Na archívnej snímke z 6. júna 1944 americké jednotky s plnou výzbrojou sa presúvajú na pláž s kódovým označením Omaha počas spojeneckej invázie na pobreží Normandie. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Znásilniť a hodiť to na černocha. Hovoriť o temnej stránke vylodenia v Normandii bolo pre Američanov dlho tabu

06.06.2024, 16:13
Autor:
Jan AdamecJan Adamec
  • Vylodenie v Normandii a následné oslobodzovanie Francúzska malo popri porážke nacizmu aj svoju tienistú stránku.
  • Víťazi sa v oslobodzovanej krajine nesprávali vždy práve v rukavičkách.
  • A hlavným tovarom sa stal ako obvykle sex.

Na vylodenie v Normandii 6. júna 1944 a vlastne na celé nasledujúce oslobodenie Francúzska sa väčšinou pozeráme pohľadom vojakov. Tí vstupovali do priestoru obývanom civilistami, ktorí nezažívali len nadšenie, ale aj nervozitu, strach či roztrpčenie.

Najmä v ťažko bombardovaných mestách Saint-Lo a Caen vyvolával príchod spojeneckých vojsk rozporuplné pocity. So Spojencami totiž prichádzala aj deštrukcia a skaza, slovami jednej Francúzky „veľkolepá surrealistická kombinácia smrti a oslobodenia“.

Normandia a potom aj celé Francúzsko sa stali bojiskom, oslobodenou zónou i miestom každodenných stretnutí Američanov a Francúzov. Najprv spolu vychádzali dobre, potom sa vzťahy začali komplikovať.

image

Je to len klamný manéver. Nemci mohli inváziu v Normandii odraziť, no napokon ju spojencom uľahčili

Americká historička Mary Louise Robertsová v knihe What soldiers do: sex and the American GI in World War II France​ ​(2013) skúmala odvrátenú a tiež dlho tabuizovanú stránku oslobodenia – milostné a sexuálne vzťahy, prostitúciu a sexuálne násilie.

Americká armádna propaganda aj s odkazom na predchádzajúcu skúsenosť z bojov vo Francúzsku z prvej svetovej vojny „predávala“ vylodenie v Normandii aj ako erotické dobrodružstvo a príležitosť na sexuálne dobývanie.

Využívala na to paralelné metafory vojenského triumfu a „milostného úspechu“, obsadenie územia a „sexuálneho dobytia“ či vojakov ako mužov zachraňujúcich „submisívny a feminizovaný“ národ žien, detí a starcov.

Armádne noviny Stars and Stripes nešetrili fotografiami na prvý pohľad prístupných Francúzok, bozkávajúcich amerických vojakov, ktorí tým boli nepriamo povzbudzovaní k tomu, aby to cítili tak, že majú na víťazný sex nárok a právo.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 81% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-06-14 13:27:31 - Feat.: - Title: Zomrel československý veterán druhej svetovej vojny, bol ešte na oslavách vylodenia 02 - Modified: 2024-06-07 18:02:08 - Feat.: - Title: Biden v Normandii prirovnal hrozby súčasných diktátorov k nacistickému Nemecku 03 - Modified: 2024-06-06 14:34:32 - Feat.: - Title: Veterán z druhej svetovej vojny zomrel počas cesty na oslavy výročia Dňa D 04 - Modified: 2024-06-06 13:56:06 - Feat.: - Title: Je to len klamný manéver. Nemci mohli inváziu v Normandii odraziť, no napokon ju spojencom uľahčili 05 - Modified: 2024-05-31 20:50:40 - Feat.: - Title: Scholz potvrdil účasť na oslavách výročia vylodenia spojencov v Normandii, príde aj Biden či Zelenskyj
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. júl 2024 17:35