Plastický chirurg a lekár Thaer Daifallah ošetrujú palestínsku ženu zranenú pri izraelskom údere v nemocnici v Chán Júnise na juhu Pásma Gazy. FOTO: Reuters
StoryEditor

Zdravotníci v Pásme Gazy tvrdia, že ich izraelskí vojaci bili a ponižovali

12.03.2024, 15:18
Autor:
ČTKČTK

Odborník na humanitárne právo Lawrence Hill-Cawthorne z Bristolskej univerzity uviedol, že zábery a výpovede zdravotníckeho personálu sú mimoriadne znepokojujúce.

Palestínski zdravotníci v rozhovoroch so stanicou BBC uviedli, že ich izraelskí vojaci zadržali, ponižovali a opakovane bili po razii, ktorú vykonali vo februári v nemocnici v Chán Júnise na juhu Pásma Gazy.

Ahmad abú Sabhá, lekár, ktorý pracoval v Násirovej nemocnici, druhej najväčšej v Pásme Gazy, BBC povedal, že bol týždeň zadržiavaný, izraelský vojak mu zlomil ruku a boli proti nemu poštvávané psy s náhubkami. Jeho popis udalostí po razii sa podľa BBC veľmi podobá výpovediam ďalších dvoch zdravotníkov, ktorí si v obave z odvety želali zachovať anonymitu.

image

Z cyperského prístavu vyplávala prvá loď s humanitárnou pomocou pre Pásmo Gazy

Títo zdravotníci BBC povedali, že boli ponižovaní, bití, polievaní studenou vodou a nútení dlhé hodiny kľačať v nepríjemných pozíciách a že boli prepustení až niekoľko dní po zadržaní.

BBC tieto výpovede zaslala izraelskej armáde. Tá priamo na otázky týkajúce sa opisu týchto udalostí neodpovedala, ale ani nepoprela, že k spomínaným príkladom zlého zaobchádzania skutočne došlo. Uviedla však, že pri operácii zdravotníci zranení neboli.

"Akékoľvek zlé zaobchádzanie so zadržanými odporuje nariadeniu Izraelských obranných síl, a preto je prísne zakázané," uviedla armáda.

"Každý, kto sa pokúsil pohnúť hlavou, dostal ranu"

Izraelská armáda raziu v Násirovej nemocnici, ktorá bola jedným z mála fungujúcich zdravotníckych zariadení v Pásme Gazy, uskutočnila 15. februára. S odvolaním sa na spravodajské informácie uviedla, že sa v nemocnici nachádzajú príslušníci radikálneho palestínskeho hnutia Hamas, proti ktorému Izrael v Pásme Gazy začal vojnu po cezhraničnom teroristickom útoku zo 7. októbra.

image

Guterres opäť vyzval na prímerie v Gaze. Medzinárodné humanitárne právo je v troskách, vyhlásil

Izrael tiež uviedol, že na mieste boli zadržiavaní rukojemníki Hamasu a niektorí z rukojemníkov sami verejne vyhlásili, že boli držaní práve v Násirovej nemocnici. Hamas poprel, že by jeho bojovníci pôsobili v zdravotníckych zariadeniach.

BBC dostala tajne natočené zábery z nemocnice z 16. februára, keď boli zdravotníci zadržaní. Zachytávajú rad mužov vyzlečených do spodnej bielizne pred budovou nemocnice, ako kľačia s rukami za hlavou. Pred niektorými z nich sú na zemi lekárske plášte.

"Každý, kto sa pokúsil pohnúť hlavou alebo urobiť nejaký pohyb, dostal ranu," povedal BBC riaditeľ nemocnice doktor Átif Hút. "Nechali ich v tejto potupnej polohe asi dve hodiny," dodal.

Je nutné uistiť sa, že neskrývajú zbrane, tvrdí izraelská armáda

Izraelská armáda postup zdôvodnila bezpečnostnými rizikami. "Počas zatýkania je často nutné, aby podozriví z terorizmu odovzdali svoje oblečenie, aby ho bolo možné prehľadať a uistiť sa, že neskrývajú výbušné vesty alebo iné zbrane," uviedla.

"Oblečenie sa zadržaným nevracia hneď pre podozrenie, že by mohlo ukrývať prostriedky, ktoré možno použiť na nepriateľské účely (napr. nože). Zadržaným je oblečenie vrátené, akonáhle je to možné," dodala.

Zdravotníci BBC oznámili, že potom boli odvedení do budovy nemocnice, zbití a prevezení do väzenskej väznice, a to všetko v spodnej bielizni.

image

Hnutie Hamas je stále otvorené rokovaniam o prímerí v Pásme Gazy, tvrdí Haníja. Do ramadánu ho nedosiahli

Abú Sabhá, 26-ročný čerstvo kvalifikovaný lekár, opísal niektoré zaobchádzanie počas zadržiavania ako mučenie, napríklad nútenie stáť hodiny bez prestávky. Uviedol, že medzi ďalšie tresty, ktoré boli zadržaným ukladané, bolo dlho ležať na bruchu a tiež odďaľovanie jedla.

Odborník na humanitárne právo Lawrence Hill-Cawthorne z Bristolskej univerzity uviedol, že zábery a výpovede zdravotníckeho personálu, s ktorým BBC viedla rozhovor, sú "mimoriadne znepokojujúce", pričom niektoré "úplne jasne presahujú do kategórie krutého a neľudského zaobchádzania".

"Je to v rozpore s tým, čo bolo po dlhý čas veľmi zásadnou myšlienkou v práve, ktoré platí v ozbrojených konfliktoch, a to, že nemocnice a zdravotnícky personál sú chránené," uviedol Hill-cawthorne.

01 - Modified: 2024-04-27 05:17:45 - Feat.: - Title: Hamas zvažuje izraelský návrh na prímerie, Egypt je pripravený na neho zatlačiť 02 - Modified: 2024-04-26 19:54:12 - Feat.: - Title: Odstraňovanie trosiek v Pásme Gazy môže trvať 14 rokov, odhaduje OSN 03 - Modified: 2024-04-26 04:42:37 - Feat.: - Title: Izrael zvažuje dohodu s Hamasom o prepustení 20 rukojemníkov 04 - Modified: 2024-04-25 17:29:41 - Feat.: - Title: Do Egypta od októbra utieklo z Pásma Gazy asi 100-tisíc Palestínčanov. Väčší počet Káhira odmietla 05 - Modified: 2024-04-25 07:54:33 - Feat.: - Title: Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 20:51