Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

V Rusku rastie dopyt po knihách s vojnovou tematikou, vrátane klasických diel

10.03.2024, 18:31
Autor:
ČTKČTK

Vydavateľstvo AST registruje vo svojej kategórii "vlastenectvo, vojenská a historická próza" za minulý rok 43-percentný nárast oproti roku 2021, keď ešte Rusko neviedlo vojnu na Ukrajine.

V Rusku prudko vzrástol dopyt po knihách s vojnovou a vlasteneckou tematikou, uvádzajú podľa serveru RBK vydavateľstvá aj veľké kníhkupectva. Opozičný portál The Moscow Times to dal do súvislosti s vojnou na Ukrajine, ktorá trvá už vyše dvoch rokov.

Medzi najpredávanejšie vojnové knihy veľkého ruského vydavateľstva AST patrí Umenie vojny, ktoré v 5. storočí pred naším letopočtom napísal vojvodca Sun-c, ďalej Kniha piatich kruhov, čo je dielo zo 17. storočia od japonského samuraja a filozofa Musašiho Mijamota, samurajský morálny kódex Bušidó či zápisky z druhej svetovej vojny. Vojny od sovietskeho autora Nikolaja Nikulina. Dopyt znateľne vzrástol aj po knihách Ericha Márie Remarqua.

Staroveké Umenie vojny patrí medzi najpredávanejšie knihy aj v vydavateľstve Eksmo. Tým zoznam najlepšie predávaných vojnových diel, od ktorých napísanie uplynulo niekoľko storočí, nekončí.

Podľa Eksma sú totiž na vrchole rebríčka aj Zápisky o vojne galského rímskeho vládcu Júliusa Caesera či pojednanie vojnového vojvodcu Napoleona Bonaparteho. Populárna je aj encyklopédia o druhej svetovej vojne súčasných autorov Alexeja Isajeva a Arťoma Drabkina.

Vydavateľstvo AST registruje vo svojej kategórii "vlastenectvo, vojenská a historická próza" za minulý rok 43-percentný nárast oproti roku 2021, keď ešte Rusko neviedlo vojnu na Ukrajine. Záujem však zrejme naďalej rastie - za tohtoročný február vydavateľstvo v rovnakej kategórii zaznamenalo 61-percentný nárast oproti vlaňajšiemu februáru.

Sociologička Valerija Kasamaraová sa domnieva, že literárne preferencie v spoločnosti sú odrazom toho, ako sa ľudia snažia nájsť odpovede na palčivé otázky či utiecť od reality. "Memoáre, denníky alebo historické knihy umožňujú čitateľom urobiť analógiu so súčasnosťou, nájsť podobnosti alebo si potvrdiť názory," uviedla sociologička.

Doplnila, že v čase veľkých zmien, ktoré vyvolávajú znepokojenie, ľudia siahajú aj po knihách o duševnom zdraví alebo po duchovných pojednávaniach.

01 - Modified: 2024-04-27 16:31:27 - Feat.: - Title: Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City 02 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov 04 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 05 - Modified: 2024-04-27 11:34:09 - Feat.: - Title: Ruský súd zadržanému redaktorovi Forbesu nariadil domáce väzenie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 20:32