StoryEditor

Francúzsko čelí kolektívnej sťažnosti. Dôvodom je nedostatok vody

25.03.2024, 15:55

Skupiny na ochranu práv požiadali európsky dozorný orgán o zabezpečenie čistej vody vo francúzskom Karibiku.

Medzinárodná federácia pre ľudské práva (FIDH) oznámila, že podala kolektívnu sťažnosť európskemu orgánu pre práva, v ktorej žiada, aby Francúzsko urýchlene zabezpečilo prístup k pitnej vode na svojom karibskom území Guadeloupe.

Toto územie dlhodobo zápasí s nedostatkom vody, ktoré právnické skupiny spájajú so zlou infraštruktúrou a kontamináciou toxickými pesticídmi. Tie sa desaťročia používali na banánových plantážach po celom regióne.

Nedostatok vody

„Francúzsko nemôže naďalej ignorovať opakujúce sa problémy na Antilách, trvajú už príliš dlho,“ uviedla vo vyhlásení šéfka FIDH pre západnú Európu Elena Crespiová. „Krajina musí uznať, že Európska sociálna charta sa vzťahuje na všetky jeho územia.“ Počas pandémie koronavírusu vzrástli nepokoje, keďže obyvatelia vyjadrili nedôveru v postup vlády pri riešení zdravotných kríz.

FIDH bola založená v roku 1922, združuje približne 188 členských skupín a je financovaná rôznymi medzinárodnými orgánmi a národnými veľvyslanectvami.

Federácia uviedla, že sťažnosť podala spolu s ďalšími dvoma skupinami na ochranu práv Európskemu výboru pre sociálne práva, ktorý je súčasťou Rady Európy. Ich cieľom je presadzovať sociálne a hospodárske práva.

Guadeloupské združenie pre vodné hospodárstvo a hygienu SMGEAG uviedol, že mnohé obce trpia nedostatkom vody. Týka sa to najmä juhovýchodnej časti ostrova, pričom sa odvoláva na “zlomyseľné činy a nedostatok vody v dôsledku sucha“.

Znečistenie pesticídom

Začiatkom marca miestne orgány uviedli, že zrušili platby za vodu vo výške viac ako 13 miliónov eur pre niektorých obyvateľov juhozápadnej časti. FIDH pripisuje nedostatok vody rozsiahlym únikom, zlej hygiene a znečisteniu pesticídom chlordecon, ktorý bol v 90. rokoch 20. storočia zakázaný pre svoju toxicitu. Môže spôsobovať kŕče, poškodenie nervov a zvyšuje riziko rakoviny.

Podľa štúdie z roku 2022, ktorú financovalo francúzske verejné zdravotníctvo a Národný onkologický inštitút krajiny, patrí Guadeloupe a susedné francúzske územie Martinik medzi krajiny s najvyšším výskytom rakoviny prostaty na svete. Zistili, že úmrtnosť na týchto miestach je viac ako dvojnásobne vyššia než bola zaznamenaná v kontinentálnom Francúzsku.

Francúzsko v roku 2021 oficiálne vyhlásilo rakovinu prostaty za “profesionálne ochorenie“ spôsobené pesticídmi, ako je chlordecon.

Reuters

Článok bol preložený z portálu Reuters. Editovaný preklad vznikol v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizujú nezisková organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Program spolufinancuje SlovakAid.
image

HN Globálne FOTO: Hn Globálne

FOTO: Hn Globálne
01 - Modified: 2024-04-22 14:14:13 - Feat.: - Title: Francúzsky starosta vyvolal pobúrenie nacistickým pozdravom. Urobiť tak mal dvakrát 02 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať 03 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 04 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 05 - Modified: 2024-04-18 10:09:49 - Feat.: - Title: Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za "podvratnú činnosť"
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
22. apríl 2024 18:16