Palestínčania kontrolujú miesto izraelského útoku v Rafahu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Izrael chystá úder, evakuuje Rafah. Hamas odmieta návrhy na prímerie, uviedol minister

06.05.2024, 07:03
06.05.2024, 10:46
Autor:
ČTKČTK

Izraelské letectvo začalo zhadzovať letáky vyzývajúce civilistov a utečencov, aby oblasť opustili a nepribližovali sa k hraniciam s Izraelom alebo Egyptom.

Izraelská armáda dnes ráno začala evakuáciu časti Rafáhu na juhu Pásma Gazy pred dlho chystanou ofenzívou v tejto oblasti, informoval o tom denník Haarec a portál The Times of Israel (ToI).

Izraelská armáda potvrdila, že začala vyzývať na evakuáciu civilistov vo východnej časti Rafahu v rámci operácie "obmedzeného rozsahu", ktorej cieľom je rozbiť palestínske radikálne hnutie Hamas. Izraelský minister obrany Joav Galant povedal, že operácia je potrebná, keďže Hamas odmieta sprostredkované návrhy na prímerie v Pásme Gazy.

Vysoký predstaviteľ Hamasu Samí abú Zuhrí povedal agentúre Reuters, že izraelský príkaz na evakuáciu Rafáhu je "nebezpečnou eskaláciou, ktorá bude mať následky".

image

Po izraelskom útoku v Rafahu hlásia najmenej 16 obetí

Izrael vyzýva na evakuáciu

Podľa ToI armáda nabáda civilistov, aby sa presunuli do "humanitárnej zóny" na pobreží a do oblastí neďalekého Chán Júnisu. Haarec uviedol, že detaily evakuácie majú k dispozícii medzinárodné a palestínske humanitárne organizácie.

Izraelská armáda tvrdí, že v rámci evakuácie "obmedzeného rozsahu" musí z Rafahu presunúť asi 100-tisíc ľudí, ale nepotvrdila, že ide o začiatok širšej invázie do mesta.

image

Vyjednávači Hamasu sa v utorok vrátia do Káhiry na rokovania o prímerí, na ceste je aj riaditeľ CIA

Izraelské letectvo začalo zhadzovať letáky vyzývajúce civilistov a utečencov, aby oblasť opustili a nepribližovali sa k hraniciam s Izraelom alebo Egyptom. Niektoré palestínske rodiny už začali opúšťať východný Rafah, povedali obyvatelia mesta agentúre Reuters.

Úrad OSN pre palestínskych utečencov UNRWA varoval pred ničivými dôsledkami ofenzívy v Rafahu, vrátane ďalšieho utrpenia a úmrtia civilistov. Agentúra uviedla, že sa neevakuuje a zostane v Rafahu čo najdlhšie, aby mohla pokračovať v poskytovaní životne dôležitej pomoci.

USA odhovárali od operácie v Rafahu

O rozsiahlej operácii izraelskej armády v Rafahu, kam pred bojmi v iných častiach Pásma Gazy od októbra ušiel vyše milióna ľudí, sa hovorí už niekoľko mesiacov. Medzinárodné spoločenstvo a mnohé krajiny vrátane Spojených štátov naliehajú na Izrael, aby ofenzívu namierenú proti bojovníkom Hamasu v tejto oblasti neotváral, kým nedostane do bezpečia civilistov.

image

Po raketovom útoku, ku ktorému sa hlási Hamas, Izrael uzavrel prechod Kerom Šalom

V piatok americký denník The Wall Street Journal (WSJ) napísal, že Izrael dal palestínskemu hnutiu Hamas, s ktorým vedie od októbra v Pásme Gazy vojnu, týždeň na to, aby prijal dohodu o prímerí a prepustení izraelských rukojemníkov. Ak tak neurobí, izraelská armáda začne pozemnú operáciu v oblasti Rafahu.

Ten armáda už od vlaňajška bombarduje, hoci nie tak intenzívne ako ostatné časti Pásma Gazy. Naposledy v nedeľu tam podľa agentúry AFP dva izraelské útoky zabili 16 ľudí z dvoch rodín.

V nedeľu Galant uviedol, že Izrael "vo veľmi blízkej budúcnosti" začne vojenské operácie v Rafáhu a v ďalších častiach Pásma Gazy. Reagoval tak na raketový útok na prechod Kerom Šalom, ku ktorému sa prihlásil Hamas a pri ktorom zomreli traja izraelskí vojaci.

Izrael: Hamas opakovane odmietol prímerie 

Dnes uviedol, že izraelská vojenská operácia je potrebná kvôli tomu, že Hamas odmieta sprostredkované návrhy na prímerie v Pásme Gazy, podľa ktorých by prepustil niektorých rukojemníkov. Ako ďalší dôvod minister uviedol práve útok na prechod Kerem Šalom.

Šéf izraelskej diplomacie Jisrael Kac na sociálnej sieti X vyhlásil, že Izrael pri vyjednávaní o prímerí "súhlasil s významnými ústupkami", ale Hamas ich "opakovane odmietol". "Každý chápe, že Jahjá Sinvár (vodca Hamasu v Pásme Gazy- pozn. red.) nemá v úmysle prepustiť všetkých rukojemníkov, a to ani výmenou za všetko,“dodal Kac.

Denník Haarec dnes píše, že aktivita izraelskej armády v oblasti Rafahu môže byť len manévrom, ktorý má zatlačiť na Hamas, aby súhlasil s dohodou o prímerí. Ak by nastal pokrok v rokovaní, Izrael by vojenskú operáciu v Rafahu mohol zastaviť, napísal dnes Haarec.

Rozhovory medzi Hamasom a Izraelom sprostredkúvajú Katar, Egypt a Spojené štáty. Cez víkend rokovali zástupcovia Hamasu v Káhire, kde bol okrem iného šéf americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns. Ten potom odletel do Kataru, odkiaľ má zamieriť do Izraela.

01 - Modified: 2024-05-12 17:56:43 - Feat.: - Title: Izrael otvoril nový hraničný priechod do Pásma Gazy určený pre prísun humanitárnej pomoci 02 - Modified: 2024-05-12 15:46:40 - Feat.: - Title: Všade sú len samé sutiny. V Gaze nie je nikde bezpečne, ani v zónach na evakuáciu civilistov, uvádza UNRWA 03 - Modified: 2024-05-12 09:19:43 - Feat.: - Title: Raketa z Pásma Gazy zasiahla izraelské mesto Aškelon, hlásia troch zranených 04 - Modified: 2024-05-12 08:51:59 - Feat.: - Title: Prímerie v Pásme Gazy môže byť už zajtra, ak Hamas prepustí zajatcov, tvrdí Biden 05 - Modified: 2024-05-12 07:17:49 - Feat.: - Title: USA ponúkajú Izraelu spravodajské informácie, aby obmedzil svoju inváziu v Rafahu, píše Washington Post
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
12. máj 2024 22:23