Pohľad na Temžu v Londýne. FOTO: Reuters
StoryEditor

Briti vidia stav svojej krajiny žalostne, ale Francúzi sú pesimistickejší, ukázal prieskum

25.06.2024, 16:46
Autor:
ČTKČTK

Hoci väčšina prieskumov bola vykonaná tesne pred voľbami do europarlamentu, výsledky možno považovať za ďalší dôkaz nedôvery voči politikom na kontinente.

Briti najčastejšie zo siedmich európskych národov tvrdia, že ich krajina je v žalostnom stave. Ohľadom budúcnosti sú najviac pesimistickí Francúzi, ktorí sa najčastejšie domnievajú, že sa situácia v najbližších 12 mesiacoch zhorší.

Podľa denníka The Guardian to vyplýva z prieskumu, ktorý sa uskutočnil niekoľko týždňov pred voľbami, ktoré v oboch krajinách pravdepodobne znateľne zmenia politickú krajinu.

Sondáž agentúry YouGov tiež zistila, že vo všetkých skúmaných krajinách s výnimkou Dánska panuje všeobecná nespokojnosť s tým, ako sa veci vyvíjajú, a nedostatok optimizmu.

Britské voľby

Voliči v Británii pôjdu k urnám 4. júla a očakáva sa, že hlasovanie ukončí 14 rokov vlády konzervatívcov, zatiaľ čo druhé kolo hlasovania vo Francúzsku 7. júla pravdepodobne prinesie obrovský nárast podpory krajnej pravice a parlament, v ktorom žiadna strana nebude mať dostatok kresiel, aby získala celkovú väčšinu. Prvé kolo hlasovania sa koná v nedeľu.

Na otázku, či si myslia, že je na tom ich krajina v súčasnosti zle, odpovedalo 80 percent obyvateľov Spojeného kráľovstva "veľmi zle" alebo "skôr zle" – v porovnaní so 71 percentami vo Francúzsku, 70 percentami v Nemecku, 68 percentami v Taliansku, 67 percentami v Španielsku, 49 percentami vo Švédsku a 25 percentami v Dánsku.

image

Parlamentná ruleta: Okolo zlomovej hranice sa točí takmer štvrtina hlasov (komentár)

Briti tiež častejšie ako obyvatelia ostatných skúmaných krajín uvádzali, že stav ich krajiny je "všeobecne horší", iné štáty sú na tom lepšie podľa 43 percent respondentov.

Na porovnanie: 41 percent Talianov sa domnieva, že ich krajina je na tom horšie ako ostatní, 40 percent Španielov, 34 percent Nemcov, 29 percent Francúzov, 27 percent Švédov a sotva šesť percent Dánov. V Dánsku sa naopak 47 percent ľudí domnieva, že je na tom ich krajina lepšie ako ostatní.

Nedôvera voči politikom

Keď sa však výskumníci ľudí spýtali, či očakávajú, že sa situácia v nadchádzajúcom roku v jednotlivých krajinách zlepší, boli najpesimistickejší Francúzi. Až 50 percent z nich očakáva opak a 30 percent sa domnieva, že situácia zostane "približne rovnaká".

Na najbližších 12 mesiacov sa netešia ani respondenti v Nemecku, kde si krajne pravicová Alternatíva pre Nemecko (AfD) v nedávnych eurovoľbách viedla lepšie ako sociálna demokracia (SPD) kancelára Olafa Scholze. Celkovo 43 percent Nemcov uviedlo, že očakáva zhoršenie situácie.

image

Črtá sa vznik novej frakcie. Europarlament čaká na vyhlásenie, ktoré ho potvrdí

Naopak, najoptimistickejší boli opäť Dáni: iba 15 percent z nich si myslelo, že sa situácia zhorší.

Hoci väčšina prieskumov bola vykonaná tesne pred voľbami do Európskeho parlamentu, ktoré sa konali na začiatku tohto mesiaca, výsledky možno podľa denníka považovať za ďalší dôkaz nízkej dôvery voličov voči politikom na kontinente a viery v to, že dokážu vykonať zmysluplnú zmenu.

01 - Modified: 2024-06-23 14:01:45 - Feat.: - Title: Voľby v Česku by v júny podľa prieskumu s výrazným náskokom vyhralo hnutie ANO 02 - Modified: 2024-06-20 10:13:59 - Feat.: - Title: Štyria z piatich ľudí chcú viac opatrení v oblasti klímy, ukázal prieskum OSN 03 - Modified: 2024-06-20 08:51:50 - Feat.: - Title: Prieskum: Čo očakávajú od Pellegriniho voliči Smeru a PS? V jednom vládne zhoda 04 - Modified: 2024-06-19 07:52:33 - Feat.: - Title: Prieskum Focusu: Hlas sa výrazne prepadol, Smer a PS rastú. Do parlamentu by sa dostala aj Republika 05 - Modified: 2024-06-18 08:00:00 - Feat.: - Title: Najznámejší slovenskí influenceri zavádzajú fanúšikov. Len štvrtina z nich poctivo označuje všetky spolupráce
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. jún 2024 16:46