Tuniská pobrežná stráž sa pokúša zastaviť migrantov na mori počas ich pokusu prejsť do Talianska pri pobreží pri Sfax. FOTO: Reuters
StoryEditor

Európska komisia predložila spoločný plán plnenia paktu o migrácii a azyle

12.06.2024, 14:00
Autor:
TASRTASR

Podľa eurokomisie pakt o migrácii a azyle, navrhnutý v septembri 2020, odráža komplexný prístup EÚ k riadeniu migrácie zameraný na celú migračnú trasu.

Európska komisia (EK) v stredu oznámila, že po dosiahnutí historickej dohody o pakte o migrácii a azyle, začala pracovať na tom, aby veľký a zložitý súbor legislatívnych aktov bol pretavený do reality v nasledujúcich dvoch rokoch. Informuje o tom spravodajca TASR.

Spoločný plán plnenia paktu o migrácii a azyle, ktorý v stredu prijala EK, stanovuje kľúčové míľniky pre všetky členské štáty na zavedenie právnych a operačných spôsobilostí na úspešné začatie uplatňovania právnych predpisov do polovice roku 2026. Agentúry EÚ budú počas celého tohto procesu poskytovať členským štátom operačnú aj cielenú podporu.

image

Začína sa nová éra, voličov viac zaujímajú ekonomické otázky ako zmena klímy. Čo bude s migračným paktom?

Spoločný plán poskytuje vzor pre národné plány, ktoré majú členské štáty prijať do konca tohto roka. Plán EK zoskupuje právnu, technickú a operačnú prácu do 10 stavebných prvkov, ktoré sú prepojené a musia sa vykonávať súbežne.

Ide o spoločný migračný a azylový informačný systém (Eurodac); nový systém riadenia migrácie na vonkajších hraniciach EÚ; zabezpečenie primeranej životnej úrovne žiadateľov o azyl v závislosti od ich potrieb; spravodlivé, efektívne a konvergentné konania o azyle; efektívne a spravodlivé konania v oblasti návratovej politiky; spravodlivý a efektívny systém pre zabezpečenie fungovania nových pravidiel zodpovednosti a zamedzenie sekundárnych pohybov migrantov; zabezpečenie fungujúcej solidarity pre krajiny vystavené najväčším migračným tlakom; pripravenosť a plánovanie pre prípad nepredvídaných udalostí; nové záruky pre žiadateľov o azyl a zraniteľné osoby a nakoniec presídľovanie, začlenenie a integrácia migrantov.

image

Úrad pre utečencov žiada väčšie úsilie na záchranu ľudí na hlavných migračných trasách do Európy

Komisia zdôraznila, že členské štáty musia zintenzívniť úsilie pri presídľovaní, začleňovaní a integrácii migrantov, aby bolo možné hovoriť o úspešnej migračnej a azylovej politike.

Podľa eurokomisie pakt o migrácii a azyle, navrhnutý v septembri 2020, odráža komplexný prístup EÚ k riadeniu migrácie zameraný na celú migračnú trasu.

Komisia spolu s členskými štátmi uplatňuje dvojúrovňový prístup, ktorý dopĺňa legislatívnu prácu na úrovni Únie s operačnými činnosťami. To zahŕňa najmä činnosti na vonkajšom rozmere migrácie prostredníctvom úsilia o komplexné partnerstvá s krajinami pôvodu a tranzitu migrantov. Komisia považuje za nevyhnutné zintenzívňovať tieto aktivity v troch kľúčových oblastiach: boj proti prevádzačstvu migrantov, účinná návratová politika a readmisie, reintegrácia utečencov a zaistenie legálnych ciest pre migrantov.

01 - Modified: 2024-07-01 14:34:08 - Feat.: - Title: Deficit štátneho rozpočtu za prvý polrok prekročil štyri miliardy eur, uviedol Kamenického rezort 02 - Modified: 2024-07-01 14:47:33 - Feat.: - Title: Európska komisia schválila štvrtú žiadosť o platbu vo výške 923 miliónov eur 03 - Modified: 2024-07-01 12:28:38 - Feat.: - Title: Európska komisia obvinila spoločnosť Meta kvôli ponuke bezplatných služieb výmenou za dáta​ 04 - Modified: 2024-06-29 07:41:13 - Feat.: - Title: Nemecká strana FDP chce o rok predĺžiť kontroly na hraniciach, osvedčili sa proti migrácii 05 - Modified: 2024-06-28 11:48:36 - Feat.: - Title: Zákulisná dohoda o nominácii Leyenovej rozdeľuje Úniu. Rozzúrená je aj talianska premiérka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. júl 2024 22:32