Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, predseda Európskej rady Charles Michel a belgický premiér Alexander De Croo na začiatku tripartitného sociálneho summitu v budove Európskej rady v Bruseli. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Summit Európskej únie je zameraný na Ukrajinu, obranu, na Blízky východ aj farmárov

21.03.2024, 07:54
Autor:
TASRTASR

Na rokovania o Ukrajine budú nadväzovať diskusie o obrane a bezpečnosti Európy.

Dvojdňový  summit EÚ, ktorý sa začne vo štvrtok o 12.00 h v Bruseli, má na programe širokú škálu tém, od situácie na Ukrajine, bezpečnosti, migrácie, rozširovania Únie a zahraničnopolitické vzťahy až po ekonomické témy a situáciu európskych poľnohospodárov.

Lídri krajín EÚ sa po doobedňajšom Summite jadrovej energie okolo obeda stretnú v budove Európskej rady s generálnym tajomníkom Antóniom Guterresom, vypočujú si príhovor predsedníčky Európskeho parlamentu a videopríhovor ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Na rokovania o Ukrajine budú nadväzovať diskusie o obrane a bezpečnosti Európy. Očakáva sa potvrdenie pokračovanie vojenskej podpory EÚ pre Kyjev a horúcou témou bude téma použitia výnosov zo zmrazených ruských aktív v Európe. Pri hodnote okolo 300 miliárd eur sú výnosy niekoľko miliárd eur. Novinkou je návrh, že by sa mali použiť nielen na obnovu Ukrajiny, ale aj na nákup vojenskej pomoci, s čím nesúhlasia všetky členské krajiny.

Témy obrany a bezpečnosti súvisia s novými iniciatívami Európskej komisie na spoločný nákup zbraní, ich financovaním (napríklad z externých rozpočtových zdrojov alebo cez spoločné pôžičky), pričom  je známa výzva 14 členských krajín, aby sa na tom viac zúčastnila Európska investičná banka.

image

Pôjde o historický krok. Prví nemeckí vojaci dorazia do Litvy v apríli

Lídri chcú do záverov summitu zaradiť aj pozíciu EÚ k situácii na Blízkom východe. Má skĺbiť právo Izraela na obranu s výzvami, aby nestupňoval akcie, ktoré vedú k tragickej situácii Palestínčanov a s posilnením humanitárnej pomoci, pričom možno očakávať opätovný dôraz na dvojštátne riešenie konfliktu.

V debatách o rozširovaní je novým momentom odporúčanie EK, aby lídri schválili otvorenie prístupového procesu s Bosnou a Hercegovinou. Tlak je aj na to, aby sa členské krajiny dohodli na otvorení prístupového procesu s Ukrajinou a Moldavskom do konca júna, ešte pred maďarským predsedníctvom v Rade EÚ.

Debaty o vnútorných reformách EÚ majú priamu spojitosť s rozširovaním. Cieľom je zefektívniť chod EÚ a pripraviť sa na dopad rozšírenia na kohéznu a poľnohospodársku politiku.

Migrácia by marcovému summitu nemala dominovať, pôjde najmä o externú dimenziu migrácie. V oblasti zahraničnopolitických vzťahov premiéri a prezidenti preberú postoj EÚ k Rusku a Bielorusku a potom  k Turecku a Egyptu.

Otázne sú najmä diskusie o poľnohospodárstve. Pod tlakom protestov farmárov panuje snaha vyslať spoločný uspokojivý signál pre agrosektor, čo však nadväzuje na vojnu na Ukrajine a s tým spojenú jednostrannú liberalizáciu obchodu EÚ voči Kyjevu.

Piatkový program bude časovo rozdelený na eurosummit, rokovania lídrov eurozóny a ešte predtým bude slávnostné stretnutie s premiéri Islandu, Lichtenštajnska a Nórska k 30. výročiu založenia Európskeho hospodárskeho priestoru.

01 - Modified: 2024-04-27 09:20:25 - Feat.: - Title: Zasiahli sme dve ropné rafinérie na juhu Ruska, hlási Ukrajina 02 - Modified: 2024-04-27 07:08:21 - Feat.: - Title: Rusko hlási zostrelenie 68 ukrajinských dronov, dva z nich nad Krymom 03 - Modified: 2024-04-27 06:32:19 - Feat.: - Title: Rusi v noci zaútočili na energetiku a na mesto Charkov, hlásia ukrajinské úrady 04 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 05 - Modified: 2024-04-26 18:12:04 - Feat.: - Title: Belgicko plánuje dodať stíhačky F-16 Ukrajine ešte tento rok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 14:17