Japonský cisár Naruhito. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Cisárska rodina má problém s nedostatkom následníkov, priznal japonský cisár Naruhito

20.06.2024, 08:35
Autor:
ČTKČTK

Okrem bývalého cisára Akihita, ktorý v roku 2019 odstúpil zo zdravotných dôvodov, sú v šestnásťčlennej rodine cisára Naruhita spolu s ním štyria muži.

Japonský cisár Naruhito priznal, že japonská cisárska rodina má problém s nedostatkom následníkov, informoval denník The Times. Otázka budúceho panovníka je v ázijskej krajine v kontexte rýchlo starnúcej populácie a klesajúcej pôrodnosti stále aktuálnejšia. Denník The Times poznamenáva, že podobné vyhlásenia, ktoré sa dotýkajú existenčného problému najstaršej monarchie na svete, sú od cisára veľmi vzácne.

"Počet mužov v cisárskej rodine sa stále stenčuje. Muži starnú. Ženy naopak cisársku rodinu opúšťajú, keď sa vydajú. Také faktory ovplyvňujú celkový počet členov cisárskej rodiny, ktorí by sa mohli zhostiť verejných povinností, a ktorý je teraz nižší ako predtým. Tento problém súvisí s budúcnosťou celej cisárskej rodiny,“ uviedol Naruhito.

Doplnil ale, že by sa nerád vyjadroval k právnym otázkam. Zrejme tak narážal na súčasnú právnu úpravu, podľa ktorej môže japonský trón zdediť iba cisárov mužský potomok.

image

Japonsko môže byť energeticky nezávislé do roku 2060, domnieva sa analytik. Základom je solárna energia

Okrem bývalého cisára Akihita, ktorý v roku 2019 odstúpil zo zdravotných dôvodov, sú v šestnásťčlennej rodine cisára Naruhita spolu s ním štyria muži. Cisárov mladší brat a predpokladaný následník trónu korunný princ Fumihito, jeho sedemnásťročný syn Hisahito a cisárov osemdesiatosemročný strýko princ Hitači. Naruhito s manželkou cisárovnou Masako majú iba jedno dieťa, dvadsaťdvaročnú princeznú Aiko.

Z ďalších 17 členov cisárskej rodiny je viac ako osem starších ako 60 rokov. Japonská monarchia tak nečelí len nedostatku dedičov, ale celkovému nedostatku mladých členov, ktorí by mohli zastať povinnosti, ako je navštevovanie škôl a nemocníc alebo účasť na šintoistických obradoch.

Takmer 90 percent japonskej verejnosti by súhlasila s úpravou súčasného zákona, ktorá by umožnila, aby trón zdedila žena, v tomto prípade princezná Aiko. Proti takej zmene sa ale dlhodobo stavia pravicovo konzervatívna vládnuca Liberálnodemokratická strana. V minulosti v Japonsku už dcéry cisárov vládli, posledné v druhej polovici 18. storočia.

01 - Modified: 2024-09-07 11:28:23 - Feat.: - Title: Novinár sa infiltroval do obávanej zločineckej organizácie. Odrezal si prst, aby splatil dlh, na vyjednávanie využívali aj mačky 02 - Modified: 2024-09-06 20:12:00 - Feat.: - Title: Kišida a Jun zdôraznili potrebu udržiavania vzťahov medzi Tokiom a Soulom 03 - Modified: 2024-09-06 08:17:23 - Feat.: - Title: USA tvrdia, že zablokujú fúziu U. S. Steel a Nippon Steel. Mohlo by to naštrbiť dôveru s Japonskom 04 - Modified: 2024-09-05 11:08:43 - Feat.: - Title: Investovanie v Japonsku: kto si ustráži niekoľko špecifík, môže zažiť príjemné prekvapenie 05 - Modified: 2024-09-04 20:25:13 - Feat.: - Title: Joe Biden zablokuje predaj U. S. Steelu Japoncom. Stovkám pracovníkov hrozí výpoveď, pomôže to však kampani
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. september 2024 03:18