Palestínčania sa zhromaždili na miesto, kde prišli o život zamestnanci neziskovej charitatívnej organizácie World Central Kitchen (WCK) pri leteckom útoku izraelskej armády v meste Dajr al-Balah v Pásme Gazy. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Poľsko, USA či Austrália odsúdili zabitie humanitárnych pracovníkov v Gaze, žiadajú dôkladné vyšetrenie

02.04.2024, 14:12
Autor:
ČTKČTK

Organizácia World Central Kitchen pripísala útok Izraelu a pozastavila kvôli tomu činnosť v Pásme Gazy, kde distribuuje jedlo civilistom.

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, Poľsko, Španielsko, Británia, Spojené štáty, Austrália či Cyprus odsúdili pondelkový incident, pri ktorom ostreľovanie v centrálnej časti Pásma Gazy zabilo sedem členov tímu humanitárnej organizácie World Central Kitchen (WCK), a žiadajú dôkladné vyšetrenie okolností.

WCK pripísala útok Izraelu a pozastavila kvôli tomu činnosť v Pásme Gazy, kde distribuuje jedlo civilistom. Izrael vyjadril ľútosť kvôli smrti humanitárnych pracovníkov a sľúbil nezávislé vyšetrenie prípadu.

image

Letecký úder Izraela zabil humanitárnych pracovníkov, rozvážali zásoby

"Urgentné vyšetrenia" zásahu dvoch vozidiel, ktoré boli jasne označené logom WCK, tiež žiada poľský minister zahraničia Radoslaw Sikorski. Pri nešťastí zomrel poľský občan, ďalšími obeťami sú Austrálčan, Brit, traja Palestínčania a jeden človek s občianstvom Kanady a Spojených štátov.

Rovnako austrálsky premiér Anthony Albanese vyzval izraelskú vládu, aby incident objasnila, a označil ho za "neprijateľný". Albanese tiež opätovne vyzval na okamžité a trvalé prímerie a na zvýšenie humanitárnej pomoci obyvateľom Pásma Gazy.

Borrell: Ďalší dôkaz toho, že je potrebné okamžité prímerie

"Hlboké znepokojenie" vyjadril tiež Biely dom. "Poskytovatelia humanitárnej pomoci musia byť chránení, pretože dodávajú zúfalo potrebnú pomoc. Naliehame na Izrael, aby rýchlo vyšetril, čo sa stalo,“citoval denník El País Adrienne Watsonovú, hovorkyňu americkej Národnej bezpečnostnej rady.

Šéf úniovej diplomacie Josep Borrell útok odsúdil a vyzval na urgentné vyšetrenie okolností. Dodal, že incident je ďalším dôkazom toho, že je potrebné okamžité prímerie. Za hlboko znepokojujúce označil správy o zásahu vozidiel, ktoré viezli potraviny civilistom v Gaze, aj britský minister zahraničia David Cameron.

image

Netanjahu chce zatvoriť pobočku katarskej televízie Al-Džazíra v Izraeli

"Žiadam izraelskú vládu, aby objasnila okolnosti tohto brutálneho útoku," uviedol španielsky premiér Pedro Sánchez a dodal, že je ním zdesený. Sánchez to povedal po návšteve palestínskeho utečeneckého tábora v Jordánsku a apeloval aj na Izrael, aby povolil väčšie množstvo humanitárnej pomoci do Pásma Gazy. Pripomenul, že na to vyzval niekoľkokrát aj Medzinárodný súdny dvor (ICJ).

Sánchez tiež vyzval na prepustenie rukojemníkov, ktoré od 7. októbra zadržiavajú v Gaze palestínski ozbrojenci z Hamasu. Vyzval tiež medzinárodné spoločenstvo, aby ďalej poskytovalo financie úradu OSN pre pomoc palestínskym utečencom UNRWA.

Kľúčový hráč v humanitárnom námornom koridore

Cyperský prezident Nikos Christodulidis povedal, že je nutné rýchle vyšetrenie smrti členov tímu WCK. Pripomenul, že táto organizácia je kľúčovým hráčom v humanitárnom námornom koridore, ktorý sa minulý mesiac otvoril z Cypru do Gazy.

image

Izrael zaútočil na iránsky konzulát v Damasku. Zomrel aj veliteľ revolučných gárd

Christodulidis dodal, že koridor bude ďalej fungovať napriek tomu, že WCK dočasne pozastavila činnosť v Gaze. "Musíme zdvojnásobiť úsilie o doručovanie pomoci do Gazy," povedal po stretnutí s predsedníčkou Európskeho parlamentu Robertou Metsolaovou na Cypre.

Útok tvrdo odsúdila aj samotná spoločnosť WCK. "Izraelská vláda musí prestať obmedzovať humanitárnu pomoc, prestať zabíjať civilistov a humanitárnych pracovníkov a prestať používať potraviny ako zbraň," uviedol šéf WCK, španielsko-americký šéfkuchár José Andrés, ktorého citoval denník El País.

WCK v oznámení o útoku, ktorý označil za izraelský, tiež zdôraznila, že jazdy svojich vozidiel koordinuje s izraelskou armádou a že vozidlá sú jasne označené logom WCK.

01 - Modified: 2024-05-01 19:54:00 - Feat.: - Title: Kolumbijský prezident avizuje prerušenie diplomatických vzťahov s Izraelom 02 - Modified: 2024-05-01 19:58:00 - Feat.: - Title: Izraelskí policajti zadržali 30 osadníkov, ktorí bránili nelegálnu osadu 03 - Modified: 2024-05-01 18:01:10 - Feat.: - Title: Blinken opäť vyzval Hamas, aby prijal dohodu o prímerí a rukojemníkoch 04 - Modified: 2024-05-01 15:28:00 - Feat.: - Title: V Pásme Gazy je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN 05 - Modified: 2024-05-01 14:19:53 - Feat.: - Title: Blinken vyjadril nesúhlas USA s operáciou v Rafahu, Netanjahu chce napredovať
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 08:55