Klimatickí aktivisti čakajú na rozhodnutie o tom, či stavebné povolenie udelené na ropné vrty v južnom Anglicku bolo zákonné, pred Najvyšším súdom v Londýne. FOTO: Reuters
StoryEditor

Historický rozsudok. Povolenie pre ropné vrty nezohľadnilo vplyv na klímu, rozhodol britský súd

20.06.2024, 16:30
Autor:
ČTKČTK

Podľa aktivistov prelomový rozsudok značne sťaží schvaľovanie nových projektov ťažby ropy, plynu a uhlia a ovplyvní aj ďalšie kontroverzné projekty.

Britský najvyšší súd dnes rozhodol, že lokálny úrad mal pri udeľovaní stavebného povolenia zohľadniť dlhodobý vplyv ropných vrtov na klímu. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej môže mať verdikt obrovský vplyv na budúci rozvoj ťažby fosílnych palív.

Ekologickí aktivisti tvrdili, že povolenie na zachovanie a rozšírenie ropného vrtu v južnom Anglicku bolo chybné, pretože zohľadňovalo len priamy vplyv rozvoja, a nie vplyv emisií skleníkových plynov z využívania vyťaženej ropy.

Sudcovia britského najvyššieho súdu tesnou väčšinou troch hlasov proti dvom dali aktivistom za pravdu a uviedli, že povolenie bolo nezákonné, pretože neskoršie emisie mali byť zohľadnené pri posudzovaní vplyvu na životné prostredie.

image

Vymierajú iné opeľovače ako včela medonosná. Ak zmiznú, nebude ich vedieť nahradiť

"Nie je spor o tom, že tieto emisie, ktoré možno ľahko vyčísliť, budú mať významný dopad na klímu," povedal George Leggatt, jeden z troch sudcov Najvyššieho súdu, ktorí s odvolaním súhlasili.

Podľa aktivistov prelomový rozsudok značne sťaží schvaľovanie nových projektov ťažby ropy, plynu a uhlia a ovplyvní aj ďalšie kontroverzné projekty.

"Tento historický rozsudok je prelomovým momentom v boji za zastavenie ďalších projektov ťažby fosílnych palív v Británii a za zníženie emisií, ktoré je nevyhnutné pre splnenie zásadných klimatických cieľov," uviedla právnička neziskovej organizácie Friends of the Earth Katie de Kauweová.

Prípad sa týkal rozhodnutia rady grófstva Surrey z roku 2019 povoliť spoločnosti Horse Hill Developments, ktorú čiastočne vlastní britská energetická spoločnosť UK Oil & Gas Plc, aby si ponechala dva ropné vrty a realizovala ďalšie štyri vrty počas viac ako dvadsiatich rokov blízko mesta Horley neďaleko londýnskeho letiska Gatwick.

image

Britskí klimatickí aktivisti posprejovali súkromné lietadlá na letisku Stansted

Posúdenie vplyvu projektu na životné prostredie skúmalo vplyv výstavby, ťažby a likvidácie lokality, ale neposudzovalo vplyv emisií, ktoré by vznikli v dôsledku využívania ropy. Weald Action Group (WAG), organizácia zastrešujúca miestne skupiny, ktoré vedú kampaň proti ťažbe ropy a zemného plynu v juhovýchodnom Anglicku, odhadla, že by to znamenalo viac ako desať miliónov ton emisií uhlíka.

Jeden z účastníkov kampane za WAG podal proti schváleniu územného plánu právnu námietku, ktorú však vrchný súd v Londýne a potom aj odvolací súd zamietli.

01 - Modified: 2024-09-05 21:22:00 - Feat.: - Title: Britská vláda chce zrušiť dedičné mandáty v Snemovni lordov. Obmedzovanie opozície, tvrdia konzervatívci 02 - Modified: 2024-09-05 17:33:37 - Feat.: - Title: Britský vojenský vrtuľník mal nehodu v Lamanšskom prielive, jedna osoba zahynula 03 - Modified: 2024-09-05 14:34:45 - Feat.: - Title: Britský protimonopolný úrad prešetruje predaj lístkov na koncerty Oasis 04 - Modified: 2024-09-05 13:22:00 - Feat.: - Title: EÚ, Británia aj Spojené štáty majú podpísať prvú právne záväznú medzinárodnú zmluvu o AI 05 - Modified: 2024-09-05 05:40:36 - Feat.: - Title: Viac právomocí pre regulátorov. Britská vláda predložila do parlamentu zákon o ochrane vôd riek, morí a jazier
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. september 2024 01:43