-04-15 17:51:09 - Feat.: - Title: Svetoví darcovia sľúbili Sudánu pomoc za dve miliardy eur. OSN musí v štáte zabezpečiť základnú starostlivosť 04 - Modified: 2024-04-12 14:19:09 - Feat.: - Title: V Sudáne sú ohrozené milióny ľudí kvôli obmedzenej humanitárnej pomoci 05 - Modified: 2024-04-07 21:41:24 - Feat.: - Title: Pri útoku polovojenských jednotiek v Sudáne zahynulo 25 ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 13:46