StoryEditor

Ruskí školáci riešia historický kvíz založený na rozhovore Putina s Carlsonom

21.03.2024, 19:20
Autor:
ČTKČTK

Vladimir Putin vo februári asi dvojhodinové interview s Carlsonom začal tridsaťminútovým výkladom o dejinách Ruska od 9. storočia, počas ktorého hovoril napríklad o tom, že Ukrajina nemá tradíciu samostatnej štátnosti.

Školáci v Rusku si lámu hlavu nad historickým kvízom, počas ktorého sledujú časť nedávneho rozhovoru prezidenta Vladimira Putina s americkým moderátorom Tuckerom Carlsonom. Podľa škôl ide o intelektuálnu hru, pri ktorej majú mladí ľudia spoznať rôzne fázy vývoja ruského štátu, napísala agentúra Reuters.

Putin vo februári asi dvojhodinové interview s Carlsonom začal tridsaťminútovým výkladom o dejinách Ruska od 9. storočia, počas ktorého hovoril napríklad o tom, že Ukrajina nemá tradíciu samostatnej štátnosti. To je téza, ktorú Kyjev odmieta.

"Zábavný a poučný"

Školy po celom Rusku v príspevkoch na sociálnej sieti VK (VKontakte) historický kvíz nazvaný Od Ruska k Rusku označujú za zábavný a poučný zároveň. V niektorých prípadoch sa ho zúčastnili aj deti, ktorým je len šesť alebo sedem rokov.

Na kvíz upozornil projekt Ne Norma, ktorý sleduje indoktrináciu ruských detí ideológiou podporujúcou ruskú inváziu na Ukrajinu. Je rozdelený do niekoľkých blokov venujúcich sa napríklad dôvodom pre začatie vojny proti susednej krajine, americkým protiruským sankciám alebo "pristúpeniu súčasných ukrajinských území k Rusku".

Deti odpovedajú napríklad na otázku, čo v 13. storočí znamenalo slovo "Ukrajinec". Má im to pripomenúť, že išlo o strážcov hraníc alebo niekoho, kto žil v pohraničí, a nie o obyvateľov štátu v mene Ukrajiny.

Na konci kvízu majú deti vymyslieť otázku, akú by položili prezidentovi Putinovi.

Zmeny školských osnov

Podľa hovorcu projektu Nie Norma Dmitrija Cibirjova nie je prekvapujúce, že sa Carlsonovo interview dostalo do škôl vzhľadom na to, v akom masovom meradle sa mu venovali ruské štátne médiá. Reuters podotýka, že nie je jasné, ktoré časti rozhovoru sú v kvíze použité.

Carlson, niekdajšia hviezda konzervatívnej televízie Fox News, po ňom čelil kritike, že bol voči Putinovi mierny, a dokonca sám šéf Kremľa povedal, že by si býval želal tvrdšie otázky.

Podľa Cibirjova je tento kvíz iba jedným z príkladov zmien školských osnov po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Školy zaviedli hodiny týkajúce sa vlasteneckých tém, niekedy ich počas nich navštevujú vojaci a vojnoví veteráni. Nie Norma v minulosti kritizovala napríklad prípady, keď deti v školách vyrábali sviečky vojakom na ohriatie v zákopoch alebo pletli maskovacie siete.

Putin obyvateľom Ruska opakuje, že je dôležité, aby sa zjednotili v čase vojny a v situácii, keď ich krajina čelí existenčnej hrozbe zo Západu. Vlani poradca Kremľa Vladimir Medinskij vydal štyri nové učebnice dejepisu pre študentov vo veku od 16 do 18 rokov, ktoré odrážajú Putinov pohľad na rozpad Sovietskeho zväzu a príčiny vojny na Ukrajine.

Cibirjov agentúre Reuters povedal, že vzdelávací systém v Rusku je v čoraz väčšej miere používaný pre šírenie propagandy s cieľom "získať nových účastníkov, nových dobrovoľníkov pre vojnu". Cibirjov za najhoršie považuje to, že deti takto získavajú "falošný pocit patriotizmu". Upozorňuje, že sa v nich takto zakorenia presvedčenia, ktoré u nich môže pretrvávať dlhé roky.

01 - Modified: 2024-03-02 17:30:00 - Feat.: 1 - Title: Denacifikácia? Pekná hlúposť, vyhlásil Carlson o Putinovom dôvode pre vojnu 02 - Modified: 2024-02-18 14:20:38 - Feat.: 1 - Title: Smrť Navaľného a pokračujúci globálny boj proti moci korupcie 03 - Modified: 2024-02-12 14:00:37 - Feat.: 1 - Title: Keď vy Ukrajinu, my Rusko? Mongolský exprezident podpichuje Putina dávnymi mapami
01 - Modified: 2024-04-28 08:45:28 - Feat.: - Title: Ruská polícia prerušila metalový koncert, hudobníkov obvinila z propagácie nacizmu 02 - Modified: 2024-04-28 08:50:00 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zo zabitia dvoch Ukrajincov podozrieva ruského občana 03 - Modified: 2024-04-28 06:45:58 - Feat.: - Title: Rusko údajne zostrelilo nad svojím územím 17 ukrajinských dronov 04 - Modified: 2024-04-28 06:40:00 - Feat.: - Title: "Treba niečo zmeniť tu a teraz." Ruský think tank varuje pred stagnáciou priemyselnej výroby a investícií 05 - Modified: 2024-04-28 09:46:16 - Feat.: - Title: Ruský dronový útok poškodil hotel v ukrajinskom Mykolajive. Rusi hovoria o ubytovaných žoldnieroch
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 12:19