Demonštrant drží kenskú vlajku, zatiaľ čo polícia používa vodné delá a slzný plyn na rozohnanie davu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Do kenského parlamentu vtrhli demonštranti, na mieste je najmenej 10 mŕtvych

25.06.2024, 15:22
Autor:
TASRTASR

Minulý týždeň si nepokoje v hlavnom meste Nairobi vyžiadali prvú obeť, 29-ročného muža. Ďalšie stovky ľudí boli zranených a zatknutých.

Pri protivládnych demonštráciách v kenskom hlavnom meste Nairobi dnes prišlo o život najmenej desať ľudí, zrejme ich zastrelila polícia.

Protestujúci vnikli tiež do parlamentu, ktorého budova je na záberoch výrazne zničená zvonka i zvnútra, jedna jej časť horela. Informovali o tom kenské médiá. Kenský parlament predtým schválil sporný zákon o financiách a postúpil ho do tretieho čítania. Proti reforme demonštrujú tisíce ľudí. Polícia použila tiež vodné delá a slzotvorný plyn.

"Chceme zrušiť parlament. Všetci poslanci by mali odstúpiť," povedal jeden z protestujúcich, ktorý do budovy snemovne prenikol. "Budeme mať novú vládu," doplnil.

„Nerobte z nás hlupákov“

Polícia podľa svedkov ďalej útočí slzným plynom na kostol blízko parlamentu, kde lekári poskytujú pomoc raneným. Nepokoje kvôli návrhu na zvýšenie daní sa v africkej krajine rozhoreli už minulý týždeň. Organizátori protivládnych akcií vyzývajú k ďalším protestom a všeobecnému štrajku.

Polícia použila slzotvorný plyn tiež proti skupinám demonštrujúcich v jednom z najväčších kenských slumov Kibera. Niektorí z nich podľa Reuters prevolávali heslo "Ruto musí preč" s odvolaním sa na prezidenta krajiny Williama Ruta. Ľudia nespokojní s daňovou reformou vyrazili do ulíc aj v mestách Mombasa a Kisumu.

"Sme mladí, silní a máme čas. Nerobte z nás hlupákov," povedal jeden z protestujúcich. Protestov sa podľa médií zúčastňujú najmä mladí ľudia, ktorí požadujú, aby vláda úplne ustúpila od návrhu nového finančného zákona, ktorého súčasťou je napríklad 16-percentná daň na chlieb a dane vo výške 2,5 percenta na vozidlá.

Stovky zranených a zatknutých

Kenská vláda časť návrhu zákona stiahla 18. júna, v tom čase ale už protesty nabrali povahu celkovej nespokojnosti s vládou prezidenta Ruta, podotýka Reuters. V zákone podľa BBC však zostali kontroverzné návrhy, ako je daň na špecializované nemocničné zariadenia alebo zvýšenie dovoznej dane.

Minulý týždeň si nepokoje v hlavnom meste Nairobi vyžiadali prvú obeť, 29-ročného muža. Ďalšie stovky ľudí boli zranených a zatknutých. Polícia proti demonštrantom už použila okrem slzotvorného plynu aj vodné delá, uvádza správy humanitárnych organizácií.

01 - Modified: 2024-09-21 09:43:31 - Feat.: - Title: Súd v Keni rozhodol, že Meta môže byť žalovaná za prepustenie moderátora obsahu 02 - Modified: 2024-09-07 16:45:52 - Feat.: - Title: Pri požiari internátu v Keni zomrelo vyše dvadsať ľudí, prezident hovorí o národnej tragédii 03 - Modified: 2024-08-28 11:00:00 - Feat.: - Title: Mr. Bean nie je ani zďaleka taký babrák. Herec Rowan Atkinson zachránil celú svoju rodinu po tom, čo pilot lietadla omdlel 04 - Modified: 2024-08-14 12:16:55 - Feat.: - Title: Na severe Kene uniesli dvoch misionárov z Južnej Kórey 05 - Modified: 2024-07-18 21:17:28 - Feat.: - Title: Kenský súd pozastavil vládne nariadenie o zákaze protestov v hlavnom meste Nairobi
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. september 2024 23:53