Americký exprezident a republikánsky kandidát na prezidenta Donald Trump. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Trump by dával zelené karty absolventom amerických univerzít. Nie však "komunistom a radikálnym islamistom"

21.06.2024, 11:28
Autor:
ČTKČTK

Trump, ktorý sa usiluje o návrat do Bieleho domu po novembrových prezidentských voľbách, sa k otázke zelených kariet pre zahraničných absolventov vyjadril v podcasti All-In s americkými investormi v technologickom priemysle.

Bývalý americký prezident Donald Trump by zahraničným absolventom amerických univerzít automaticky udeľoval zelené karty. Napísala o tom agentúra AP, podľa ktorej toto vyjadrenie ostro kontrastuje s Trumpovou protiimigračnou rétorikou v predvolebnej kampani. Hovorkyňa Trumpovej kampane krátko nato uviedla, že by uchádzači o zelené karty boli dôkladne preverovaní a opatrenia by sa okrem iného nevzťahovali na "komunistov a radikálnych islamistov".

Zelená karta, známa aj ako karta trvalého pobytu, umožňuje držiteľovi žiť a pracovať v USA a po určitej dobe a splnení podmienok požiadať o americké občianstvo.

Trump, ktorý sa usiluje o návrat do Bieleho domu po novembrových prezidentských voľbách, sa k otázke zelených kariet pre zahraničných absolventov vyjadril v podcasti All-In s americkými investormi v technologickom priemysle. Tí sa exprezidenta pýtali, ako by do USA prilákal "najlepšie a najmúdrejšie" mozgy.

"Čo chcem urobiť a čo urobím, je to, že keď vyštudujete vysokú školu, myslím, že by ste mali automaticky dostať ako súčasť diplomu zelenú kartu, aby ste mohli zostať v tejto krajine," uviedol Trump s tým, že by sa program týkal aj kratších, napríklad dvojročných programov na takzvaných "junior colleges".

Migrácia je jednou z hlavných tém Trumpovej volebnej kampane.

image

Biden láka časť ilegálnych imigrantov na legalizáciu ich statusu v Spojených štátoch. Varuje pred Trumpom

Na svojich zhromaždeniach republikánsky exprezident často vyhlasuje, že prisťahovalci, ktorí do USA prišli nelegálne, ohrozujú bezpečnosť, berú Američanom pracovné miesta a čerpajú štátne prostriedky. Tiež sľúbil, že by v prípade znovuzvolenia vykonal najväčšiu deportáciu týchto migrantov v americkej histórii.

Trump a jeho spojenci zároveň tvrdia, že rozlišujú medzi migrantmi, ktorí do USA prídu legálne a nelegálne. Počas svojej vlády však Trump tiež navrhoval obmedzenie legálneho prisťahovalectva, napríklad pokiaľ ide o udeľovanie víz rodinám či vízovú lotériu, píše AP.

Po svojom nástupe do funkcie v roku 2017 Trump vydal nariadenie "Buy American and Hire American", ktorým nariadil členom vlády, aby navrhli reformy, ktoré by zabezpečili, že podnikateľské víza budú udeľované iba najlepšie plateným alebo najkvalifikovanejším žiadateľom, aby boli chránení americkí pracovníci.

Tiež tvrdil, že program H1-B, ktorý firmy bežne využívajú na dočasné zamestnávanie zahraničných pracovníkov – a ktorý v minulosti v podnikaní využíval aj on sám, je zlý a využívajú ho technologické firmy na najímanie lacnejších zahraničných pracovníkov.

image

Verdikt nad Trumpom s preferenciami nezamával, duel s Bidenom zostáva vyrovnaný

V podcaste Trump tvrdil, že mu v zavedení návrhov bránila pandémia covidu-19. Tiež uviedol, že vie o prípadoch, keď absolventi najprestížnejších amerických univerzít chceli zostať v USA, ale nepodarilo sa im získať víza, takže sa museli vrátiť do vlasti, kde sa z nich stávajú multimiliardári.

Hovorkyňa Trumpovej kampane Karoline Leavittová po zverejnení rozhovoru uviedla, že Trump "načrtol najagresívnejší proces preverovania v histórii USA, ktorý vylúči všetkých komunistov, radikálnych islamistov, priaznivcov Hamasu", ľudí, ktorí nenávidia USA a potenciálnych príjemcov dávok, ktorí by nesplnili podmienky. "Domnieva sa, že až po vykonaní týchto previerok by sme si mali ponechať tých najkvalifikovanejších absolventov," dodala.

01 - Modified: 2024-06-16 19:51:34 - Feat.: 1 - Title: Trump ako hlavný terč. Biden na večierku s hollywoodskymi hviezdami vybral na kampaň vyše 30 miliónov dolárov 02 - Modified: 2024-06-16 05:31:10 - Feat.: 1 - Title: CNN bude počas prvej americkej predvolebnej debaty vypínať mikrofóny, zakázané sú aj vizuálne pomôcky 03 - Modified: 2024-06-15 08:21:50 - Feat.: 1 - Title: ANALÝZA: Ukrajina sa lúči so snom o NATO. Biden jej dal len slabú náplasť, ktorú môže strhnúť Trump 04 - Modified: 2024-06-06 20:51:29 - Feat.: 1 - Title: Sudca nariadil Trumpovmu exporadcovi Bannonovi nastúpiť do väzenia. Je vinný z pohŕdania Kongresom
01 - Modified: 2024-06-28 22:04:08 - Feat.: - Title: Hodlám tieto voľby vyhrať. Biden vyhlásil, že plánuje zvíťaziť v nadchádzajúcich prezidentských voľbách 02 - Modified: 2024-06-28 19:28:41 - Feat.: - Title: Spojené štáty dočasne demontujú plávajúce mólo pri Gaze. Dôvodom je zlé počasie 03 - Modified: 2024-06-28 16:00:00 - Feat.: - Title: Slovenská firma získala v USA miliónový kontrakt. Na Floride postaví obrovský fóliovník, odolá aj hurikánom 04 - Modified: 2024-06-28 13:56:48 - Feat.: - Title: Kľúčový ukazovateľ inflácie v USA sa v máji spomalil 05 - Modified: 2024-06-28 13:51:02 - Feat.: - Title: V jednom tábore vypukla panika. Biden neustál Trumpov útok, demokrati ho ešte môžu nahradiť (analýza)
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. jún 2024 00:05