Izraelský premiér Benjamin Netanjahu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Izraelský vojnový kabinet sa zatiaľ nezhodol na reakcii na útok Iránu

14.04.2024, 21:30
Autor:
ČTKČTK

Po bezprecedentnom iránskom údere, ktorý podľa všetkého nakoniec nespôsobil výraznejšie škody, je zásadnou otázkou, či bude vyústením ďalšej eskalácie už tak výbušnej situácie na Blízkom východe.

Izraelský vojnový kabinet dnes niekoľko hodín rokoval o reakcii na nočný iránsky dronový a raketový útok na Izrael, na postupe sa však zatiaľ nezhodol, uvádzajú s odvolaním sa na svoje zdroje izraelské aj zahraničné médiá. Podľa agentúry Reuters sa členovia kabinetu prikláňajú k odvete, na jej rozsahu a načasovaní však zhoda nie je.

Po bezprecedentnom iránskom údere, ktorý podľa všetkého nakoniec nespôsobil výraznejšie škody, je zásadnou otázkou, či bude vyústením ďalšej eskalácie už tak výbušnej situácie na Blízkom východe.

Stupňovanie konfliktu

Mnohí štátnici dnes volali po maximálnej zdržanlivosti a Washington dával najavo, že sa chce vyhnúť vystupňovaniu konfliktu medzi Izraelom a Iránom, ktorý bol doteraz považovaný za "tieňovú vojnu".

Popoludní sa v Izraeli zišiel vojnový kabinet, kde spoločne rozhodujú izraelský premiér Benjamin Netanjahu, jeho minister obrany Joav Galant a Benny Ganc, ktorý bol pred vypuknutím vojny v Pásme Gazy jednou z tvárí izraelskej opozície.

Rokovania sa podľa médií zúčastnili tiež náčelník generálneho štábu Herzi Halevi alebo jeho predchodca Gadi Eisenkot.

Po niekoľkých hodinách bola schôdzka prerušená bez konečného rozhodnutia a v blízkej budúcnosti sa čaká pokračovanie diskusie, uvádzajú izraelské médiá. Televízia CNN s odvolaním sa na nemenovaného izraelského činiteľa informovala, že kabinet poveril armádu, aby pripravila dodatočné scenáre izraelskej odpovede.

Okamžitá odpoveď bola zavrhnutá

Podľa spravodajského webu The Times of Israel prišli niektoré hebrejské médiá s informáciou, že Ganc a Eisenkot chceli spustiť odvetný úder už v noci na dnes, keď ešte iránsky útok prebiehal. Myšlienka okamžitej odpovede ale bola rýchlo zavrhnutá.

Netanjahu v sobotu večer vyhlásil, že Izrael ublíži komukoľvek, kto ublíži Izraelu. Vyjadrenie prišlo vo chvíli, keď Irán zahajoval svoj prvý priamy úder proti židovskému štátu.

V reakcii na bombardovanie iránskeho konzulátu v Damasku vyslal Teherán stovky dronov a striel, čo po úspešných zásahoch Izraela a jeho partnerov nespôsobilo významné škody, avšak vyvolalo obavy z ďalšej eskalácie napätia na Blízkom východe.

"Táto udalosť nie je pri konci... Tvárou v tvár iránskej hrozbe vybudujeme regionálnu koalíciu a vyberieme si od Iránu daň, a to spôsobom a vo chvíli, aké nám budú vyhovovať, "uviedol Ganc vyhlásenie vydaným pred schôdzou vojnového kabinetu.

Minister obrany Galant vo vlastnom stanovisku uviedol, že Izrael má príležitosť vytvoriť "strategickú alianciu proti tejto vážnej iránskej hrozbe".

Ďalší politici vrátane krajne pravicového ministra národnej bezpečnosti Itamara Ben Gvira však volali po rýchlej a ráznej odpovedi.

01 - Modified: 2024-04-14 19:15:50 - Feat.: 1 - Title: Rukojemníci zajatí palestínskymi komandami sú zadržiavaní aj v meste Rafah 02 - Modified: 2024-04-14 18:47:00 - Feat.: 1 - Title: "Nechcú humanitárnu dohodu." Mossad uviedol, že Hamas odmietol návrh na prímerie v Pásme Gazy 03 - Modified: 2024-04-14 18:15:00 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj vyzýva na jednotnú globálnu reakciu na útoky Iránu aj Ruska 04 - Modified: 2024-04-14 16:28:16 - Feat.: 1 - Title: Galant a Ganc chcú koalíciu proti Iránu, o útoku rokuje vojnový kabinet
01 - Modified: 2024-04-29 06:05:30 - Feat.: - Title: Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy 02 - Modified: 2024-04-29 05:05:54 - Feat.: - Title: Hamas tvrdí, že v novom návrhu Izraela na prímerie nevidí vážne problémy 03 - Modified: 2024-04-28 17:15:00 - Feat.: - Title: Charita, ktorej pracovníkov zabil Izrael, v pondelok obnoví dodávky potravinovej pomoci do Pásma Gazy 04 - Modified: 2024-04-28 15:34:30 - Feat.: - Title: Izrael uistil, že si pred operáciou v Rafahu vypočuje obavy USA, tvrdí Kirby 05 - Modified: 2024-04-28 12:40:39 - Feat.: - Title: Izrael a USA sa snažia zabrániť vydaniu zatykača na Netanjahua. Hrozí horšie medzinárodné postavenie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 15:36